Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε ό,τι αφορά τα μεσογειακά προϊόντα, δηλαδή το λάδι, το βαμβάκι και τον καπνό, ήταν το βασικό θέμα γύρω από το οποίο αντάλλαξαν απόψεις οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των κοινών οργανώσεων αγοράς, που προτείνει τη μερική αποσύνδεση των ενισχύσεων σε σχέση με την παραγωγή.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο ήταν η αποτελεσματική αντιμετώπιση της συνύπαρξης βιολογικών, συμβατικών και γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Όπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, "οι αρχές της ανακοίνωσης της Επιτροπής κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου του Λουξεμβούργου", σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι σε επιμέρους σημεία "θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διευκρινίσεις από την πλευρά της Επιτροπής".

Σε σχέση με το βασικό στοιχείο που προτείνεται -την εφαρμογή της μερικής αποσύνδεσης των ενισχύσεων σε σχέση με την παραγωγή- ο Γ.Δρυς τόνισε ότι "θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον οι προτεινόμενες αναλογίες μερικής και πλήρους αποδέσμευσης είναι επαρκείς για την αποτροπή της εγκατάλειψης των μεσογειακών καλλιεργειών και την καλύτερη εξέλιξη της παραγωγής αυτής".

Επίσης, ο Γ. Δρύς σημείωσε ότι "για μας βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης, εκτός της δημοσιονομικής ουδετερότητας, είναι η διατήρηση της ιστορικής κατανομής των πόρων μεταξύ των παραγωγών κρατών μελών".

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο ήταν η αποτελεσματική αντιμετώπιση της συνύπαρξης βιολογικών, συμβατικών και γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η βιολογική γεωργία πρέπει να προστατευθεί αποτελεσματικά από επιμολύνσεις γενετικά τροποποιήσεων και ότι η νομική ευθύνη σε περίπτωση επιμολύνσεων των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών οφείλει πέραν των εθνικών ρυθμίσεων να αντιμετωπίζεται με ενιαίο και ομοιόμορφο τρόπο και στο επίπεδο της ΕΕ.

Τέλος, όπως ανέφερε ο Γ. Δρυς, το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση κανονισμού -που προωθήθηκε επί ελληνικής προεδρίας- για τον έλεγχο της σαλμονέλας στη ζωική παραγωγή που αποβλέπει στην αποφυγή μετάδοσης τροφογενών λοιμώξεων στον άνθρωπο.