Mε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Κύπρο, για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας,επέλεξε να εγκαινιάσει τη νέα περίοδο της λειτουργίας της,η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η πρόσφατη εγκατάστασή της στο ανακαινισμένο κτηριακό συγκρότημα που στέγαζε άλλοτε τα "Εκπαιδευτήρια Κυδωνίας" του αείμνηστου σχολάρχη Γεωργίου Καψωμένου.

Το αφιέρωμα γίνεται με συνδιοργανωτή και κύριο χορηγό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαρτίζεται από δύο ενότητες: Η πρώτη είναι αφιερωμένη στις τέχνες και τα γράμματα της Κύπρου (Αύγουστος 2010), η δεύτερη στο λαϊκό πολιτισμό της (Ιούλιος 2011).

" Η πρωτοβουλία αυτή θέλει πρώτα απ' όλα να τονίσει την εμπράγματη συνοχή του ελληνισμού σε μια δυσχερή ιστορική συγκυρία και παράλληλα να συμβάλει στην ουσιαστική γνωριμία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία ανάμεσα σε δυο σημαντικές εστίες του ελληνικού πολιτισμού, την Κύπρο και την Κρήτη", επισημαίνουν, σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτες.

Υλοποιώντας αυτούς τους στόχους, η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών, με τη συνεργασία και υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Χανίων, της Επιθεώρησης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιφέρειας Κρήτης και του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Χανίων, προχωρεί στην οργάνωση της πρώτης ενότητας, "Οι Τέχνες και τα Γράμματα στην Κύπρο", που θα πραγματοποιηθεί από 5 έως και 8 Αυγούστου 2010,στους χώρους της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στην τοποθεσία Πύργος Αλικιανού (στο χώρο του παλαιού Ιδιωτικού Γυμνασίου) και θα περιλαμβάνει:

- Παρουσίαση της κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας, με σειρά ομιλιών για τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, το χορό και το θέατρο, με ομιλίες, προβολή video, θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις.

- Συνέδριο για την Κυπριακή λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα, δραματουργία, δοκίμιο, χρονικό, κλπ.) και απαγγελίες ποιητικών και αφηγηματικών κειμένων από Κύπριους συγγραφείς.

- Έκθεση κυπριακού βιβλίου, που θα λειτουργήσει παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων (5-8 Αυγούστου), στους χώρους της βιβλιοθήκης του ιδρύματος.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές,την έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ανδρέας Δημητρίου.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές, θα είναι ο Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, τ. Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η κα Ελένη Νικήτα, Ιστορικός της Τέχνης, τ. Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κα Ανδριανή Ηλιοφώτου, Πρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, ο Γιώργος Πετούσης, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού "Βασίλης Μιχαηλίδης", ο Χρήστος Χατζήπαπας, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Πιερής και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου Γιάννης Ιωάννου.