Mε πλούσια κρητικά θέματα ,κυκλοφόρησε στα περίπτερα όλης της Κρήτης (με 150 πλούσιες σελίδες μεγάλου μεγέθους) το 113ο τεύχος του Κρητικού περιοδικού ΣΤΙΓΜΕΣ.

Θέματα που περιλαμβάνονται στο 113ο τεύχος του περιοδικού είναι:

ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΣΠΑΘΙ; Τρία μέλη της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» και ο καπετάνιος του πλοίου «Ελεύθερη Μεσόγειος» μιλάνε για τις δύσκολες στιγμές της αποστολής τους. Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ» ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! Ο Γιάννης Τζώρτζης ταξιδεύει με τη Mη Κυβερνητική Οργάνωση «Green Project» σε τόπους άγνωστους, περιπλανιέται σε χώρες μακρινές και αναδεικνύει μέσω της τέχνης του, σημεία του πλανήτη μας που δε γνωρίζουμε, προβάλλοντας εικόνες της καθημερινότητας, που συχνά αποτελούν κίνητρα οικολογικής δράσης. Φτάνοντας στην Κρήτη, μιλά για τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στο κοντινό μέλλον και για ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί! ΕΝΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ Ο Ρούντο Σβαρτς, στρατιώτης της Βέρμαχτ που ανέδειξε την Κρήτη, τις ομορφιές της, τα τοπία της φύσης και τα μνημεία μέσα από τα βαθύτερα καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα.. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΙΠΗΣ ΤΩΝ ΜΑΤΑΛΩΝ Ο Antonios Gehard Johannes έζησε έξω από τις κοινωνικές συμβάσεις και τα κοινωνικά «πρέπει», χωρίς κανόνες, μέσα σε μία σπηλιά στα Μάταλα. Οι ΣΤΙΓΜΕΣ ξεδιπλώνουν τη ζωή, την πορεία και το σήμερα του τελευταίου χίπη της Κρήτης. ΣΤΕΛΙΟΣ Σ. ΛΑΪΝΑΚΗΣ: Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Ένας μεγάλος καλλιτέχνης, γνωστός για την δεξιοτεχνία του στο λαούτο και το μπουλγαρί, αλλά και σημαντικός ερευνητής της παράδοσης για περισσότερα από σαράντα χρόνια, μία εξέχουσα μορφή στη μουσική παράδοση της Κρήτης σήμερα. Ο Αγησίλαος Αλιγιζάκης μας παρουσιάζει μία σοβαρή έρευνα για το έργο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.

ΜΑΤΙΕΣ Η ζωή σε πανοραμικό πλάνο μέσα από το φακό του φωτογράφου Γιώργου Μαζωνάκη. Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΓΗ ΜΟΥ… «Από αυτήν φεύγω για να αναζητήσω τον κόσμο και σε αυτήν επιστρέφω για να βρω την αλήθεια». Η συγγραφέας του έργου «Ηγεμονία της Ευτυχίας» Ελευθερία Δημητρομανωλάκη μιλά στις ΣΤΙΓΜΕΣ για τα νέα της δημιουργικά βήματα και μεταδίδει λίγη από την αστείρευτη, θετική της ενέργεια. Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η νεαρή μουσικός Κέλυ Θωμά αναφέρεται σε όλα όσα της άλλαξαν τη ζωή στην Κρήτη. ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ Ο Κώστας Αθουσάκης ακολούθησε το όνειρό του και βρέθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει σκηνοθεσία. Αγάπησε το σινεμά από πιτσιρίκι, τότε που μεγάλωνε στα Χανιά και έπαιρνε από τον αδερφό του μια μικρή κινηματογραφική μηχανή σούπερ 8 για να βλέπει ταινιάκια κάτω από το κρεβάτι του και μιλά στις ΣΤΙΓΜΕΣ για τα προσεχή καλλιτεχνικά του σχέδια. Η ΚΡΗΤΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ Ο Αλέκος Δοκιμάκης, επικεφαλής του ομώνυμου εκδοτικού οίκου, δίνει τη δυνατότητα στους Κρήτες αναγνώστες να έλθουν σε επαφή με την τοπική λογοτεχνική παραγωγή.