Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έγινε χθες το βράδυ η μεταγωγή του 32χρονου Μανόλη Σκαρλάτου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Ο 32χρονος από την Αγία Γαλήνη είχε μεταχθεί τους τελευταίους μήνες στις κλειστές φυλακές Αλικαρνασσού, όπως ήταν η επιθυμία του για οικογενειακούς λόγους, και χθες μεταφέρθηκε στην Αθήνα ενόψει της δίκης για το συνδικάτο του εγκλήματος που ξεκινά την Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, στην ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες μαζί του στη μεταγωγή ήταν ένας ακόμα κρατούμενος των φυλακών Αλικαρνασσού, η εμπλοκή του οποίου στην υπόθεση προέκυψε στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης. Ο άνθρωπος αυτός είναι έμπιστος φίλος του φερόμενου ως εγκέφαλου του κυκλώματος, Παναγιώτη Βλαστού.

Για λόγους ασφαλείας οι αρμόδιες Αρχές επέλεξαν οι δύο κρατούμενοι να μην ταξιδέψουν με προγραμματισμένη μεταγωγή αλλά σε διαφορετική ημέρα.

Συνολικά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 20 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις Kρητικοί. Εκτός από τον 32χρονο, για την υπόθεση έχουν παραπεμφθεί ο λεγόμενος «Kρητικός», ο 35χρονος Απόστολος Πετράκης και ο 38χρονος Γιάννης Θεοδωράκης, επίσης Ρεθυμνιώτης και κουμπάρος του Σκαρλάτου.

Τόσο ο Σκαρλάτος όσο και ο Θεοδωράκης-ο οποίος ήταν από τους λίγους που αποφυλακίστηκαν-επιμένουν στην αθωότητά τους. Υποστηρίζουν ότι καμία εμπλοκή δεν έχουν με την απαγωγή του εφοπλιστή και επιμένουν ότι έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι την περίοδο της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου, βρίσκονταν στην Κρήτη.

Σημαντικός ο ρόλος του Πετράκη

Σε αντίθεση με τους άλλους δύο Κρητικούς που αρνούνται τις κατηγορίες και επιλέγουν το δρόμο της …σιωπής, ο Απόστολος Πετράκης φέρεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση. Η μεγάλη ανατροπή από μέρους του έγινε κατά τη συμπληρωματική απολογία που ζήτησε να δώσει στην ανακρίτρια. Ο … σιωπηλός Πετράκης, ανοίγει το στόμα του και επιφυλάσσει στον εαυτό του ρόλο «ηγέτη» στην υπόθεση της απαγωγής αφού ισχυρίζεται ότι είναι ο εμπνευστής, οργανωτής και εκτελεστής του σχεδίου. Οι περισσότεροι αποδίδουν αυτήν την προσπάθεια στο γεγονός ότι ο Πετράκης μαζί με τον συγκατηγορούμενό του, Μουστάκα, τον «Βενιαμίν» της συμμορίας είναι οι μόνοι «καμένοι» σε σχέση με το γενετικό υλικό. Ο 35χρονος όμως είχε εξαπολύσει «πυρά» κατά πάντων και σε συνέντευξή του.

«Υπάρχουν συνομιλίες που δεν μπορεί να τις αντέξει το ήδη κλονισμένο πολιτικό σύστημα» είχε υποστηρίξει, υπογραμμίζοντας : «Δεν είναι δική μου δουλειά να αποκαλύψω με ποιους πολιτικούς συνομιλούσαμε. Ρωτήστε αυτούς που έχουν στην κατοχή τους τον πρωτότυπο δίσκο. Ρωτήστε τον κ. πρέσβη, βουλευτή πλέον, που ήταν επικεφαλής της ΕΥΠ (σ.σ.: εννοεί τον βουλευτή Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Κοραντή). Αυτός δεν μας έπιασε; Αυτός έχει και τον πρωτότυπο δίσκο.

Ή μήπως δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις συνομιλίες, γιατί τις χρησιμοποιούν για άλλους δικούς τους σκοπούς; Μήπως το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για εκβιασμούς και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών; Εμείς ζητάμε να τα αποκαλύψουν όλα. Εάν δεν φοβούνται, γιατί αρνούνται την πλήρη απομαγνητοφώνηση όλων των συνομιλιών και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης των CD; Εάν αυτές οι συνομιλίες είχαν βγει, θα παίζανε μέρα νύχτα στις ειδήσεις. Το γεγονός και μόνο ότι επικοινωνούν μαζί μας κάποια πολιτικά πρόσωπα καθιστά σαφές ότι και αθώες να είναι οι συνομιλίες, τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα».