Υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, τάχθηκε η Βουλή (με 216 “ναι“ έναντι 9 “όχι“ και 7 “παρών“ για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και 215 “ναι“ έναντι 9 “όχι“ και 8 “παρών“ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), απόφαση η οποία ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενη παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο αν και νομικοί υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν είναι για το Ειδικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί επί της παραγραφής ή μη των αποδιδόμενων σε αυτόν αδικημάτων και ακολούθως για την παραπομπή του ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο ή εφ’ όσον προκύψει διαχωρισμός των αδικημάτων για τυχόν εκ νέου παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη κάποιας από τις κατηγορίες.

Υπέρ της ποινικής του δίωξης τάχθηκαν το ΠαΣοΚ, η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ δεν συμμετείχε στην διαδικασία καθώς είχε αποχωρήσει από την προανακριτική επιτροπή, θεωρώντας ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί απ’ ευθείας στην τακτική δικαιοσύνη. Σημειώνεται, ότι από την ψηφοφορία απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές όλων των κομμάτων. Έτσι, ψήφισαν 242 ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 236 (καταγράφηκαν 6 άκυρα και 4 λευκά). Από τους απόντες δεν παρατηρήθηκαν διαρροές σε ότι αφορά το ΠαΣοΚ καθώς απουσίαζαν μόνον πέντε βουλευτές του, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου που συμμετείχε στην Σοσιαλιστική Διεθνή.Κεραυνοί Άκη κατά ΠαΣοΚΑπό την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος εξαπέλυσε «κεραυνούς» κατά του ΠαΣοΚ και του προέδρου του δηλώνοντας: «Είχα τονίσει ότι νιώθω οργή, αλλά περισσότερο λύπη, βλέποντας την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν απέναντί μου και το κόμμα μου, το ΠαΣοΚ. Μετά από όσα συνέβησαν στη χώρα το τελευταίο διάστημα, μετά από όσα συνέβησαν με την Επιτροπή, μετά από αυτό το πόρισμα, ειλικρινά δεν νιώθω ούτε οργή, ούτε λύπη. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου. Γιατί δεν με παραπέμπει το κόμμα μου. Αυτό δεν είναι το κόμμα μου, δεν είναι το ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να καταστεί συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού».

«Εγώ πάντως είμαι και θα παραμείνω ΠαΣοΚ. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της ευρωπαϊκής και ελληνικής κρίσης, οι πολιτικές ΠαΣοΚ αναδεικνύονται σε διέξοδο και λύση για όλα», ανέφερε ο πρώην υπουργός, στον οποίο δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσει στα όσα του προσάπτονται.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατήγγειλε «την κατασκευή μιας “βολικής“ για κάποιους εικονικής πραγματικότητας, μέσω της επιλεκτικής στοχοποίησής του», ενώ βάλλοντας κατά των πρώην συντρόφων του και κατά του κ. Παπανδρέου, ανέφερε: «Σήμερα το λεγόμενο ΠαΣοΚ, πολιτικά παραμορφωμένο, κοινωνικά απομονωμένο, δημοκρατικά και οργανωτικά αποστεωμένο, κατέληξε σε αυτό που λέει ο λαός ΄΄κακό χωριό τα λίγα σπίτια΄΄ και σε ΄΄ενός ανδρός αρχή΄΄. Για αυτό, αυτοί που διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες του νομίζουν ότι θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, προσφέροντας την ζητούμενη κάθαρση στη βολική για αυτούς ΄΄συσκευασία΄΄ της δικής μου ενοχοποίησης». Και πρόσθεσε: «Θα τους απογοητεύσω, γιατί είμαι αθώος. Όσο κι αν προσπαθήσουν δεν θα καταφέρουν να με κάνουν τον “βολικό ένοχο“ που ονειρεύονται».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για «παρωδία κάθαρσης», «ευτελισμό των θεσμών» και «σκευωρία», ενώ χαρακτήρισε το πόρισμα «διάτρητο και προκατασκευασμένο» το οποίο υπηρετεί «την κραυγαλέα σκοπιμότητα και το πολιτικό σχέδιο της εκ των προτέρων ενοχοποίησής του».