-«Δεν νοείται αγροτικό προϊόν χωρίς πιστοποίηση την οποία ν΄αναγνωρίζει η παγκόσμια αγορά»

-«Το να έχουμε ένα πλαίσιο, το ευρωπαϊκό και το εθνικό, δεν μας αφαιρεί τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε τη δική μας πολιτική»

-«Ετοιμάζουμε μεγάλο αγροτικό συνέδριο μέσα σε ένα πλάνο μεγάλων αγροτικών γεγονότων»

-«Να δώσουμε στα ξενοδοχεία τις ικανές ποσότητες που ζητούν σε προσιτές τιμές και οι ξενοδόχοι να κάνουν υπερβάσεις»


Το «γόρδιο δεσμό» του αγροτικού ζητήματος της Κρήτης καλείται να «λύσει» και μάλιστα στo ασφυκτικό πλαίσιο της ΚΑΠ και της κυβερνητικής πολιτικής η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο εμπόριο, ως διευθυντικό στέλεχος σημαντικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Η σωστή εμπορική τακτική αποτελεί όπως φαίνεται την «άκρη του νήματος» για τη διαμόρφωση της ορθής αγροτικής πολιτικής που μέχρι τώρα ήταν «αγκιστρωμένη» στην εξασφάλιση επιδοτήσεων.

Μέρος της εμπορικής τακτικής είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, αφού περιλαμβάνει την πτώση των τιμών των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών. Το μεγαλύτερο τμήμα της όμως (συνδεδεμένο άρρηκτα με το πρώτο) είναι η άνοδος των πωλήσεων των προϊόντων της Κρήτης.

Η αύξηση των πωλήσεων είναι η «καρδιά» του αγροτικού ζητήματος. Διότι ποιοτικά προϊόντα είναι σχετικά εύκολο να παράγει η Κρήτη. Πώς όμως θα πεισθούν οι καταναλωτές να τα αγοράσουν; «Υπάρχουν εκατομμύρια παραγωγοί σε όλο τον κόσμο που μπορούν να διατείνονται ότι το δικό τους προϊόν στο ράφι υπερέχει. Σημασία όμως έχει αν έτσι το αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής. Αντιλαμβάνεται την υπεροχή, την ασφάλεια, τα ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά» υπογραμμίζει η Θεανώ Βρέντζου στη συνέντευξη της σήμερα στην «Π».

Η Θεανώ Βρέντζου δίνει σήμερα «το στίγμα» της αγροτικής πολιτικής της αιρετής Περιφέρειας: Τι έχει κάνει κατά το πρώτο τετράμηνο και τι προγραμματίζει.

Ερ.: Ποιο είναι το μοντέλο του πρωτογενούς τομέα που επιδιώκει η Περιφέρεια στην Κρήτη. Θα είναι εκτατικής ή εντατικής εκμετάλλευσης;

Aπ.: Το μοντέλο μας καταρχήν πρέπει να υπακούει αφενός στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και αφετέρου στις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό αν και ακούγεται περιοριστικό, στην πραγματικότητα κάθε άλλο από περιορισμούς δημιουργεί. Ο λόγος είναι απλός. Πρώτα απʼ όλα δεν μπορούμε να λειτουργούμε αντίθετα προς την παλαιότερη κοινή πολιτική των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και κατόπιν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κοινή Αγροτική Πολιτική δηλαδή και επίσης δεν μπορούμε να λειτουργούμε αντίθετα προς τον εθνικό σχεδιασμό, τα μεγάλα θέματα που προκρίνονται και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται.

Από κει και πέρα, το να έχουμε ένα πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό, δεν μας αφαιρεί τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε τη δική μας πολιτική. Σημασία έχει δηλαδή πώς εξειδικεύεις την προσέγγισή σου στον μείζονα χώρο σου, την Κρήτη εν προκειμένω και πώς μετατρέπεις αρχές, κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις, σε γενικό και ειδικό σχέδιο, σε έργα, σε κλαδική ή μικρογεωγραφική στόχευση, σε δικές σου ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων.

