Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Μπορεί να στερούνται την ελευθερία τους, όντας έγκλειστοι, όμως το δικαίωμα στο όνειρο είναι αναφαίρετο δικαίωμα ακόμα και για έναν ισοβίτη. Κρατούμενοι των κλειστών φυλακών Αλικαρνασσού προχώρησαν στην έκδοση βιβλίου που περιλαμβάνει ποιήματα και μαντινάδες. «Κι’ όμως ονειρευόμαστε» είναι ο τίτλος του βιβλίου που εκδόθηκε με την βοήθεια του Συλλόγου Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος».

Είναι μία σημαντική προσπάθεια-δεν είναι άλλωστε η μοναδική που γίνεται στις συγκεκριμένες φυλακές-που έτυχε της ένθερμης στήριξης τόσο της Διεύθυνσης όσο και του προσωπικού.

Αν και κλειστή φυλακή, τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται συστηματικά μία προσπάθεια ώστε να δοθούν κίνητρα στους κρατουμένους, να τους δοθεί η δυνατότητα να εκφράζουν με δημιουργικό τρόπο τις σκέψεις τους είτε μέσα από την χειροτεχνία-είναι γνωστό ότι στις φυλακές Αλικαρνασσού λειτουργούν εργαστήρια αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής-όσο και μέσα από την συγγραφή ποιημάτων, όπως συμβαίνει τώρα με αυτό το βιβλίο.Η …ψυχή

Η πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου ανήκει ουσιαστικά σε έναν κρατούμενο, ο οποίος δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η «ψυχή» των κλειστών φυλακών Αλικαρνασσού. Είναι ένας άνθρωπος που προσφέρει την βοήθεια του προς όλους όσοι έχουν ανάγκη είτε σε επίπεδο παροχής γνώσεων είτε σε επίπεδο ψυχολογικής στήριξης και ενθάρρυνσης. Άνθρωπος βαθειά καταρτισμένος αγωνίζεται για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην αναμόρφωση της βιβλιοθήκης της φυλακής αλλά και στην διδασκαλία ανάγνωσης σε αναλφάβητους, ακόμα και ξένων γλωσσών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ιδέα «γεννήθηκε» αρχικά από την ανάγκη ενίσχυσης του ταμείου απόρων κρατουμένων της φυλακής. Η κατάσταση, όπως περιγράφεται, είναι δραματική με πολλούς κρατούμενους να μην έχουν στην διάθεση τους ούτε ευρώ. Πολλοί αναγκάζονται να μαζεύουν τα αποτσίγαρα για να καπνίσουν μία «τζούρα» και να εκτονωθούν τρόπον τινά στις δύσκολες συνθήκες εγκλεισμού τους.

Το βιβλίο περιλαμβάνει ποιήματα και μαντινάδες επτά κρατουμένων. Πρόκειται για Έλληνες που στην πλειονότητα τους είναι νεαροί. Υπογράφουν με τα αρχικά τους.

Το βιβλίο «Κι’ όμως ονειρευόμαστε» θα διατίθεται καθ’ όλη την διάρκεια της καθιερωμένης έκθεσης των κρατουμένων που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας. Η έκθεση, στην οποία φιλοξενούνται έργα κρατουμένων, θα ξεκινήσει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου ενώ θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 10 τη νύχτα.

Αν και η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σημαντικό να στηρίξουμε την προσπάθεια των κρατουμένων, οι οποίοι αφενός χρειάζονται ψυχολογική ενθάρρυνση, αφετέρου έχουν ανάγκη από οικονομική ενίσχυση.