Της Κατερίνας Μυλωνά

Στα... ίχνη φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Γαύδο ως την Ιεράπετρα βρίσκονται επιστήμονες! Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αβραάμ Ζεληλίδης, μιλά στην «Π» για τις έρευνες που γίνονται στην Κρήτη, αρχικά στη Μεσαρά, στη συνέχεια στη Γαύδο και έπονται στην Ιεράπετρα, και τα στοιχεία που δείχνουν ότι το νησί μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι της ενέργειας.

Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι ότι, όπως καταγγέλλει ο καθηγητής, η Πολιτεία όχι μόνο αδιαφορεί αλλά θέτει και εμπόδια στο δρόμο των ερευνητών.Εναυσμα από Μεσαρά

Όπως είχε γράψει η «Π» πριν από ένα χρόνο, στον πρώην δήμο Αρκαλοχωρίου υπάρχουν γεωτρήσεις που μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Τότε, ο κ. Ζεληλίδης είχε δηλώσει πως «υπάρχουν πλέον όχι μόνο οι εκτιμήσεις αλλά και σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει κοίτασμα στη λεκάνη της Μεσαράς και μπορούμε να βάλουμε σε ένα γενικότερο γεωλογικό πλαίσιο όλη την περιοχή και να την συνδέσουμε με την γεωλογική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής μέχρι τη Γαύδο».Συνέχεια στη Γαύδο

Όπως και έγινε γιατί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πάτρας, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, βρέθηκαν στη Γαύδο το προηγούμενο καλοκαίρι.

Από τις έρευνες έχει προκύψει πως στην Κρήτη υπάρχουν λεκάνες υδρογονανθράκων με πολύ μεγάλη δυναμική.

«Νότια της Κρήτης, αναπτύσσεται ένα υποθαλάσσιο βουνό, που ονομάζεται μεσογειακή ράχη. Αυτή η ράχη, ξεκινώντας από τη Ζάκυνθο και φτάνοντας μέχρι την Κύπρο έχει ένα μήκος 1.500 χιλιομέτρων και ένα μέσο πλάτος 150 με 200 χιλιομέτρων. Νότια της Κρήτης και στην προέκταση της Γαύδου προς τη Λιβύη, πάνω σε αυτό το υποθαλάσσιο βουνό έχουν εντοπιστεί ηφαίστεια λάσπης, εξαιτίας της διαφυγής μεθανίου»,αναφέρει ο κ. Ζεληλίδης.

Όπως αναφέρει, μεταξύ αυτού του υποθαλάσσιου βουνού και της Γαύδου υπάρχει μία λεκάνη, όπως υπάρχει και μία μεγαλύτερη λεκάνη μεταξύ της Γαύδου και του Τυμπακίου, αυτή λέγεται λεκάνη της Γαύδου, και νοτιότερα της Γαύδου υπάρχει μια λεκάνη που λέγεται Γόρτυνος. Επίσης, νότια της Ιεράπετρας υπάρχουν άλλες τέσσερις λεκάνες, του Πτοτελεμαίου, του Ποσειδώνα, του Πλείνιου και του Στράβωνα.

«Αυτές οι τέσσερις λεκάνες είναι ανάλογες, ίσως και μεγαλύτερες της Γαύδου. Τροφοδοτούνται και συνδέονται με την εξέλιξη της λεκάνης της Ιεράπετρας, η οποία είναι στον επόμενο στόχο μας για μελέτη», εξηγεί ο καθηγητής.

Οι έρευνες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα στη Μεσαρά έδειξαν στους επιστήμονες τον τρόπο εξέλιξης, «όλες εκείνες τις πληροφορίες για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τόση σιγουριά, πλέον, ότι αυτές οι πέντε λεκάνες κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα και τα κρύβουν γιατί τα πετρώματα που συγκεντρώθηκαν σε αυτές τις λεκάνες είναι πλούσια σε οργανικό υλικό. Και αν η λεκάνη της Μεσαράς μπορεί να μας δώσει μόνο βιοαέριο, γιατί το πάχος των ιζημάτων είναι μικρό και δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν για να δώσουν πιο πλούσια κοιτάσματα, αυτές οι πέντε λεκάνες που είναι σήμερα κάτω από το νερό έχουν μεγάλο πάχος ιζημάτων, μεγάλο βάθος ταφής και μπορούν να δώσουν μεγάλες ποσότητες υδρογονάνθρακα», τονίζει ο καθηγητής.

Παράλληλα, επισημαίνει πως νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει και η λεκάνη του Ηροδότου, η οποία συνδέεται με την Αίγυπτο.