Κάνετε πολύ καλά που με ρωτάτε αν προκρίνουμε εκτατικό ή εντατικό μοντέλο γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να σταθώ στην καταπληκτική ιδιαιτερότητα της Κρήτης, να είναι νησί κατεξοχήν ορεινό, με ήπιες γενικά κλιματικές συνθήκες αλλά και με κατά τόπους, π.χ. στο νότο, κλιματικές συνθήκες που δίνουν πρωιμότητα μοναδική, τουλάχιστον μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η εκτατικότητα της κτηνοτροφίας μας προφανώς δεν πρέπει να χαθεί. Είναι πλεονέκτημα. Η εντατικότητα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών μας επίσης δεν πρέπει να χαθεί. Είναι επίσης πλεονέκτημα. Την ίδια στιγμή όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιζητούμε λόγου χάριν σύγχρονες και υψηλής παραγωγικότητας ημισταβλισμένες εκμεταλλεύσεις ή ότι δεν πρέπει να έχουμε «πράσινα», φιλικά προς το περιβάλλον θερμοκήπια.

Θέλω να πω δηλαδή ότι η Κρήτη είναι «προικισμένη» και μπορεί να δίνει εισοδήματα από εκτατικές, ημιεντατικές και εντατικές εκμεταλλεύσεις.

Ερ.: Η Κρήτη θα παράγει πολλά και φθηνά προϊόντα ή λίγα και ποιοτικώς ανώτερα;

Aπ.: Στο δίλημμα πολλά και φθηνά προϊόντα ή λίγα και ποιοτικώς ανώτερα που θέσατε, θέλω να υπερτονίσω κάτι. Η ποιότητα είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει αντίστροφη πορεία.

Επίσης ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Δεν νοείται τρόφιμο με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε βιολογικό, που σημαίνει μηδέν υπολείμματα, είτε άλλο, εντός όμως των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων υπολειμμάτων. Δεν νοείται νωπό αγροτικό προϊόν χωρίς πιστοποίηση και μάλιστα πιστοποίηση που αναγνωρίζει η παγκόσμια αγορά.

Πέραν αυτών όμως το προϊόν θέλει τυποποίηση, εξαιρετική συσκευασία, design, χαρακτηριστικά υπεροχής. Και υπεροχής όχι οριακής, έτσι κι έτσι δηλαδή, αλλά σημαντικής υπεροχής. Υπάρχουν εκατομμύρια παραγωγοί σε όλο τον κόσμο που μπορούν να διατείνονται ότι το δικό τους προϊόν στο ράφι υπερέχει. Σημασία όμως έχει αν έτσι το αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής. Αντιλαμβάνεται την υπεροχή, την ασφάλεια, τα ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Τώρα στο ζήτημα που βάζετε, πολλά ή λίγα, θα σας απαντήσω ως εξής. Πεποίθηση μου είναι ότι γενικά η «μονοκαλλιέργεια» σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους τομείς δεν είναι επωφελής τουλάχιστον σε βάθος χρόνου. Και το υπογραμμίζω, εννοώ σε βάθος χρόνου. Ούτε ο μεμονωμένος παραγωγός, ούτε μια ομάδα, ούτε ένας νομός, ούτε μια περιφέρεια έχει συμφέρον να εστιάζει σε λίγα προϊόντα. Πρέπει να δημιουργούμε προϋποθέσεις για διάθεση και διαπραγμάτευση ικανών, μεγάλων δηλαδή ποσοτήτων στο ζητούμενο χρόνο και στη ζητούμενη ποιότητα.

Ερ.: Κατά συνέπεια λοιπόν, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ;

Απ.: Αυτούς τους λίγους μήνες που εργαζόμαστε συλλογικά με τους υπηρεσιακούς μας και σημαντικούς φορείς του νησιού, έχουμε κάνει ένα πλάνο τόσο με οριζόντιες, όσο και με κάθετες προτεραιότητες.

Τι εννοώ. Καταρχήν ο σχεδιασμός μας διακρίνεται θεματικά. Φυτική και ζωική παραγωγή, αλιεία.

