Σημαντική αύξηση, ύψους 6 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές εμπορικές τράπεζες τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τα σενάρια περί μαζικής φυγής κεφαλαίων από τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις στις τράπεζες ανήλθαν στα 368,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων τον Μάρτιο του 1998, από 362,3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο δίμηνο του 2010, (εκροές ύψους 10 δισ. ευρώ ή το 4,5% των συνολικών ιδιωτικών καταθέσεων) είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα μία άνευ προηγουμένου κινδυνολογία σχετικά με τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως επισήμαναν τραπεζικοί κύκλοι, μεγάλο τμήμα αυτή της «φυγής» εξηγείτο από την -αυξημένη- χρήση των ταμειακών διαθεσίμων από τις επιχειρήσεις, από τη στροφή στα ομόλογα του Δημοσίου και τη μεταφορά καταθέσεων σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, που καταγράφεται ως εκροή κεφαλαίου από τη χώρα, αλλά δεν επηρεάζει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.Εγγυημένες οι καταθέσεις«Οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι απολύτως εγγυημένες» διαβεβαίωσε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θέλοντας να καθησυχάσει τους καταθέτες, μετά την έντονη φημολογία η οποία κορυφώθηκε μετά και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

«Δεν έχει επιβάλει ποτέ το ΔΝΤ πλαφόν στις αναλήψεις. Αυτά είναι χαζά πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και λόγω της επέκτασης του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ για άλλο ένα εξάμηνο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης αποτελούν μια επιπλέον εγγύηση για τις καταθέσεις».

Εν τω μεταξύ, ένεση ρευστότητας ύψους 17 δισ. ευρώ θα λάβουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την ΤτΕ. Ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από ορισμένες τράπεζες, όπως αναφέρεται στην χθεσινή έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, για άντληση ρευστότητας ύψους 11,3 δισ. ευρώ, 2,4 δισ. ευρώ μέσω ειδικών ομολόγων και 8,9 δισ. ευρώ μέσω εγγυήσεων. Οι τραπεζίτες έχουν αποφασίσει ότι θα ακολουθήσουν κοινή στάση στο οποιοδήποτε ζήτημα ανακύψει αφενός για να μην προκύψει το παραμικρό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και αφετέρου να «φράξουν» το δρόμο στην ακατάσχετη φημολογία των τελευταίων ημερών.