Του Γιάννη Ζωράκη

Εντονότατα αντιδρούν στην πιθανότητα ενεργοποίησης νέας λατομικής ζώνης στον Σαμπά, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που δηλώνουν αγανακτισμένοι.

Το ζήτημα της δημιουργίας νέου λατομείου στο Σαμπά συζητήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών Σαμπά.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων στο εξωκκλήσι Αγίου Κοσμά Αιτωλού της ενορίας Σαμπά, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους συλλόγους Επισκοπής, Σγουροκεφαλίου, Αποστόλων, Καστελίου και Γαλύφας. Έντονα ωστόσο σχολιάστηκε από τους παραβρισκόμενους η απουσία του δημάρχου Θραψανού ή εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής, που αν και είχαν ενημερωθεί για τη συνάντηση δεν παραβρέθηκαν.

Αφορμή για τη συνάντηση, η οποία ήταν μαζική, στάθηκε η ενημέρωση που είχαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για εκχώρηση περίπου 400 στρεμμάτων γης από την Ιερά Μονή Αγκαράθου, προς την εταιρία Titan για τη δημιουργία νέας λατομικής ζώνης.

Εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής παραβρέθηκε στην συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους σε σχέση με την ενοικίαση της έκτασης. Ο εκπρόσωπος της μονής παραδέχτηκε πως η εταιρία έχει ενοικιάσει την συγκεκριμένη έκταση γης εδώ και οχτώ περίπου χρόνια, αν και δεν έχει προχωρήσει στην ενεργοποίηση της λατομικής ζώνης. Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής διευκρίνισε πως ο αρχικός σχεδιασμός της συμφωνίας έκανε αναφορά σε διερεύνηση καταλληλότητας δημιουργίας στην περιοχή νέου λατομείου, ωστόσο ανέφερε πως δεν γνώριζε τις αποφάσεις της εταιρίας.

Την οργή των κατοίκων της περιοχής προκάλεσε η επιβεβαίωση της πληροφορίας από την Ιερά Μονή Αγκαράθου, οι οποίοι ζήτησαν να λάβουν γνώση για το περιεχόμενο του συμβολαίου που υπέγραψε η εταιρία με την Ιερά Μονή. Οι κάτοικοι τόνισαν πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν πρόσθετη υποβάθμιση της περιοχής τους, ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά πως “επί είκοσι χρόνια πλήττονται από τη λειτουργία του λατομείου στους Ζωφόρους και δεν θα επιτρέψουν πρόσθετη καταστροφή της περιοχής”.

Για το λόγο αυτό έτοιμοι για κινητοποιήσεις είναι πλέον οι κάτοικοι που τονίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν όχι μόνο νομικά μέσα, αλλά οποιοδήποτε νόμιμο μέσο μπορούν προκειμένου να αποτρέψουν την ενεργοποίηση μιας νέας λατομικής ζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, έχουν ενημερώσει τόσο για την κατάσταση, όσο και για τις προθέσεις τους, τον δήμο Θραψανού, την Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου – Καστελίου και Βιάννου, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, την Ιερά Μονή Αγκαράθου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι κάτοικοι μάλιστα δηλώνουν δυναμικά “παρόντες” ενώ προετοιμάζουν έντονες αντιδράσεις, στην περίπτωση που βεβαιωθεί ότι τα 400 περίπου στρέμματα γης προβλέπεται όντως να γίνουν λατομική ζώνη. Απαντήσεις περιμένουν παράλληλα απ’ όλους τους συναρμόδιους φορείς οι κάτοικοι της περιοχής, υποστηρίζοντας πως ο αγώνας τους τώρα αρχίζει και δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν δικαιωθεί.