Με έμφαση στη διακήρυξη περί διαφάνειας παρουσίασε χθες η ΝΔ το πρόγραμμα της για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής μίλησε και πάλι για επανίδρυση του κράτους και ζήτησε τη θετική ψήφο των πολιτών. Απούσα από την εκδήλωση ήταν η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι πανέτοιμη να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη για μια νέα πολιτική και μια νέα διακυβέρνηση του τόπου, την ώρα που κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, με ξεκάθαρες θέσεις, πρόγραμμα και όραμα. Μίλησε δε για μια κυβέρνηση που δεν θα χωρίζει και θα ξεχωρίζει τους πολίτες, σημειώνοντας ότι στη νέα διακυβέρνηση ούτε διακρίσεις και αποκλεισμοί ούτε κομματικές σημαίες και ταυτότητες στο Δημόσιο δεν θα είναι νοητές.

«Κράτος με πρόσωπο και μέτρο»

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επανίδρυση του κράτους προβλέπει ένα κράτος με πρόσωπο και μέτρο, που σέβεται τους νόμους και τους πόρους που διαχειρίζεται, είναι κοντά στον πολίτη με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ενώ ταυτόχρονα είναι ακομμάτιστο, αποτελεσματικό και προσφέρει ποιότητα υπηρεσιών στους πολίτες.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για διαφάνεια και νομιμότητα παντού και για όλους και σημείωσε ότι από το πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης θα καταργηθούν οι νόμοι που διευκολύνουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Ανέφερε δε ότι το κράτος έχει ταυτιστεί με το κόμμα που κυβερνά, έχει υποταχθεί σε συμφέροντα, είναι αναποτελεσματικό, έχει χαμηλή αποδοτικότητα, λειτουργεί με αδιαφάνεια και διέπεται από καθεστώς ατιμωρησίας και έλλειψη αξιοκρατίας. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος για μικροκομματικές σκοπιμότητες, προσωπικές ματαιοδοξίες και καθεστωτική νοοτροπία και είπε ότι η νέα διακυβέρνηση και ο στρατηγικός προσανατολισμός με ορίζοντα το 2010 έχει ως προτεραιότητες την Παιδεία, τον πολιτισμό, τη νέα οικονομική πολιτική για ταχύρρυθμη και ισόρροπη ανάπτυξη και τη μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων.

Για υπουργεΙα

και ΟΤΑ

Ανάμεσα στις προτάσεις του προγράμματος της ΝΔ προβλέπεται:

- Μείωση των υπουργείων

- Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων και υπηρεσιών

-Μικρότερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία με αποκρατικοποιήσεις

-Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των φυσικών μονοπωλίων και των δικτύων των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προβλέπεται:

- Μεταφορά αρμοδιοτήτων και μετά από κοστολόγηση παροχή των αναγκαίων πόρων

- Συμμετοχή στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης

- Μικροπολιτική συνεργασία και διαδημοτική συνεργασία στο πρότυπο των συμπολιτειών

- Περιθωριακό συμβούλιο και διατήρηση της θέσης του γγ Περιφέρειας

- Κατάργηση του περιορισμού της οκταετούς θητείας για τους νομάρχες

- Εκλογή από την πρώτη Κυριακή κοινοταρχών, δημάρχων και νομαρχών αν συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 42%

- Θέσπιση εθνικού συμβουλίου αυτοδιοίκησης

- Αναβάθμιση του ρόλου των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, η ΝΔ επαναφέρει τις γνωστές θέσεις της για αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τις βασικές προτάσεις της για τα ΜΜΕ, καθώς και τις προτάσεις της για κατάργηση των νόμων, που, όπως λέει, διευκολύνουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

ΑνεξΑρτητη αρχΗ για τιΣ προμΗθειεΣ

Προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των συμβάσεων και των προμηθειών του Δημοσίου, τη μετατροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ανεξάρτητη Αρχή, τη δημιουργία ειδικού τμήματος του «πόθεν έσχες» για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, τη θέσπιση θέσης συνηγόρου υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών και συνηγόρου του δημότη και τη δημιουργία επιτροπής ελέγχου για το πολιτικό χρήμα, που κατά πλειοψηφία θα απαρτίζεται από μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΚατΑργηση ΑΣΕΠ

Το ΑΣΕΠ αντικαθίσταται από το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης, που εκτός από τις εξετάσεις και τις προσλήψεις στο Δημόσιο θα έχει και γνωμοδοτικό χαρακτήρα για τη Δημόσια Διοίκηση. Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις, στο πρόγραμμα προβλέπεται ότι μέχρι τον Απρίλιο όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα καταθέτουν στο υπουργείο Εσωτερικών τις αιτήσεις τους για προσλήψεις και μετά διενεργείται γραπτός πανελλαδικός διαγωνισμός.

Το σύστημα του γραπτού διαγωνισμού θα επεκταθεί και για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων απ' ότι προβλέπεται σήμερα, ενώ ακόμη προβλεπεται ότι δεν θα προσλαμβάνονται έκτακτοι για πάγιες ανάγκες του Δημοσίου και πως θα καθιερωθεί ο θεσμός της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο για εργατικό και τεχνικό προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά στα μισθολογικά, προβλέπεται σύνδεση του μισθού με το βαθμό, τα καθήκοντα, τη γνώση και την αποδοσή του υπαλλήλου, ενοποίηση και ενσωμάτωση -αν είναι δυνατόν- των επιδομάτων στους μισθούς, κλαδικά μισθολόγια και σαφής ιεραρχία στο δημόσιο τομέα.

Η ΝΔ δεσμεύεται για πάταξη της γραφειοκρατίας, τρεις υπογραφές σε κάθε έγγραφο και τρία έγγραφα για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης για την αναβάθμιση των ΚΕΠ και την κατάρτιση προϋπολογισμών από μηδενική βάση για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με θεσμοθέτηση του διπλογραφικού συστήματος.

ΣουφλιΑΣ

Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι επανίδρυση του κράτους, δεν σημαίνει κατάργησή του και δημιουργία του από την αρχή, αλλά οριοθέτηση των ορίων του κράτους, που θα είναι μικρότερο στην οικονομία, ευέλικτο και επιθετικό, καλύτερο, αμερόληπτο και αποτελεσματικότερο.

Ο συντονιστής Βύρων Πολύδωρας υπογράμμισε ότι αποτελεί πολιτική ηθική και κοινωνική απαίτηση ένα καλύτερο κράτος και η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα το φτιάξει. Προσέθεσε ακόμη ότι θα συνεργαστεί με όλους τους υπαλλήλους και τους λειτουργούς ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση, σημειώνοντας ότι αποτελούν παραπλάνηση και ψεύδος τα περί διώξεων.