Της Λίλιαν Δαφερμάκη

“Κομμάτια και θρύψαλα” έγιναν προχθές, μεγάλες ποσότητες προϊόντων παραεμπορίου, που φυλάσσονταν επιμελώς στις αποθήκες της Δημοτικής Αστυνομίας εδώ και μήνες. Η καταστροφή, έγινε όπως ο νόμος προβλέπει, για το παράνομο αυτό υλικό, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου Στρ. Δαγκωνάκη και των στελεχών της υπηρεσίας, τα οποία είχαν την εποπτεία της επιχείρησης. Ένα ειδικό μηχάνημα του Δήμου, επιστρατεύτηκε για τη διάλυση των εμπορευμάτων που παραεμπορίου, που αποτελεί «εσοδεία» του τελευταίου χρόνου. Πρόκειται για 5.200 παιγνίδια, 2.800 C.D. 2019 DVD , 450 γυαλιά ηλίου, 350 ρολόγια, 100 κομμάτια από είδη κουζίνας, 40 καπέλα, και 40 φορτιστές και εξαρτήματα κινητών και μεγάλες ποσότητες καλλυντικών.
Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, οι αποθήκες της υπηρεσίας είχαν φουλάρει, εδώ και μεγάλο διάστημα, καθώς είχαν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες παράνομων εμπορευμάτων, τα οποία καταστράφηκαν, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος σε σχέση με την έκδοση πρωτόκολλων καταστροφής…

Δωρεά σε προνοιακές δομές

Ωστόσο ένα σημαντικό μέρος του υλικού αυτού, που αφορά σε ρούχα και παπούτσια τα οποία αξιολογήθηκαν ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση, εξακολούθησαν να φυλάσσονται με σκοπό να δοθούν τις μέρες των γιορτών, σε διάφορα ιδρύματα σε απόρους και ορφανοτροφεία, και διάφορες προνοιακές δομές. Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι όλα τα υπόλοιπα προϊόντα καταστράφηκαν, επειδή κρίθηκε επικίνδυνη η χρήση τους για τους πολίτες, όπως καλλυντικά, παιγνίδια, και προϊόντα τα οποία ήταν κατασκευασμένα από ευτελή υλικά, και χωρίς προδιαγραφές…

Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι

Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να «χτυπηθεί» το παραεμπόριο στο Ηράκλειο, το οποίο αποτελεί πραγματικά πολύ μεγάλη «πληγή» για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Άλλωστε, αποτελεί πάγιο αίτημα και του εμπορικού κόσμου, να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης προϊόντων, προκειμένου να μπει τέλος στα διαφυγόντα κέρδη της τοπικής αγοράς.
Ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι με βάση τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, το 30% του τζίρου της τοπικής αγοράς, απορροφάται από το παραεμπόριο, το οποίο έχει αρνητικές επιδράσεις και στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία συνολικότερα.
Ο κ.Δαγκωνάκης, ευχαρίστησε το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι εργάζεται με πολύ μεγάλη φιλοτιμία και αποτελεσματικότητα, για να καταφέρει να ανταποκριθεί στο δύσκολο και σύνθετο έργο του, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει. Ο ίδιος σημειώνει ότι η προσπάθεια αυτή έχει αποδειχτεί απόλυτα αποτελεσματική, και αυτό φαίνεται πλέον στην πράξη. Το παραεμπόριο έχει «χτυπηθεί» σημαντικά, η κατάσταση σήμερα εμφανίζει σαφή βελτίωση και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ακόμα καλύτερα επίπεδα.