Την άποψη ότι οι προτάσεις της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση ισοδυναμούν όχι με επανίδρυση του κράτους, αλλά με «επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς», και «κλείσιμο του ματιού στα δικά τους παιδιά» εξέφρασαν οι Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Πρωτόπαπας.

Σχολιάζοντας το τμήμα του προγράμματος της ΝΔ, που παρουσίασε τη Δευτέρα ο Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «το άκρον άωτον του μιμητισμού», χωρίς καμία νέα ιδέα, φτωχό και διάτρητο. Χαρακτήρισε, δε, τον Κ.Καραμανλή «κακό αντιγραφέα που προσπαθεί να καλύψει την άγνοιά του».

«Με το πρόγραμμα αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει επανίδρυση του κράτους, όπως διατείνεται ο κ. Καραμανλής, αλλά επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς, ενώ ανοίγει παραθυράκια για να ανατραπούν οι μέχρι τώρα κατακτήσεις» επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης.

Υπογράμμισε, δε, πως βάσει του προγράμματος της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση, καταργείται το ΣΔΟΕ και στην ουσία και το ΑΣΕΠ, το οποίο αντικαθίσταται με ένα νεφελώδες όργανο. «Πρόκειται για ένα 'κλείσιμο του ματιού' στα 'δικά τους παιδιά'» κατέληξε.

Στην κατάργηση του ΑΣΕΠ επικεντρώθηκε η κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος επισήμανε: «Δεν θα χρειαζόταν να κριτικάρουμε καν αυτό το μη πρόγραμμα, αν δεν υπήρχε το σημείο για την κατάργηση του ΑΣΕΠ».

Έκανε, δε, λόγο για προτάσεις επιστροφής σε ξεπερασμένες λογικές, τονίζοντας: «Είναι πράγματι κρίμα και ντροπή για ένα μεγάλο κόμμα να επαγγέλλεται την επιστροφή στις λογικές του 19ου αιώνα, στην εποχή του Τζουμπέ, με πρακτικές που επιθυμούν την επιστροφή στις πελατειακές σχέσεις, στην ομηρία, στην εξάρτηση του πολίτη» τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

«Επιτέλους, φαίνεται καθαρά που οδηγεί η λογική της επανίδρυσης του κράτους της Δεξιάς» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΟ ΔΗΚΚΙ

Με αφορμή τις προτάσεις της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ κ. Γιώργος Παπασίμος έκανε την ακόλουθη δήλωση: Οι προτάσεις της ΝΔ για επανίδρυση του ελληνικού κράτους οδηγούν απλώς στην αναπαλαίωση και στην ενίσχυση ενός αδιέξοδου πελατειακού και γραφειοκρατικού κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι ακόμη και στον προνομιακό λαϊκό θεσμό της Τοπικής αυτοδιοίκησης η ΝΔ επιμένει στην διατήρηση το πλειοψηφικού συστήματος το οποίο θα μεγαλώσει την απαξία των πολιτών για τη συμμετοχή στα κοινά.

Η προτεινόμενη κατάργηση του ΑΣΕΠ προοιωνίζεται τη συνέχιση της κομματικοποίησης και την ενίσχυση της πελατειακής λογικής που είναι βασικό συστατικό της πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης η οποία έχει φροντίσει να ευνουχίσει πλήρως το νόμο Πεπονή.

Η αναγκαιότητα για πραγματική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας, προϋποθέτει τη ριζική καταδίκη του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού και την αντίσταση των πολιτών απέναντι στον αποπροσανατολισμό και στην αδιέξοδη πελατειακή γάγγραινα, την οποία εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση και ευαγγελίζεται να εφαρμόσει ο άλλος πόλος του δικομματισμού η ΝΔ.