Κάθετα αντίθετοι με το νομοσχέδιο για τα ‘κλειστά επαγγέλματα’ είναι και οι μηχανικοί της ανατολικής Κρήτης που ήδη ζήτησαν τη βοήθεια των τοπικών βουλευτών για να μην περασει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Στη συζήτηση που οργάνωσε πάντως το ΤΕΕ/ΤΑΚ προχθές ο παριστάμενος υφυπουργος κ. Κεγκέρογλου και ο κ. Παρασύρης δεν δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τις θέσεις αυτές λέγοντας ότι θα γίνει εξαντλητικός διάλογος, ενώ υπέρ των μηχανικών τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Κριτσωτάκης. Οι μηχανικοί είναι ανάστατοι όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση καθώς πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθεί ο κώδικας αμοιβών και επεσήμαναν ότι κάθε προσπάθεια κατάργησης του πλαφόν δημιουργεί πρόβλημα σε όλο το σύστημα, στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στα έσοδα του κράτους!

«Η διατήρηση του κώδικα των αμοιβών των Μηχανικών είναι θέμα ζωτικής σημασίας τόσο για τους Μηχανικούς (και κατ’ επέκταση του Επιμελητηρίου που τους αντιπροσωπεύει), όσο και για τους πολίτες αλλά και για το Κράτος, επειδή η ύπαρξη ελαχίστων αμοιβών τόσο για τις εκπονούμενες μελέτες όσο και για τις επιβλέψεις των κατασκευών, συνδέεται άμεσα με την ποιότητα των έργων και άρα με το κοινωνικό και δημόσιο όφελος και ασφάλεια. Ο κώδικας αμοιβών των Μηχανικών δεν θεσπίστηκε σαν συντεχνιακό μέσο προάσπισης των (οικονομικών) συμφερόντων των Μηχανικών. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύει την αξία της γνώσης που έχει ο μηχανικός για τη σύλληψη και υλοποίηση ενός τεχνικού έργου, με συγκεκριμένους επιστημονικούς κανόνες και ποιοτικές προδιαγραφές, ώστε να παράγει είναι αισθητικά άρτιο, ασφαλές έργο, με σεβασμό στο περιβάλλον και πάνω από όλα σεβασμό στα χρήματα του πολίτη τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Ινιωτάκης και ο εκπροσωπός του κ. Χαμηλοθώρης. Επιπλέον ο κώδικας αμοιβών των Μηχανικών λένε ότι:

• Προάγει τον υγιή και όχι τον αθέμιτο και χωρίς κανόνες ανταγωνισμό ανάμεσα στους Τεχνικούς. Το πόσο σημαντικό θεωρεί από αυτή τουλάχιστον την άποψη το Τεχνικό Επιμελητήριο την τήρηση του κώδικα, αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα του απ’ όπου υπολογίζονται σήμερα οι αμοιβές με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Εάν διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία του έργου που δηλώνουν οι Μηχανικοί δεν είναι έγκυρα και αληθή, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στην απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών».

• Προασπίζει το δημόσιο συμφέρον δεδομένου ότι οι επιπτώσεις από την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θα βαρύνουν το δημόσιο συμφέρον, την ασφάλεια του πολίτη, τα έσοδα του κράτους, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την ποιότητα των κατασκευών.