Οι κλειστές φυλακές Αλικαρνασσού είναι ίσως οι μοναδικές που εξακολουθούν να διαθέτουν εργαστήρια δημιουργίας. Οι κρατούμενοι μπορούν να μάθουν ξυλογλυπτική, αγγειοπλαστική και αγιογραφία. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια στα εν λόγω προγράμματα εκμάθησης γινόταν το αδιαχώρητο από τους κρατούμενους που έδειχναν ενδιαφέρον συμμετοχής. Ακόμα και σήμερα όμως υπάρχει ενδιαφέρον αφού τα κίνητρα είναι πολλά.

Μείωση των ημερών κράτησης, απασχόληση του μυαλού, εκμάθηση μιας τέχνης, εξασφάλιση κάποιων χρημάτων. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται στην πλατεία Δασκαλογιάννη έκθεση των κρατουμένων με γλυπτά και πήλινα.

Μεσήλικας κρατούμενος που αποφυλακίστηκε πριν από καιρό-είχε σκοτώσει την σύζυγο του-μέσα στη φυλακή Αλικαρνασσού βρήκε τη λύτρωση όταν έμαθε να φιλοτεχνεί κρητικές λύρες. Κατάφερε μάλιστα να γίνει ξακουστός με τις παραγγελίες να έρχονται «βροχή» από διάφορες περιοχές του νησιού. Τα λαούτα, οι λύρες και τα μαντολίνα φέρουν στο εσωτερικό τους την υπογραφή του καλλιτέχνη. Ο ίδιος μιλώντας στην «Π» είχε εκφράσει την επιθυμία με την αποφυλάκιση του να απευθυνθεί στον ΟΑΕΔ ώστε με τη βοήθεια κάποιου επιδοτούμενου προγράμματος να φτιάξει τη δική του δουλειά.

Άλλος βαρυποινίτης φιλοτεχνεί ξυλόγλυπτες αγιογραφίες. Όπως λέει με αυτήν την ενασχόληση του, ηρεμεί η ψυχή του και αντλεί δύναμη για να συνεχίσει να ζει δημιουργικά.

Ένας 40χρονος ηρακλειώτης που προφυλακίστηκε για ναρκωτικά, έχει γίνει πλέον άσσος στην ξυλουργική και τα χέρια του δημιουργούν …θαύματα.

Εντυπωσιακές είναι όμως και οι αγιογραφίες που κοσμούν το εκκλησάκι των φυλακών, χάρις στο χέρι ενός Αργεντίνου κρατουμένου.