Στο πλευρό όλων των φορέων που αντιδρούν δυναμικά με σκοπό να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της πρώην Αμερικανικής Βάσης των Γουρνών, τάσσεται ο σύλλογος αρχιτεκτόνων νομού Ηρακλείου, που με ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να μην υιοθετούμε πολιτικές επιλογές που να υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Ο σύλλογος εξηγεί ότι η περιοχή έχει ενταχθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό ( ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Γουβών, εγκεκριμένο ήδη, σύμφωνα με το ΦΕΚ. Οι προτεινόμενες χρήσεις που έγιναν νόμος του κράτους υιοθετήθηκαν κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης με τους φορείς και τους κατοίκους εκτιμώντας ότι ο χώρος αυτός είναι υπερτοπικής σημασίας και σαν τέτοιος πρέπει να αντιμετωπισθεί. Σήμερα το ΣΧΟΟΑΠ είναι το μοναδικό εργαλείο χωροταξικού σχεδιασμού του αστικού και εξωαστικού χώρου, και ως τέτοιος πρέπει να το αντιμετωπίζει πρώτη από όλους η πολιτεία και η οποία οφείλει να τον σέβεται και να μην αλλοιώνει την ουσία του. Οι προβλεπόμενες χρήσεις 605 ελεύθερου χώρου πολιτιστικές εκπαιδευτικές και άλλες είναι αυτές που υπαγορεύτηκαν από τις τοπικές αλλά και της ευρύτερης περιοχής ανάγκες. Ανέκαθεν η τοπική κοινωνία είχε εναντιωθεί με την αξιοποίηση από ιδιώτες επενδυτές…

Ο σύλλογος απευθυνόμενος στο Δήμο Χερσονήσου, υπογραμμίζει ότι οφείλει να προχωρήσει σε ειδική πολεοδομική μελέτη εντός της περιοχής ώστε να θεσμοθετηθεί πολεοδομικό σχέδιο για την εφαρμογή των προτάσεων του ΣΧΟΟΑΠ.