Η μεγαλύτερη ντίβα του αμερικανικού κινηματογράφου «φιλοξενείται» στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών. Παρουσία πλήθους κόσμου, έγιναν την προηγούμενη βδομάδα τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Marilyn Monroe στην Τέχνη» που θα είναι ανοιχτή ως τις 30 Οκτωβρίου.

Διοργανωτής της έκθεσης είναι το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Ανταλλαγών, ακολουθώντας την προγραμματική συμφωνία με το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης για τη διοργάνωση κατά σειρά πέντε μεγάλων εκθέσεων, και η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Χερσονήσου. Η έκθεση παρουσιάζει έργα της πρώιμης περιόδου του κινήματος της Ποπ Αρτ στην Αμερική, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, αλλά και έργα ζωγραφικής διάσημων Ευρωπαίων καλλιτεχνών της δεκαετίας 1970 - 1980. Οι νεότερες γενιές καλλιτεχνών αναζητούν την πραγματική ταυτότητα της Marilyn πίσω από το κατασκεύασμα των Μέσων και ανασυνθέτουν την τραγική βιογραφία της.

Μέσα από τα 200 πρωτότυπα καταδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο οι εικαστικές τέχνες και η φωτογραφία έχουν μεταχειριστεί την πολυσχιδή αυτή προσωπικότητα ως μεμονωμένο άτομο αλλά και ως μύθο τα τελευταία εξήντα χρόνια.



Η ζωή ενός ειδώλου

- Το1926 η Norma Jeane Mortenson γεννιέται στο Λος Άντζελες, την 1 Ιουνίου και αργότερα βαφτίζεται Norma Jeane Baker.

- Το 1934 ένας φίλος της μητέρας της γίνεται ο κηδεμόνας της. Ανατρέφεται από ανάδοχους γονείς, με την βοήθεια γειτόνων και συγγενών.

- Το 1942 ο πρώτος γάμος της 16χρονης Norma Jeane με τον James Dougherty κανονίζεται από τον κηδεμόνα της.

- Το 1945 καθώς εργάζεται σε εργοστάσιο πολεμοφοδίων, την ανακαλύπτει ο πολεμικός φωτογράφος David Conover και γίνεται το μοντέλο του.

- Το 1946 η καριέρα της εκτινάσσεται όταν υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο με την 20th Century Fox ως Marilyn Monroe.

Χωρίζει με τον πρώτο της άντρα.

- Το 1953 στο μιούζικαλ “Gentlemen Prefer Blondes”, η Marilyn τραγουδάει το “Diamonds Are a Girl’s Best Friend” και το “Bye bye Baby”, τα οποία λατρεύονται από το κοινό.

- Το 1954 η Marilyn παντρεύεται τον δεύτερο άντρα της Joe DiMaggio, πρωταθλητή του baseball, από τον οποίο χωρίζει την ίδια χρονιά.

Ο γάμος τους απασχολεί πολύ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

- Το 1955 το έργο “The seven year itch” γίνεται η μεγαλύτερη επιτυχία της Marilyn.

Η σκηνή με το κυματιστό λευκό φόρεμα πάνω από τον αεραγωγό του μετρό δημιουργεί ένα θρύλο.

- Το 1956 παντρεύεται σε τρίτο γάμο τον συγγραφέα και σεναριογράφο Arthur Miller.

Αρχίζει μαθήματα υποκριτικής με τον Lee Strasberg στο Actors Studio στη Νέα Υόρκη, για να αποδεσμεύσει την καριέρα της από την εικόνα της «αφελούς ξανθιάς».

- Το 1961 είναι η πρεμιέρα του έργου “The Misfits”. Το σενάριο του τελευταίου έργου της καριέρας της ήταν του συζύγου της Arthur Miller.

- Το 1962 γυρίζεται για μακρά περίοδο το έργο“Something’s Got to Give” καθώς η Marilyn είναι συχνά άρρωστη. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε.

Στα γενέθλια του John F. Kennedy, η Marilyn τραγουδάει το διάσημο ως σήμερα “Happy Birthday, Mr President”.

- Στις 5 Αυγούστου, η 36χρονη Marilyn Monroe πεθαίνει από αδιευκρίνιστο μέχρι σήμερα αίτιο.