Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Έτσι θα ψηφίζουμε στις εκλογές

Τι αλλάζει στη διαδικασία με το νόμο “Καλλικράτης”


Τα “πάνω κάτω“ φέρνει ο “Καλλικράτης στον τρόπο ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές, αφού αλλάζουν όλα τα δεδομένα στη μάχη του σταυρού αλλά και στη συγκρότηση των νέων αυτοδιοικητικών οργάνων που θα προκύψουν.

Στο ψηφοδέλτιο - μαμούθ, που συγκροτείται στο Δήμο Ηρακλείου, στο οποίο μπορούν να χωρέσουν έως και 214 υποψήφιοι ( μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο ), όλα θα κριθούν από τις “σκληρές“ μονοσταυρίες, που θα ανεβάσουν στα ύψη την αδρεναλίνη όσων θέτουν υποψηφιότητα, αλλά και των εκλογέων, για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Η πληθώρα των υποψηφίων και ο τρόπος ψηφοφορίας των εκλογέων, εκτιμάται ότι θα απογειώσει την οροφή των ψήφων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάθε υποψήφιος για να κερδίσει μια θέση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εκλογικές κόντρες θα είναι σκληρές και ανελέητες ανάμεσα στους υποψήφιους, που θέλουν να κερδίσουν μια θέση στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που πρόκειται να εκλεγεί σε ένα δήμο, είναι σε συνάρτηση με τον πληθυσμό του.Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Για παράδειγμα στο Ηράκλειο που είναι ένας Δήμος ο οποίος ξεπερνά τους 150.000 κατοίκους, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι 49μελές. Τα 49 αυτά μέλη κατανέμονται αναλογικά στις εκλογικές περιφέρειες του Ηρακλείου, δηλαδή στους νέους δήμους που συνενώνονται, με τον παλαιό δήμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από το Δήμο Ν.Αλικαρνασσού θα εκλεγούν 4 άτομα, από το Γοργολαΐνι 1, από την Παλιανή 1, και το Τέμενος 1. Αντίστοιχα από τα σημερινά όρια του Δήμου Ηρακλείου θα εκλεγούν 18 άτομα από το νότιο διαμέρισμα (περιοχή Μασταμπά, Αη Γιάννη …), 12 από το δυτικό διαμερισματικό συμβούλιο (Καμίνια, Δειλινά, Εσταυρωμένος…) 7 από το ανατολικό διαμέρισμα (Πατέλλες Αγ. Αικατερίνη Πόρος), και 5 από το κεντρικό διαμερισματικό συμβούλιο (καλύπτει το κέντρο της εντός των τειχών πόλης).Πώς ψηφίζουμε

Ας δούμε τώρα πως θα ψηφίσει ο κάθε πολίτης ανάλογα με την περιοχή την οποία βρίσκεται. Καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει μια ανακατανομή του πληθυσμού των Δαφνών των Σταυρακίων των Βουτών των Βασιλειών, από τον “Καλλικράτη“, που αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με το πώς θα ψηφίζουν οι περιοχές αυτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι είναι κάτοικοι των Βασιλειών και του Σκαλανίου θα ψηφίσουν μαζί με τους εκλογείς του νότιου διαμερισματικού συμβουλίου (που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή του Μασταμπά…) τους ίδιους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Αντίστοιχα και όσοι είναι κάτοικοι των Βουτών, των Δαφνών και των Σταυρακίων, θα ψηφίσουν μαζί με τους εκλογείς του δυτικού διαμερισματικού συμβουλίου (που καλύπτει την περιοχή Καμίνια Δειλινά Εσταυρωμένο…). Κάθε περιοχή του “Καλλικρατικού“ Δήμου Ηρακλείου, θα ψηφίζει διαφορετικά, με άλλο ψηφοδέλτιο, ανάλογα με τη νέα γεωγραφία των εκλογέων. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος του νότιου διαμερισματικού συμβουλίου, θα μπορεί να επιλέξει μέχρι 3 άτομα από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής του (δηλαδή του νότιου διαμερίσματος), ένα άτομο από όλο τον υπόλοιπο κορμό του ψηφοδελτίου (από το σύνολο των εκλογικών περιφερειών) και 2 για την ανάδειξη του τοπικού διαμερισματικού συμβουλίου. Το ίδιο μοντέλο ισχύει και για τους κατοίκους της Ν.Αλικαρνασσού και για τους εκλογείς σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Ηρακλείου. Όσον αφορά στις άλλες περιοχές του νέου Δήμου τώρα, επειδή είναι μονοεδρικές περιφέρεις, το Τέμενος το Γοργολαΐνι και η Παλιανή θα έχουν ένα σταυρό για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής τους, μια ψήφο για τον υπόλοιπο κορμό του ψηφοδελτίου και άλλη μια για το τοπικό συμβούλιο.

Όσον αφορά στη σύνθεση των νέων διαμερισματικών συμβουλίων θα είναι 11μελής, πλην του νότιου που θα έχει 15 μέλη, επειδή έχει μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων.Οι νέοι μισθοί των αιρετών

Κρίση- κρίση, αλλά οι μισθοί των αιρετών που θα αναδειχτούν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, θα εκτοξευθούν στα ύψη, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει ο “Καλλικράτης“ αφού προσαυξάνονται σημαντικά σε μια περίοδο που οι μισθοί και συντάξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα περικόπτονται δραστικά και ο δείκτης της ανεργίας...χτυπάει κόκκινο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι ένας δήμαρχος που έχει εκλεγεί σε δήμο άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων, θα έχει μισθό αντίστοιχο με τον μισθό ενός γενικού γραμματέα οποιουδήποτε υπουργείου (!) δηλαδή 6.000-6.500 ευρώ. Αντίστοιχοι θα είναι και οι μισθοί των περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών (το 50% του μισθού των περιφερειαρχών). Αντίστοιχα υψηλότατες είναι και οι αποδοχές των αντιδημάρχων που σύμφωνα με το νόμο, αντιστοιχούν στο 50% της αμοιβής του δημάρχου, δηλαδή θα κυμαίνονται σε ένα ποσό της τάξεως των 3.000-3.500 ευρώ. Σήμερα ο μικτός μισθός των αντιδημάρχων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κυμαίνεται στα 3.360 ευρώ ακαθάριστα το μήνα και με το 20% των παρακρατήσεων για φόρους το καθαρό ποσό που εισπράττουν φτάνει τα 2.688 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά προσαυξάνονται και για το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους ανάλογα με τη συμμετοχή τους σε επιτροπές του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, η αποζημίωση σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξεως των 80 ευρώ μικτά- 64 ευρώ καθαρά-, (με το ΔΣ Ηρακλείου, κατά κανόνα, να συνεδριάζει από δύο έως τρεις φορές το μήνα), ενώ για τις συνεδριάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής, η αποζημίωση φτάνει τα 50 ευρώ ακαθάριστα.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο “Καλλικράτης“ που εμφανίζεται “γαλαντόμος“ στους μισθούς των αιρετών, βάζει μια δικλίδα ασφαλείας, σε σχέση με τις αποζημιώσεις τους, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ένας δήμαρχος ή αντιδήμαρχος που είναι δημόσιος υπάλληλός ή υπάλληλος επιχείρησης ή φορέα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το δημόσιο, θα παίρνει μόνο έναν από τους δύο μισθούς.