Εστιάζουμε επίσης στις υποδομές του πρωτογενούς τομέα, στους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους.

Ιδιαιτέρως στις οργανώσεις παραγωγών, καθώς στα θέματα περαιτέρω ανάπτυξης της εξωστρέφειας, προβολής και προώθησης των προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα, στα ζητήματα εμπορίας.

Δουλεύουμε επίσης πάνω στα θέματα καινοτομίας και των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών και εξυπακούεται ότι μεγάλο βάρος δίνουμε στα χρηματοδοτικά προγράμματα, τόσο για δημόσιες, όσο και για ιδιωτικές επενδύσεις.

Τώρα, σε όρους προτεραιοτήτων από πλευράς κλάδων φυτικής παραγωγής οφείλουμε να δώσουμε την πρέπουσα βαρύτητα στην ελαιοκομία, στα εσπεριδοειδή που έχουν πληγεί, στα υπαίθρια και θερμοκηπιακά κηπευτικά, στις καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών, στα αρωματικά φυτά, φυσικά στα αμπέλια και στην ανθοκομία.

Επίσης θέλουμε να κάνουμε δουλειά σε αυτά που ονομάζουμε προϊόντα ποιότητας, δηλαδή στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, ολοκληρωμένης διαχείρισης και ιδιοτυπίας τύπου ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Δεδομένου επίσης ότι έχουμε μείνει πίσω στις νέες, δυναμικές καλλιέργειες, θέλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις όποιες προσπάθειες, μεμονωμένες ή συλλογικές και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί σχετικά.

Ένα κεφάλαιο που μας απασχολεί επίσης πάρα πολύ είναι οι γεωργικές εισροές. Δηλαδή το πολλαπλασιαστικό υλικό, τα λιπάσματα, τα είδη φυτοπροστασίας, το κόστος τους και όπως είπα και πριν η τυποποίηση και η μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων.

Στη ζωική παραγωγή πρωτεύον θέμα είναι η αιγοπροβατοτροφία, αλλά και άλλοι κλάδοι που έχουμε πλεονεκτήματα, παραγωγικές μονάδες και εκμεταλλεύσεις και εννοώ τη χοιροτροφία, την πτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Εξίσου, όπως και στη φυτική παραγωγή, μας ενδιαφέρει η στήριξη των προϊόντων ποιότητας, βιολογικής κτηνοτροφίας, ειδικών εκτροφών, ιδιοτυπίας, ΠΟΠ και ΠΓΕ, οι νέες δυναμικές εκτροφές και βέβαια το φλέγον ζήτημα των κτηνοτροφικών εισροών, της ποιότητας του ζωικού κεφαλαίου και του κόστους των ζωοτροφών.

Τώρα, στον τομέα των υποδομών προέχουν τα εγγειοβελτιωτικά γενικά, με μια πολιτική για τα νερά και τις αρδεύσεις, τα αρδευτικά δίκτυα, ο εμπλουτισμός υδροφορέων, η διαχείριση των γεωτρήσεων, η αξιοποίηση χειμερινών απορροών κατά το παράδειγμα άλλων περιφερειών και χωρών, τα φράγματα και οι λοιποί ταμιευτήρες και λιμνοδεξαμενές.Προγράμματα

αναδασμώνΔεδομένου του πολυτεμαχισμένου κλήρου φιλοδοξούμε να κάνουμε έργο στον τομέα των αναδασμών, των εκούσιων αναδασμών, αλλά και των ήδη περατωθέντων αναδασμών. Δεδομένης της σταθερής ζήτησης, από γεωργούς και κτηνοτρόφους, οφείλουμε επίσης να προσφέρουμε υπηρεσίες στα θέματα αγροτικού εξηλεκτρισμού, αλλά και στη βελτίωση των βοσκοτόπων, στο φυσικό περιβάλλον και στη διατήρηση του αγροτικού τοπίου.

