Του Θάνου Περβολαράκη

Μπορεί όλες οι ενδείξεις να δείχνουν εμπρησμό, κάτι που πιστεύουν και οι πυροσβέστες, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Ο λόγος για την ολοκληρωτική καταστροφή στο μπαρ “Καφέ Αμάν” πριν από μερικές ημέρες στο οποίο δεν έμεινε τίποτα όρθιο παρά μόνο τα ντουβάρια.

Κι ο λόγος της αδυναμίας να προχωρήσει στην παρούσα φάση η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση έχει σχέση με την καταστροφή των ευρημάτων λόγω της πτώσης της στέγης στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική, «η πτώση της οροφής δημιουργεί πολλά προβλήματα στην πορεία των ερευνών, αφού και να υπήρχαν στοιχεία που θα έδειχναν την αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς, αυτά καταστράφηκαν, σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στο χώρο που καιγόταν».

Οι πυροσβέστες δεν αποκλείουν όμως από τις καταθέσεις και την περαιτέρω έρευνα να προκύψει η άκρη του νήματος. Δημοσιογραφικές όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις καταθέσεις που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί, δεν προκύπτει κάτι αξιοποιήσιμο.

Η φωτιά στο γνωστό μπαρ του Ηρακλείου που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Τίτου σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιχείρηση δε λειτουργούσε τη θερινή περίοδο και οι ιδιοκτήτες της ετοιμάζονταν για την επαναλειτουργία της για το φετινό χειμώνα. Οι φλόγες επεκτάθηκαν σε χρόνο μηδέν στο εσωτερικό του μπαρ το οποίο κατά ένα μεγάλο μέρος ήταν καλυμμένο από ξύλο.

Οι πυροσβέστες που προσέγγισαν με δυσκολία κατάφεραν μονάχα να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς η οποία έκαιγε ανεξέλεγκτα εξαιτίας και του γεγονότος ότι υπήρχαν στο χώρο εύφλεκτα υλικά

Οι πρώτοι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο όταν η ξύλινη σκεπή του κτίσματος είχε καταρρεύσει και το μόνο που είχε απομείνει ήταν τα ντουβάρια και οι στάχτες από τον εξοπλισμό που είχε γίνει κάρβουνο.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής αλλά και κατοίκους της περιοχής, τα εφτά πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν την επιχείρηση που καιγόταν. Ο δρόμος είναι στενός καθώς εδώ και πολλά χρόνια η απέναντι ιδιοκτησία είναι κλεισμένη με λαμαρίνες και γιατί τμήμα του πεζόδομου από την πλευρά του ναού του Αγίου Τίτου κλείστηκε πρόσφατα με κάγκελα χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για τον τρόπο προσέγγισης πυροσβεστικών οχημάτων. Τα πυροσβεστικά οχήματα σταμάτησαν περιμετρικά στους γύρω δρόμους και με μάνικες τροφοδοτούνταν με νερό από μεγάλη απόσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση δεν ήταν ασφαλισμένη και οι ιδιοκτήτες που θεωρούνται από τους πιο σοβαρούς επαγγελματίες στο χώρο, δεν είχαν ποτέ λάβει κάποιο μήνυμα για προστασία ή κάτι σχετικό.

Σύμφωνα με πυροσβεστική πηγή «εάν από τις έρευνες δεν βγει κάποιο στοιχείο σημαντικό, τότε είναι πιθανό ο φάκελος της υπόθεσης να κλείσει με την ένδειξη «άγνωστη η αιτία της πρόκλησης πυρκαγιάς».