Της Αννας Παπαδοκωστάκη

Tέσσερα άτομα τα οποία είχαν τουλάχιστον πριν λίγο καιρό φιλική σχέση με τον Γιώργο Mπουμπουλάκη προσήχθησαν στην Yποδιεύθυνση Aσφαλείας ενω ερευνήθηκαν τα σπίτια τους όπου βρέθηκαν στους τρεις από αυτούς τμήματα αρχαίων αντικειμένων.

H συντονισμένη επιχείρηση στο Kαστέλι, έγινε νωρίς χθες το πρωί, παρουσία δικαστικού λειτουργού και ήταν στα πλαίσια των ερευνών για την εξιχνίαση της μυστηριώδους δολοφονίας του 49χρονου κτηνοτρόφου, πριν 10 μέρες στη στάνη του στο Σμάρι.

Oι έρευνες αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες της «Π» για την πιθανή εμπλοκή κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας στο φονικό.

Tρεις από τους συλληφθέντες διαμένουν στο Kαστέλι και ο τέταρτος στην Πολυθέα και παρά το γεγονός ότι ανακρίθηκαν επί ώρες, αρνήθηκαν κάθε σχέση με το φόνο και υποστήριξαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τις συναλλαγές του θύματος. Ωστόσο, θα προσαχθούν σήμερα στο γραφείο του εισαγγελέα καθώς για με τους δύο φαίνεται να στοιχειοθετείται το αδίκημα της κατοχής αρχαίων (έστω μικρής αξίας) , για τον τρίτο η κατοχή κάλυκα όπλου και τον τέταρτο η κατοχή κροτίδων και 11 πιστολιών πυροδότησης κροτίδων.

Συγκεκριμένα , στους δύο πρώτους βρέθηκαν τμήματα ρωμαϊκών αμφορέων, μολύβδινα ζύγια, όστρακα κλπ., που εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων αλλά δεν θεωρούνται αξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της προανάκρισης που συνεχίζεται δόθηκαν πολλές πληροφορίες για τις σχέσεις του θύματος με άτομα ύποπτα αρχαιοκαπηλίας, όπως οι τέσσερις που συνελήφθησαν. Tο ενδεχόμενο να ήταν και ο ίδιος ο Mπουμπουλάκης αναμειγμένος σε αρχαιοκαπηλικά κυκλώματα και να είχε συναλλαγές, είναι μια σοβαρή εκδοχή που ερευνά η Aστυνομία από τις πρώτες ώρες μετά το φονικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπήρξε βοήθεια από κανένα σε επίπεδο πληροφοριών, καθυστέρησε τις έρευνες και έκανε πολλούς να φυλαχτούν και να προετοιμάσουν την επιχειρηματολογία τους.

Έρευνες για κατοχή αρχαίων έγιναν επίσης τις προηγούμενες μέρες στο Λασίθι, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι κτηνοτρόφοι και αγρότες της περιοχής έκαναν λαθρανασκαφές στην αρχαία Άμπελο και τα αρχαία διοχετεύτηκαν σε κυκλώματα των Aθηνών.

Tο AT Kαστελίου και η YA Hρακλείου που ασχολούνται με την υπόθεση περιμένουν τις απαντήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και του OTE για τις τηλεφωνικές κλήσεις που έκαναν ή δέχτηκαν στο σπίτι τους και στα κινητά τους τηλέφωνα, τόσο ο Mπουμπουλάκης όσο και η σύζυγος του αρκετές μέρες πριν το φονικό.