Της Λίλιαν Δαφερμάκη

«Νέκρωσε» η αγορά των ακινήτων σʼ ολόκληρη την Κρήτη, μετά την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, που επεκτείνει σε κάθε μορφή μεταβίβασης ή αγοραπωλησίας ακινήτων την έκδοση πιστοποιητικού από μηχανικό, το οποίο θα επιβεβαιώνει ότι στο ακίνητο που πρόκειται να πουληθεί ότι δεν υπάρχει αυθαίρετο κτίσμα. Αυτό υποστηρίζουν οι συμβολαιογράφοι του νησιού, οι οποίοι τονίζουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα επιπλέον χαράτσι, το οποίο χρεώνονται οι πολίτες που ακόμα και για να πουλήσουν έστω και ένα χωράφι εκτός σχεδίου πόλης πρέπει να καλέσουν μηχανικό για να κάνει αυτοψία και να τους χορηγήσει βεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία αυθαίρετη κατασκευή σ΄αυτό.

Η πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Εφετείου Κρήτης κ.Στέλλα Αρχοντάκη, με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή πρακτικά βάζει «ταφόπλακα» σε κάθε μορφή μεταβίβασης ακινήτων, γεγονός που έχει οδυνηρές παρενέργειες και για τους πολίτες που δεν μπορούν να επιβαρυνθούν επιπλέον χαράτσια, αλλά και για το ίδιο το κράτος που δεν εισπράττει φόρους από το «πάγωμα» της όλης διαδικασίας…

Την ίδια στιγμή η πλευρά των μηχανικών υποστηρίζει ότι το μείζον θέμα δεν είναι η αμοιβή τους, που διαμορφώνεται όπως υποστηρίζουν σε λογικό πλαίσιο αλλά οι υψηλές τιμές που χρεώνει η Εφορία στις αγοραπωλησίες…



«Δεν κινείται φύλλο» στην αγορά

Από την μια μεριά της Κρήτης ως την άλλη έχει διακοπεί κάθε μορφής αγοραπωλησία ή μεταβίβαση ακινήτου σύμφωνα τους συμβολαιογράφους, γεγονός που αποδεικνύει ότι απέτυχε παταγωδώς ο προφανής στόχος του υπουργείου να μαζέψει περισσότερα χρήματα από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των εκτός σχεδίου πόλης ακινήτων προβλέπει ότι σε κάθε δικαιοπραξία (αγορά, πώληση, μεταβίβαση, γονική παροχή…) θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση με την οποία να επιβεβαιώνει ότι τα κτίσματα είναι νομίμως υφιστάμενα. Όμως η δήλωση του ιδιώτη δεν αρκεί, αφού ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να επισυνάπτεται και βεβαίωση του μηχανικού, που με τη σειρά του, αφού κάνει αυτοψία στο ακίνητο, να επιβεβαιώνει ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είναι καθόλα νόμιμο ή ότι ένα τμήμα του είναι νόμιμο.

Ωστόσο, ενώ ο νόμος αφορά σε κτίσματα, στο άρθρο 23 παρ. 4 του Ν.4014 ξεκαθαρίζεται ότι η ίδια διαδικασία απαιτείται και για όλα τα αδόμητα ακίνητα…Δηλαδή και για εκείνα που είναι αγροτεμάχια…

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να πουλήσει κάποιος ένα αμπελάκι ή ένα λιόφυτο κάπου στην ενδοχώρα, θα πρέπει να καλέσει μηχανικό, να κάνει αυτοψία και να τον πληρώσει για να του βεβαιώσει ότι στο αγροτεμάχιο του δεν υπάρχει αυθαίρετο κτίσμα!...

Η κ.Αρχοντάκη ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ένα παράλογο αίτημα, το οποίο επιβαρύνει υπέρμετρα τις συναλλαγές, με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» σʼ ολόκληρο το νησί. Η ίδια εξηγεί ότι ο στόχος του υπουργείου, να εισπράξει έσοδα από τον εντοπισμό αυθαιρέτων, δεν θα επιτευχθεί, για δύο βασικούς λόγους: αφενός επειδή το κόστος της ρύθμισης είναι εξαιρετικά μεγάλο, αφετέρου, επειδή μπλοκάρουν το σύνολο των αγοραπωλησιών θέτοντας ως προϋπόθεση τις βεβαιώσεις των μηχανικών για τη νομιμότητα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Η εμπλοκή αυτή έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να χάνει φόρους από τη διαδικασία των μεταβιβάσεων και από τους συμβολαιογράφους και από τους δικηγόρους και από τους μηχανικούς, και μάλιστα να βγαίνει τελικά ζημιωμένο…



«Παγίδα» τα ιδιωτικά συμφωνητικά…



Όπως τονίζει η κ.Αρχοντάκη, όπως έχει εξελιχθεί η όλη διαδικασία των μεταβιβάσεων και αγοραπωλησιών, σπρώχνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να καταφεύγει σε ιδιωτικά συμφωνητικά, τα οποία όμως δεν λύνουν το πρόβλημα που υπάρχει. Θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες, ότι τα συμφωνητικά αυτά, δεν γίνονται αποδεκτά ούτε στο Υποθηκοφυλακείο, ούτε στο Κτηματολόγιο, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε αγοραπωλησία ή μεταβίβαση ακινήτου που γίνεται με ιδιωτικά συμφωνητικά, πρακτικά «βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα».