Νέους ορίζοντες ως προς τον τρόπο παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων αλλά και για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) άνοιξε στους νέους αγρότες της χώρας μας το ταξίδι στο Βέλγιο το οποίο διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης. Συμμετείχαν 47 εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α) και βιοκαλλιεργητές που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν απευθείας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να επισκεφθούν δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών δείχνουν ενθουσιασμένοι από το ταξίδι και τις γνώσεις που αποκόμισαν και τονίζουν σε ανακοινώσεις τους ότι θα προσπαθήσουν να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Το ταξίδι διήρκησε από τις 25 μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου και οι νέοι αγρότες ενημερώθηκαν για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαμόρφωση της νέας (μετά το 2013) ΚΑΠ από το διευθυντή του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γιάννη Κολυβά.
«Δίνουμε μεγάλη σημασία στο ρόλο που μπορεί να παίξουν σήμερα τα πιο δυναμικά στοιχεία της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου στην ανάπτυξη του τομέα, της περιφέρειας, αλλά και της ίδιας της χώρας. Γι’ αυτό και διοργανώσαμε την επίσκεψη αυτή» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού και πρόσθεσε:
«Οι στόχοι μας –που κατά κοινή ομολογία επιτεύχθηκαν- ήταν τρεις. Πρώτον, να γνωρίσουν δυναμικοί νέοι αγρότες και δυναμικές νέες αγρότισσες το ρόλο που μπορεί να παίξει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο –και κατ’ επέκταση και οι ίδιοι- στη διαμόρφωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Δεύτερον, να δουν από κοντά εναλλακτικούς -αλλά σε κάθε περίπτωση επιτυχημένους- τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Τρίτον, να τους δοθεί η δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα και να συζητήσουν προβλήματα που προκύπτουν από τη σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι απόλυτη προτεραιότητα να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον απεγκλωβισμό του δυναμισμού της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου και να σταματήσουμε επιτέλους να σπαταλάμε δημοσιονομικούς, φυσικούς, αλλά και ανθρώπινους πόρους».