Η σύμβαση για την εργολαβία ενός πολύ σημαντικού έργου υπεγράφη ανάμεσα στο Δήμο Αγίου Νικολάου και της αναδόχου εταιρείας «Ασφαλτική-Λατομική Α.Ε.». Το έργο αφορά στη διάνοιξη, διαμόρφωση και αισθητική αναβάθμιση της κύριας περιφερειακής οδικής αρτηρίας της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Το έργο έχει μελετηθεί εξ’ ολοκλήρου από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, η οποία ξεκίνησε τις διαδικασίες τον Φεβρουάριο του 2009 και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας που έγινε ποτέ στον Άγιο Νικόλαο ενώ όπως αναφέρθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας κ. Αντώνη Ορφανάκη, είναι το πρώτο έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ σε επίπεδο Κρήτης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4.524.789 ? ευρώ, η έναρξη του έργου θα γίνει εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου με προοπτική αποπεράτωσης 18 μηνών.

Μετά την ολοκλήρωσή του θα αλλάξουν πάρα πολλά κυκλοφοριακά δεδομένα και το έργο αυτό θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στην πόλη καθώς επίσης θα βοηθήσει ώστε να αρχίσει να επιλύεται οριστικά πλέον το πρόβλημα των υποδομών στο νέο σχέδιο πόλης. Η έκταση του έργου είναι 5,7 χιλ. και διατρέχει όλο το νέο σχέδιο της πόλης του Αγίου Νικολάου βελτιώνοντας όλο το λειτουργικό πρόβλημα του νέου σχεδίου.

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο νέος περιφερειακός δρόμος συνδέει τη μία πλευρά της πόλης με την άλλη και προβλέπεται να γίνουν διανοίξεις δρόμων, αναπλάσεις και βελτιώσεις σε πολλά κεντρικά σημεία. Οι δρόμοι χαρακτηρίζονται ως κύριοι και πρωτεύοντες και θα αποτελέσουν πρόσβαση και έξοδο για τη γρήγορη και ασφαλή διακίνηση οχημάτων των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Το έργο θα συμπληρωθεί με μία γέφυρα η οποία είναι τώρα στο στάδιο της ανάθεσης μελέτης και σε συνδυασμό με την κυκλοφοριακή μελέτη προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας κόμβος εκατέρωθεν του Μαρινόπουλου και ένας δεύτερος κόμβος περίπου στο ύψος της αστυνομίας. Στα σχέδιά μας είναι επίσης να αναθέσουμε ακόμα μία μελέτη για την κατασκευή πεζογέφυρας στην περιοχή της Αγίας Άννας», ανέφερε στις δηλώσεις του σχετικά με το έργο ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης.

Επίσης, ο κύριος περιφερειακός δρόμος, θα αποτελέσει δρόμο περιπάτου, επειδή έχει οριοθετηθεί πάνω στην οριογραμμή των λόφων της περιοχής και το οπτικό αποτέλεσμα θα είναι πανοραμικό. Θα διαθέτει μεγάλα πεζοδρόμια, ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες, διαβάσεις πεζών ανά οικοδομικό τετράγωνο, οριζόντια και κάθετη σήμανση, ηλεκτροφωτισμό, προστατευτικά κιγκλιδώματα, φύτευση δένδρων (μουριές και ιβίσκοι) ανά 6 μέτρα με εγκατάσταση αυτόματης ύδρευσης.

Ο νέος περιφερειακός δρόμος ξεκινάει από την περιοχή του Γαργαδόρου, διατρέχει όλη την περιφέρεια του Αγίου Νικολάου από τα Νόμια, τον Σταυρό, τη νέα δεξαμενή, περνά κάτω από τον Άγιο Δημήτριο και καταλήγει στο Αμμούδι. Οι οδοί που προβλέπονται οι εργασίες είναι: οδός Γαργαδόρου (οι εργασίες χωρίζονται σε τέσσερα τμήματα), οδός Ωκεανίδων, οδός Δρυάδων, οδός Σκινιάς, οδός Νεαπόλεως, οδός Αγωνιστών, οδός Κεράς-Ευρώπης, οδός Καμάρας (χωρίζεται σε δύο τμήματα), οδός Βερενίκης, οδός Πλατάκη ( χωρίζεται σε δύο τμήματα), οδός Αγίου Δημητρίου και οδός Μίνωος (χωρίζεται σε δύο τμήματα).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανάμεσα στον κ. Κουνενάκη και στον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας κ. Ορφανάκη, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πίεση που υπάρχει ως προς την υψηλή απορροφητικότητα του έργου σε σχέση με το ΕΣΠΑ καθώς και στην αξιολόγηση του κύκλου των εργασιών εντός του αστικού ιστού όπου θα πρέπει να καθοριστούν με προτεραιότητα τα χρονικά όρια υλοποίησης των έργων με σκοπό να μη δημιουργείται έντονο κυκλοφοριακό ζήτημα.