Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Ισχνές» θεωρεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο τις ενδείξεις ενοχής σε βάρος των πέντε που κατηγορούνταν για τη διπλή εμπρηστική επίθεση κατά της Εβραικής Συναγωγής των Χανίων, τον περασμένο Ιανουάριο και ως εκ τούτου αποφάνθηκε ότι η υπόθεση δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο ακροατήριο, διατάσσοντας την παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος των κατηγορουμένων.

Η εξέλιξη αυτή δίνει νέα τροπή στην υπόθεση καθώς ουσιαστικά δείχνει να «ξεφουσκώνει» σαν μπαλόνι αφού τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί προανακριτικά χαρακτηρίζονται ανεπαρκή. Ωστόσο στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου σημειώνεται ότι η παύση της ποινικής δίωξης κατά των πέντε τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν αποκλείει μελλοντικά το ενδεχόμενο παραπομπής της υπόθεσης στο ακροατήριο υπό την προϋπόθεση συγκέντρωσης ισχυρότερων στοιχείων.

Για τη διπλή εμπρηστική επίθεση της Εβραικής Συναγωγής είχαν κατηγορηθεί ένας 24χρονος Ηρακλειώτης, δύο Βρετανοί και δύο Αμερικανοί. Ένας Αμερικανός είχε διαφύγει της σύλληψης και φέρεται αμέσως μετά τις επιθέσεις να έφυγε στην Ιταλία, ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν ενώπιον των ανακριτικών Αρχών Χανίων. Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας 33χρονος Βρετανός, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι τρεις αλλοδαποί αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή με τις επιθέσεις, ωστόσο ο 24χρονος Ηρακλειώτης στην προανακριτική του απολογία εμφανίστηκε «λαλίστατος» ενώ κατά την αναπαράσταση που ακολούθησε ήταν άκρως αποκαλυπτικός.

Ωστόσο στην απολογία του στην ανακρίτρια διαφοροποιήθηκε. Με βάση τα επίσημα έγγραφα που προσκόμισε, αντιμετωπίζει αναπηρία 67% λόγω ψυχιατρικών προβλημάτων, ενώ είχε νοσηλευτεί 5-6 φορές στο ψυχιατρείο.

Οι γονείς του είναι διαζευγμένοι και εκείνος διέμενε με τη μητέρα και τον παππού στα Χανιά. Εργαζόταν στο λιμάνι των Χανίων και σύμφωνα με τον εργοδότη του, τον απασχολούσε κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους. Ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχθηκε στην Ασφάλεια Χανίων.

Η διπλή εμπρηστική επίθεση είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοίνωση εξέδωσε και το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως είχε γράψει η «Π» οι διωκτικές Αρχές έφθασαν στον 24χρονο από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα –δικαστικές πηγές είχαν αναφέρει τότε για έναν Αλβανό

Στο επίμαχο βούλευμα αναφέρεται: «το Συμβούλιο αποφάσισε να παύσει προσωρινά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των κατηγορουμένων, για τις πράξεις του εμπρησμού με πρόθεση, κατ' εξακολούθηση και από κοινού, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και της σύστασης συμμορίας, που φέρονται ότι τέλεσαν στα Χανιά στις 5 και 16 Ιανουαρίου. Επίσης, διατάσσει την απόλυση του Βρετανού κατηγορούμενου που είχε προφυλακιστεί και τέλος διατάσσει την κατάργηση των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας τους, που είχαν επιβληθεί στον 24χρονο Έλληνα, τον 23χρονο Βρετανό και τον 26χρονο Αμερικανό καθώς και της εγγυοδοσίας στους δύο τελευταίους. Οι εξελίξεις πάντως αυτές επιβεβαιώνουν εκείνους που υποστήριζαν τότε ότι οι διωκτικές Αρχές έκαναν βεβιασμένες κινήσεις για την εξιχνίαση της υπόθεσης λόγω της αφόρητης πίεσης που είχε ασκηθεί τόσο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και από κύκλους του εξωτερικού. Ο συνήγορος υπεράσπισης, Δημήτρης Κακατσάκης είχε δηλώσει τότε « πρόκειται για μία νεφελώδη υπόθεση που παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη υπό το καθεστώς της ασφυκτικής πίεσης που ασκήθηκε στην Αστυνομία. Αυτό το αποδεικτικό υλικό δεν μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο».