Εκτός από γερά οστά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενδεχομένως αυξάνουν και το προσδώκιμο ζωής. Ερευνητές από...το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μεγάλη Βρετανία και το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Queensland στην Αυστραλία, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος και τυριών είναι προστατευμένα από αιτίες θανάτου όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε την πορεία της υγείας 4.374 ατόμων από τη Μεγάλη Βρετανία, που είχαν λάβει μέρος σε μελέτη που έγινε πριν 65 χρόνια. Αφού ανέλυσαν τις διατροφικές των οικογενειών τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι στην παιδική ηλικία κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως γάλακτος, εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά ένα τέταρτο.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση τουλάχιστον 400mg ασβεστίου φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 60%.

Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ότι η υψηλή πρόσληψή τους αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ενδεχομένως επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού μέσω της ορμόνης IGF-1. Υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης στους ενήλικες έχουν συνδεθεί με μειωμένα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και μικρότερα ποσοστά θανάτου από καρδιακή νόσο.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να αξιολογηθούν τα οφέλη που έχει το γάλα στη μείωση του θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέχρι τότε, συμβουλεύουμε τους γονείς να προτιμούν τη διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και αλάτι» σχολιάζει η Joanne Murphy από την Ένωση για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια στη Μεγάλη Βρετανία.