Σε όρους ανθρώπινων πόρων πρέπει να επικοινωνήσουμε μεγαλύτερη ενημέρωση. Χωρίς γνώση δεν υπάρχει πρόοδος, χωρίς επιμόρφωση και κατάρτιση μένουμε στάσιμοι. Για διαρθρωτικούς και όχι μόνο λόγους οφείλουμε να στηρίξουμε τους νέους γεωργούς – κτηνοτρόφους και φυσικά τις γυναίκες της υπαίθρου.

Πιστεύουμε εξαιρετικά στην οργάνωση των παραγωγών. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια. Θέλουμε ομάδες παραγωγών, δίκτυα, γενικά συμπράξεις, ένωση δυνάμεων. Γιατί ; Για να κατοχυρώσουμε ικανές ποσότητες για διεθνή εμπορία, για μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Πώς αλλιώς θα επιτύχουμε μεγάλα αποτελέσματα στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές μας, στην προώθηση των προϊόντων, στη γεωργία έντασης τεχνολογίας, στις καινοτόμες εφαρμογές, στην καινοτομία προϊόντων, στην καινοτομία εμπορίας.

Επίσης ως Κρήτη μάς ανήκει και το διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα μερίδιο από τα προγράμματα της περιόδου που διανύουμε και αναφέρομαι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας.

Δεν μένουμε όμως εκεί, μελετούμε και τις δυνατότητες των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιθυμούμε επίσης να παίρνουμε θέση, να σχολιάζουμε τις δημόσιες διαβουλεύσεις του Υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να δηλώνουμε και να διεκδικούμε τα συμφέροντα της Κρήτης.

Όπως είπα στην αρχή, οι μεταρρυθμίσεις και οι σε εξέλιξη πρωτοβουλίες του υπουργού και των υφυπουργών, το «Καλάθι» της Περιφέρειας, το Δημοπρατήριο, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, η συνεργασία με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου, οι Σταθμοί Γεωργικής Έρευνας είναι στις προτεραιότητες μας”.

«Πλάνο σε κάθε νομό»“Γεωγραφικά δεν μπορούμε παρά να σκύψουμε και να διαχειριστούμε την ειδική φυσιογνωμία των νομών μας. Γι αυτό λοιπόν δουλεύουμε και σε ένα επιχειρησιακό πλάνο των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Ακόμη, από τα πρώτα πράγματα που κάναμε είναι ότι αγκαλιάσαμε και ζητήσαμε τη συνδρομή των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ, το ΜΑΙΧ, το ΕΛΚΕΘΕ, το ΕΘΙΑΓΕ, το ΙΤΕ.

Άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί είναι η χωροταξία, η οργάνωση των δραστηριοτήτων. Όση σημασία έχει η κατοικία, το ξενοδοχείο, το εξοχικό, άλλη τόση έχει και η μάντρα, το χοιροστάσιο, το πτηνοτροφείο, το ελαιουργείο. Δεν γίνεται να απαλείψουμε την παραγωγή. Δεν γίνεται να στραγγαλίσουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες. Πρέπει να δουλέψουμε κι άλλο στα θέματα του τόπου εγκατάστασης μονάδων, στις κτηνοτροφικές ζώνες, στα κτηνοτροφικά πάρκα. Υστερούμε πολύ συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Υστερούμε σε σχέση με άλλες χώρες.

Μιλώντας για άλλες χώρες, πρέπει να αξιοποιήσουμε το παράδειγμα και τα τεράστια περιθώρια συνεργασίας με άλλες χώρες, για παράδειγμα την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ.

Προτεραιότητα επίσης είναι τα μεγάλα έργα στον αγροτικό τομέα. Η ωρίμανσή τους. Η ταχεία εκτέλεσή τους.

Δεν παραλείπουμε φυσικά να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις για την αξιοποίηση εκθεσιακών γεγονότων της Ελλάδας και του εξωτερικού, να στηρίξουμε τον CRETACERT, να πάμε επιτέλους μπροστά το κεφάλαιο της Κρητικής Διατροφής. Ετοιμάζουμε επίσης ένα μεγάλο αγροτικό συνέδριο μέσα σε ένα πλάνο μεγάλων αγροτικών γεγονότων.Κρήτη, βιολογικό νησί;Ερ.: Κατά καιρούς έχει κατατεθεί η πρόταση να μετατραπεί η Κρήτη σε νησί παραγωγής αποκλειστικά και μόνο βιολογικών προϊόντων. Στόχος εξαιρετικά δύσκολος ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίησή του, αλλά ιδιαιτέρως φιλόδοξος, με πολλαπλά οφέλη. Πώς σχολιάζετε αυτή την πρόταση.

