Το ενδεχόμενο να κινηθεί η διαδικασία νομικών μέτρων κατά της Ελλάδας για την παροχή ψεύτικων στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, φαίνεται νʼ αντιμετωπίζει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν είχε ήδη κινήσει ανάλογη διαδικασία κατά της Ελλάδας για μη αξιόπιστα στοιχεία για το έλλειμμα το 2004, αλλά την έκλεισε το 2007.

«Πιθανόν θα υπάρξει και άλλη διαδικασία παραβίασης [...], καθώς η παροχή έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων αποτελεί υποχρέωση βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας και δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους αυτή», είπε η πηγή της ΕΕ.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των Βρυξελλών και των αγορών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλες «κρυφές αμαρτίες» και πατάει σε στέρεες βάσεις για την μείωση του ελλείμματός της.

«Δεν έχουμε άλλες κρυφές αμαρτίες [...] αυτή τη στιγμή πατάμε σε στέρεες βάσεις για να μειώσουμε το έλλειμμά μας τα επόμενα χρόνια. Θα μειώσουμε το έλλειμμά μας κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2012», είπε στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποίησε η Eurostat προχθές επισημαίνει τις επιφυλάξεις της για στοιχεία που έχει αποστείλει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας ότι η Eurostat έχει ήδη αμφισβητήσει τα στοιχεία πέντε φορές από το 2005 έως το 2009.

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια, όποτε τα στοιχεία της Ελλάδας (για το χρέος και το έλλειμμα) δημοσιεύθηκαν χωρίς επιφυλάξεις, ήταν πολύ συχνά αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της Eurostat πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου γνωστοποίησης, προκειμένου να διορθωθούν λάθη ή ακατάλληλη καταγραφή τους», ανέφερε η έκθεση.

Όπως προστίθεται στην έκθεση, η Eurostat δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ελλείμματος για το 2008 λόγω έλλειψης αξιοπιστίας και στοιχείων που να στηρίζουν τα νούμερα αυτά.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι ελληνικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων είναι επιδεκτικές πολιτικών παρεμβάσεων και δεν εγγυώνται την ανεξαρτησία τους, ούτε την αξιοπιστία των στοιχείων που παρέχουν.

«Μέχρι να διορθωθούν οι θεσμικές αδυναμίες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας όσον αφορά παρατυπίες που διαπιστώθηκαν κατά τη γνωστοποίηση των στοιχείων το 2009 και να υπάρξουν οι κατάλληλοι έλεγχοι και ισορροπίες, η αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος παραμένει υπό αμφισβήτηση», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η έκθεση της Κομισιόν τονίζει ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις πιθανόν να συνεχίστηκαν και μετά την αλλαγή κυβέρνησης στις 4 Οκτωβρίου.

«Την περίοδο 16-21 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ επανειλημμένα ήρθε σε επαφή με την Eurostat, επικαλούμενος πολιτική παρέμβαση στην παροχή στοιχείων και την αποστολή αναθεωρημένης ενημέρωσης», αναφέρει η έκθεση.



Ελπίζουνε «ψήφο εμπιστοσύνης»

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Κομισιόν περιγράφει στην έκθεση τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, από την «ψευδεπίγραφη απογραφή» του 2004 έως την απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης τον Οκτώβριο του 2009.

Συμπληρώνει δε ό,τι αναφορικά με τις δικές της προσπάθειες υπάρχει ήδη θετική αναφορά στο Ecofin της 10ης Νοεμβρίου και εκφράζει την ελπίδα για «ψήφο εμπιστοσύνης» στο Ecofin της 19ης Ιανουαρίου ως προς τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τους τελευταίους τρεις μήνες για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων.

«Ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή και την αναμόρφωση του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος.

»Προχωράμε, επίσης, σε μεγάλες τομές που ενισχύουν τον έλεγχο και τη λογοδοσία στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, με την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Βουλής, αλλά και των πολιτών με τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο διαδίκτυο σε μηνιαία βάση» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.