Eπιμέλεια Άννα Κωνσταντουλάκη

“Τα κατοικίδια γενικότερα δεν είναι ένα απλό παιχνίδι που μπορείς όποτε θελήσεις να το επιστρέψεις ή απλά να το αφήσεις στην τύχη του”

Κατανόηση, συντροφικότητα, επικοινωνία. Αυτά κι άλλα πολλά προσφέρει στην οικογένεια του Γιάννη Μαστοράκη η Αθηνά, ένα ημίαιμο λαμπραντόρ που είναι η μόνιμη παρέα του ιδιοκτήτη της στο εργαστήριο ξυλείας που λειτουργεί στην πόλη του Ηρακλείου.

Το σκυλί είχε χαθεί για 1,5 χρόνο και ήταν τυχερό γιατί όλο αυτό το διάστημα το βρήκε και το φρόντιζε το προσωπικό του ξενοδοχείου Amirandes στις Γούβες. Την περίοδο εκείνη, ζευγάρωσε με κάποιο αδέσποτο γιατί δυστυχώς δεν ήταν στειρωμένη και τώρα μεγαλώνει τα κουταβάκια της, που όταν φθάσουν στην ηλικία των 2 μηνών, όπως απαιτείται, θα δοθούν στις οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν.

Ο κ. Μαστοράκης, μας γράφει την ιστορία της.

“Η σκυλίτσα μας είναι ένα λευκό ημίαιμο λαμπραντόρ κανονικού μεγέθους, 6 ετών. Τη βρήκαμε νεογέννητο μαζί με άλλα 5 αδερφάκια, παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε ένα επαρχιακό δρόμο των Αρχανών. Αφού φροντίσαμε για τα υπόλοιπα να βρουν στέγη, αποφασίσαμε να την κρατήσουμε, μια που ήταν και η πιο ζωηρή και ναζιάρα. Την ονομάσαμε Αθηνά, λόγω των Αγώνων.

Η Αθηνά είναι πολύ υπάκουη, σοβαρή, ευγενική και υπομονετική. Είναι εκεί, πάντα έτοιμη για μια σου ματιά, να επικοινωνήσει μαζί σου σε κάθε νεύμα ή λέξη που θα της πεις. Εχει ένα μαγικό τρόπο, σε ό,τι και αν κάνεις έχεις την αίσθηση ότι καταλαβαίνει κάθε στιγμή πώς είσαι, εύθυμος, λυπημένος, νευριασμένος, τσακωμένος. Ετοιμη κάθε στιγμή να σε βοηθήσει με όποιο τρόπο θελήσεις εσύ. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην κατοικία της οικογένειας και αγαπημένες της συνήθειες, εκτός από τις απογευματινές βόλτες στο Μπετενάκι και το τρέξιμο της, ήταν να ξαπλώνει φαρδιά πλατιά στο χαλί της τραπεζαρίας, μπροστά στα πόδια των δικών της ή στην είσοδο, όταν όλη η οικογένεια είχε επιστρέψει σπίτι, σαν φύλακας του σπιτιού. Αργότερα, μετακόμισε στο εργαστήριο μου όπου απέκτησε νέες αγαπημένες συνήθειες, όπως να ξαπλώνει σε ροκανίδια, να κάνει βόλτες στη γειτονιά, να περιμένει υπομονετικά τα χάδια και τα παιχνίδια από γείτονες και γνωστούς αλλά και να με συντροφεύει στις αποδράσεις μου σε αγροτικές ασχολίες κλπ. Καθημερινή συνήθεια είναι να μου κάνει παρέα στον καφέ, ενώ πάντα δίνει το ένα της μπροστινό πόδι, σαν ένδειξη χειραψίας.

Αγαπημένα φαγητά είναι τα μαγειρευτά αλλά και οι λιχουδιές. Με την Αθηνά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θυμώσει. Ακόμα και όταν κάνει τις βόλτες της στη γειτονιά έχει πάντα το νου της και στο κάλεσμα σου εμφανίζεται. Στεναχωρηθήκαμε όμως πολύ και καταλάβαμε τι σημαίνει η λέξη “απώλεια” όταν κάποια στιγμή τη χάσαμε.

Χαρήκαμε όμως πιο πολύ όταν μάθαμε 1,5 χρόνο μετά ότι ένα σκυλί με τα ίδια χαρακτηριστικά ζει στις Γούβες και το φροντίζει το προσωπικό του ξενοδοχείου Amirandes.

Φανταστείτε τη χαρά που κάναμε όταν διαπιστώσαμε ότι ήταν αυτή. Η ίδια έκανε σαν τρελή...

Η Αθηνά μας άλλαξε τη ζωή, από την πρώτη στιγμή που μας κοίταξε στα μάτια και στον τρόπο που ως άνθρωποι εννούμε τις λέξεις κατανόηση, συντροφικότητα, επικοινωνία.

Δεν θα άλλαζα με τίποτα το σκύλο μου γιατί οι στιγμές που έχουμε περάσει είναι μοναδικές, γιατί είναι πραγματικά καλή παρέα και γιατί τα κατοικίδια γενικότερα δεν είναι ένα απλό παιχνίδι που μπορείς όποτε θελήσεις να το επιστρέψεις ή απλά να το αφήσεις στην τύχη του”.