Απ.: Η πρόταση είναι θετική. Με βρίσκει σύμφωνη τόσο ενδεχόμενη καθολική εφαρμογή, όσο και σε επίπεδο ενδεχομένως μικροζωνών. Όπως είπατε και εσείς όμως, είναι ένας στόχος δύσκολος. Πρέπει να «σπάσουμε» συνήθειες και νοοτροπίες, αλλά και να προσφέρουμε τεχνική στήριξη, βοήθεια. Σίγουρα θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Έχει σημασία. Αν δείτε διεθνείς εκθέσεις τάσεων της ζήτησης των βιολογικών προϊόντων, όλες είναι ευοίωνες. Όλες συνηγορούν στο να σπεύσουμε να τοποθετηθούμε. Όχι όμως με μερικά κιλά. Δεν θα μας πάρουν στα σοβαρά.

Ερ.: Έχετε εργαστεί επί σειρά ετών με σημαντική θέση στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η σύνδεση του τουριστικού τομέα και ειδικότερα των ξενοδοχείων με τον αγροτικό; Αν ναι, περιγράψτε μας σας παρακαλώ τη διαδικασία.

Απ.: Βεβαίως και είναι εφικτή και είναι λυπηρό που δεν το καταφέραμε μέχρι σήμερα. Την ώρα που αναζητούμε αγορές, έχουμε ο κόσμος να χαλάσει άνω των 2 εκατ. αφίξεων τουριστών. Ήδη αξιοποιούμε το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας. Είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη προδιαγραφής για τα ξενοδοχεία. Πρέπει να κάνουμε τη σύνδεση της προσφοράς και ζήτησης. Πρέπει να δώσουμε στα ξενοδοχεία τις ικανές ποσότητες που ζητούν, σε προσιτές τιμές. Πρέπει και οι ξενοδόχοι να κάνουν υπερβάσεις. Πρέπει να βρούμε έξυπνα τον κοινό τόπο των συμφερόντων του ξενοδοχειακού κλάδου και της αγροτικής παραγωγής.

Ερ.: Όλοι γνωρίζουμε τους κλασικούς τρόπους προβολής και προώθησης των προϊόντων στην αγορά με εκθέσεις κλπ. Χωρίς αυτοί να εγκαταλειφθούν, υπάρχουν στα σχέδιά σας άλλοι περισσότερο πρωτότυποι τρόποι που θα κινήσουν το ενδιαφέρον του κοινού;

Απ.: Βεβαίως. Υπάρχουν δεκάδες. Για παράδειγμα υποδοχή δημοσιογραφικών αποστολών, κατάρτιση εξαγωγικών στελεχών, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω διαδικτύου, έρευνες αγοράς, προώθηση μέσω καταστημάτων λιανικής εντός και εκτός Ελλάδας, διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων, αποστολές ειδικών εμπειρογνωμόνων στο εξωτερικό, σταθερή και όχι αποσπασματική συνεργασία με τα Γραφεία των Εμπορικών Ακολούθων των Πρεσβειών μας, διοργάνωση εβδομάδων εκδηλώσεων, επιχειρησιακά σχέδια κατά προϊόν, αρθρογραφία σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, τα λεγόμενα advertorials.Μέτρα για το λάδιΕρ.: Ας περάσουμε τώρα σε μία δέσμη ερωτήσεων που αφορούν στα κλαδικά θέματα του πρωτογενούς τομέα. Καταρχήν είναι βιώσιμη η ελαιοκομία με πραγματικές τιμές παραγωγού ελαιολάδου 1,7-2 ευρώ, δύο συνεχείς αποτυχημένες περιόδους δακοκτονίας και με πολυδιάσπαση στο χώρο του εμπορίου; Έχετε στόχο να γίνει ΠΟΠ το ελαιόλαδο όλης της Κρήτης με τον τίτλο "ΠΟΠ Κρήτη";

