Τη συμβολή του Δήμου Χερσονήσου προκειμένου να στηριχθεί και να αναδειχθεί το Βιοτεχνικό Πάρκο Ανώπολης ζητούν οι είκοσι, περίπου, επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή.
Όπως λέει στην «Π» ο πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ, κ. Γιάννης Κελεσής, ο δήμαρχος, κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, είναι ενήμερος για τα αιτήματα των βιοτεχνών και ήδη έχει ικανοποιήσει κάποια από αυτά.
Οι πρώτοι επιχειρηματίες εγκαταστάθηκαν το 2005 στο πάρκο και μέχρι σήμερα λειτουργούν 18 βιοτεχνίες ενώ είναι υπό κατασκευή άλλες δύο.
Πρόκειται για βιοτεχνίες που παράγουν αυθεντικά βιοτεχνικά είδη σε τιμές χονδρικής, όπως κομπολόγια, κεραμικά, μπρούτζινα αγάλματα με μέθοδο χύτευσης, υφαντά, αγιογραφίες, είδη ξυλογλυπτικής, κρητικά μαχαίρια και άλλα είδη που προσφέρονται για την τουριστική αγορά.
Ο κ. Κελεσής αναφέρει πως, αρχικά, το ΒΙΟΠΑ δεν είχε ούτε κάδους απορριμμάτων και οι επιχειρηματίες έπαιρναν μαζί τα σκουπίδια τους και τα πετούσαν σε κάδους άλλων περιοχών. Το πρόβλημα λύθηκε από τη στιγμή που ξεκίνησε η θητεία του κ. Δοξαστάκη.
Ακόμα, δεν υπήρχε δημοτικός φωτισμός σε όλο το χώρο του βιοτεχνικού πάρκου, κάτι που έγινε πρόσφατα.
Ωστόσο, οι βιοτέχνες πλήρωναν τέλη για φωτισμό και καθαριότητα.
Ανικανοποίητο αίτημά τους παραμένει να γίνει μέτρηση των υδρομετρητών των επιχειρήσεων από υπάλληλο του δήμου και να σταματήσει να γίνεται η μέτρηση από την κεντρική παροχή νερού έξω από το πάρκο. Ο λόγος είναι ότι κεντρικά οι ποσότητες που καταναλώνονται είναι πολύ περισσότερες και η χρέωση γίνεται κλιμακωτά ενώ αν υπολογίζεται από τα ρολόγια που έχει η κάθε βιοτεχνία, τότε η χρέωση θα γίνεται με πιο δίκαιο τρόπο.
Οι βιοτέχνες ζητούν, ακόμα, να τοποθετηθεί οδική σήμανση με πινακίδες που θα δείχνουν στον κόσμο πού βρίσκεται το ΒΙΟΠΑ όταν περνούν από το ΒΟΑΚ ή από κεντρικούς κόμβους του δήμου. «Δεν υπάρχουμε στο χάρτη», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του πάρκου.
Παράλληλα, ζητούν να χορηγηθεί άδεια στους ιδιοκτήτες των τουριστικών τρένων από το δήμο ώστε να πραγματοποιούν περιηγήσεις στο χώρο του πάρκου. Επίσης, θέλουν να γίνεται ενημέρωση στα σχολεία, της περιοχής αλλά και εκτός Κρήτης, για τη λειτουργία του πάρκου και να διοργανώνονται εκπαιδευτικές εκδρομές σε αυτό. Ακόμα, θέλουν να αναδειχθεί το πάρκο σαν τουριστικός προορισμός και να γίνει μία ενημέρωση σε ξενοδοχεία και τουριστικούς πράκτορες.
Τα αιτήματα των βιοτεχνών του ΒΙΟΠΑ μεταφέρει στον δήμαρχο Χερσονήσου η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου σε σχετική επιστολή της.