Μονόδρομος για την επιβίωση των ελαιουργείων είναι η κοινή άλεση του ελαιοκάρπου και οι συγχωνεύσεις. Αυτά επισημάνθηκαν χθες στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε στο Αρκαλοχώρι η Παγκρήτια Τράπεζα σε συνεργασία με το σύνδεσμο Ελαιουργών νομού Ηρακλείου.
Η συνάντηση ήταν η συνέχεια της εσπερίδας που διοργανώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 στην Παγκρήτια Τράπεζα, με θέμα την κοινή άλεση ελαιοκάρπου με στόχο την εξειδικευμένη ενημέρωση των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου, ως προς τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη λειτουργία των ελαιοτριβείων και τα κίνητρα για την ενίσχυση της σύμπραξης και της μεταξύ τους συνεργασίας. Θα πραγματοποιηθούν μάλιστα και άλλες συναντήσεις με ελαιουργούς στο νομό Ηρακλείου και διάφορες περιοχές της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης παρουσιάστηκαν με παραδείγματα και εναλλακτικά σενάρια για τα πλεονεκτήματα των συμπράξεων και της κοινής άλεσης ελαιοκάρπου στο κόστος λειτουργίας και στα οικονομικά αποτελέσματα του ελαιουργείου, την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και την τιμή του τελικού προϊόντος.
Δεδομένου ότι τα ζητήματα βιωσιμότητας των ελαιοτριβείων είναι από τα σημαντικότερα που απασχολούν τον κλάδο, προγραμματίζονται στο προσεχές διάστημα αντίστοιχες ενημερώσεις και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, αλλά και των λοιπών Νομών της Κρήτης.