Απ.: Για το εάν είναι βιώσιμη η ελαιοκομία με πραγματικές τιμές παραγωγού ελαιολάδου 1,7-2 ευρώ, είναι προφανής η απάντηση. Είναι καθαρή ζημία για τον παραγωγό. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να περιμένουμε μόνο κακές χρονιές στην Ισπανία για να δούμε σημαντικά υψηλότερες τιμές. Ένα μέρος της κατάστασης είναι μη διαχειρίσιμο. Έχουμε συγκεκριμένο μερίδιο αγοράς, δεν επικρατούμε, κατά συνέπεια, δεν επηρεάζουμε το «παιχνίδι» στις αγορές. Υπάρχει όμως και το σκέλος των δικών μας ευθυνών. Το είπατε ήδη. Η πολυδιάσπαση της προσφοράς. Έχουμε λίγους αγοραστές, σχετικά, και από την άλλη πουλάμε όλοι εμείς σχεδόν μεμονωμένα. Δεν υπάρχει συγκέντρωση της προσφοράς. Αυτό είτε είσαι οικονομολόγος είτε είσαι της πιάτσας, σε βοηθά να καταλάβεις ότι το πάνω χέρι το έχουν οι αγοραστές.

Το θέμα της δακοκτονίας που θίξατε μας απασχόλησε από την πρώτη στιγμή. Η σωστή εφαρμογή του προγράμματος και η επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων που σχετίζονται μʼ αυτό, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για ʽμας. Ήδη, από την πρώτη στιγμή έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα διεξαγωγής του προγράμματος της δακοκτονίας, τονίζοντας την ανάγκη ιδιαίτερης αντιμετώπισης του δάκου στην Κρήτη λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών. Έχουμε ακόμα επικοινωνήσει στο Υπουργείο τις προτάσεις μας αναφορικά με το θέμα που έχει να κάνουν με τον έγκαιρο προγραμματισμό του προγράμματος και την αξιοποίηση μελετών που έχουμε στα χέρια μας, τις οποίες έχουμε στείλει επίσης στο Υπουργείο κι αφορούν νέες μεθόδους δακοκτονίας, που πρέπει να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να επιτευχθεί η οριστική επίλυση του προβλήματος αντιμετώπισης του δάκου.

Στα προϊόντα ιδιοτυπίας πιστεύουμε πολύ. Σας το είπα και πριν. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί και εξηγούμαι. Δεδομένο πρώτο. Τίποτα δεν είναι περισσότερο αναγνωρίσιμο από το όνομα Κρήτη. Όμως πρώτα αποκτήσαμε ελαιόλαδα ΠΟΠ από μικροζώνες π.χ. Κολυμβαρίου, Βόρειος Μυλοπόταμος, Πεζά, Βιάννος, Σητεία κ.ο.κ. και μετά αναρωτηθήκαμε για προϊόν ιδιοτυπίας «Κρήτη». Αισθάνομαι ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Ενδεχομένως είναι περισσότερο σκόπιμη μια προσπάθεια για ΠΓΕ Κρήτη, παρά ΠΟΠ Κρήτη. Δεν θα βιαστώ όμως να προεξοφλήσω τίποτα. Ο διάλογος με τους εδώ φορείς, ο διάλογος με το Υπουργείο και ο διάλογος με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους εκεί υπηρεσιακούς, θα κατευθύνει τις επιλογές μας.

Ερ.: Χρειάζεται νέα αναμπέλωση;

Απ.: Τους τελευταίους μήνες αφιερώνω πολύ χρόνο στο να διαβάζω, να μελετώ. Έχω μελετήσει λοιπόν τις μελέτες που εκπονήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου – μελέτη Σταυρακάκη, την πρόσφατη μελέτη του ΤΕΙ. Επιτέλους οι μελέτες που βρίσκονται στα συρτάρια θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Θεωρώ απίθανο να μην πάρουμε άριστες αποφάσεις αξιολογώντας τις συστάσεις τέτοιων πονημάτων και μέσα από τη σύνθεση τους με επίκαιρους όρους. Γνωρίζω ότι τίθεται θέμα κόστους από την πλευρά του Υπουργείου. Την αντιλαμβάνονται ως δαπανηρή διαδικασία. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν περνάμε και τα καλύτερα μας ως χώρα. Εγώ θέλω όμως πρώτα να δούμε επιστημονικά το θέμα, εν συνεχεία εμπορικά, σε σχέση δηλαδή με την τρέχουσα απήχηση ποικιλιών και τον επίκαιρο παλμό της διεθνούς αγοράς και μετά θα κάνουμε ότι πρέπει. Είναι δικαιολογημένη η διάχυτη ανησυχία των αμπελουργών. Θα κάνουμε το σωστό π.χ. πρώτα πρώτα με πιλοτικές φυτείες γιατί όπως σας είπα με όλους τους ακαδημαϊκούς που συνεισέφεραν στις πρόσφατες μελέτες έχουμε καλή επικοινωνία. Και με τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια μιλάμε και με το ΤΕΙ και με το ΜΑΙΧ. Σας είπα ήταν από τα πρώτα πράγματα που κάναμε.

Ερ.: Πώς η αιγοπροβατοτροφία θα βγει από την κρίση; Σήμερα οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν τοις μετρητοίς τις ζωοτροφές και πουλούν το γάλα επί πιστώσει;

Απ.: Η άνοδος των τιμών ζωοτροφών αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την κτηνοτροφία. Το πρόβλημα της υπερβόσκησης αυξάνει χρόνο με το χρόνο, ενώ μεγαλώνει το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγικότητας των ζώων. Η αύξηση των τιμών ζωοτροφών έχει αυξήσει δραματικά το κόστος παραγωγής και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών μονάδων. Η σπορά κτηνοτροφικών φυτών είναι μια σταθερή δυνατότητα. Η καλλιέργεια τους εφαρμόζεται για βόσκηση ή παραγωγή ζωοτροφών προκειμένου να μειωθεί η πίεση των ζώων στους φυσικούς βοσκοτόπους. Ξέρετε ότι οι τοπικές ποικιλίες κτηνοτροφικών φυτών της Κρήτης, διακρίνονται για την προσαρμοστικότητα τους στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Πρέπει να εφαρμόσουμε τις εναλλακτικές λύσεις για φθηνότερες ζωοτροφές. Δηλαδή σπορά κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων, καλλιέργεια ειδών όπως φραγκοσυκιών, αγκινάρας, αξιοποίηση υπολειμμάτων μεταποίησης οπωροκηπευτικών, συγκέντρωση σπόρων και καρπών, μηχανική χορτοκοπή, συγκέντρωση προϊόντων τυρογάλακτος και κυρίως η περιτροπική βόσκηση. Η ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων όπως λένε οι ειδικοί περιλαμβάνει την εφαρμογή περιτροπικής βόσκησης, τη διαίρεση δηλαδή των βοσκοτόπων σε τμήματα και τη χρήση τους σε διαδοχικά χρονικά διαστήματα από τους κτηνοτρόφους.

Ερ.: Πότε και πώς θα εφαρμοστούν το "καλάθι" των αγροτικών προϊόντων, το δημοπρατήριο και η σύμπραξη - εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εξήγγειλε ο κ. Σκανδαλίδης;

Απ.: Έχουμε παρακολουθήσει όλες τις διαβουλεύσεις που έκανε ο Υπουργός ανά την Ελλάδα. Μιλάω με τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης άλλων Περιφερειών. Ένα είναι σίγουρο. Εμείς οποιαδήποτε πρόσκληση και πρόκληση σχετικά με «καλάθι» αγροτικών προϊόντων θα την απαντήσουμε. Και προϊόντα έχουμε. Και εξωστρεφή, εξαγωγικά προϊόντα έχουμε. Είμαστε έτοιμοι και για το «καλάθι» και για όλα τα άλλα.