Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Τη δημιουργία μίας πρότυπης κατασκευαστικής ή βιοτεχνικής φυλακής που θα λειτουργεί στο υπάρχον κτίριο της κλειστής φυλακής Αλικαρνασσού προωθεί η νέα διοίκηση των συνδικαλιστών του σωφρονιστικού καταστήματος. Πρόκειται για μία ριζοσπαστική πρόταση για την οποία ήδη έχει ενημερωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως είναι γνωστόν εδώ και καιρό έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ανέγερση σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος στο Λασίθι, στο οποίο ουσιαστικά θα συστεγαστούν οι κρατούμενοι των υφιστάμενων φυλακών Αλικαρνασσού και Νεάπολης, οι οποίες μοιραία θα καταργηθούν. Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι το υπάρχον κτίριο μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά ως φυλακή με συνεργία. Περίπου 100-110 κρατούμενοι που θα έχουν επιλεχθεί με συγκεκριμένα κριτήρια, θα μπορούν να φιλοξενηθούν στην συγκεκριμένη φυλακή και θα εργάζονται.

«Για παράδειγμα θα μπορούν να κατασκευάζουν θρανία για τα σχολεία ή κάποια έπιπλα για τις υπηρεσίες του δημοσίου ή δήμων. Ακόμα θα μπορούν να επισκευάζουν στα συνεργεία τα κρατικά αυτοκίνητα. Υπάρχει πληθώρα αντικειμένων με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν επαγγελματικά και αυτό θα είναι δημιουργικό και θετικό για όλους» ανέφερε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του σωματείου σωφρονιστικών υπαλλήλων Αλικαρνασσού Γιώργος Ζωάκης.

Ήδη στην κλειστή φυλακή Αλικαρνασσού λειτουργούν εργαστήρια στα οποία δουλεύουν κρατούμενοι και αρκετοί από αυτούς εξασφαλίζουν κάποια χρήματα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδεις ανάγκες. Επιπλέον οι κρατούμενοι μαθαίνουν κάποια τέχνη ή επάγγελμα και έτσι όταν αποφυλακιστούν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εργαστούν κάπου.

Η νέα διοίκηση εμφανίζεται σύμμαχος των κρατουμένων και όχι εχθρός της και όπως ανέφεραν χθες τα μέλη της, σκοπός τους είναι να πείσουν την κοινωνία ότι προσπαθούν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλείστων. Ενοχλούνται που ο κόσμος θεωρεί ότι κακομεταχειρίζονται τους κρατούμενους και ότι οι συνθήκες εντός της φυλακής παραπέμπουν στο «εξπρές του μεσονυκτίου».

Επιβεβλημένη θεωρούν οι συνδικαλιστές και τη δημιουργία Κέντρου Απεξάρτησης τοξικομανών κρατουμένων που προβλέπεται στο Ηράκλειο. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια με το δεδομένο ότι τουλάχιστον οι μισοί κρατούμενοι είναι τοξικομανείς. Η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου αφενός θα συμβάλει στη δραστική μείωση των κρατουμένων στις φυλακές αλλά και στην ουσιαστική προσπάθεια απεξάρτησης των ατόμων αυτών. Σήμερα με τον υπερπληθυσμό που υπάρχει στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, συμβαίνει πολλές φορές ένας τοξικομανής να μοιράζεται το ίδιο κελί με έναν έμπορο ναρκωτικών.

Μείωση

Οι συνδικαλιστές πάντως «κάνουν τον σταυρό τους» από ανακούφιση αφού με το νέο νομοσχέδιο, έχουν αποφυλακιστεί αρκετοί κρατούμενοι. Από τους 400 και πλέον κρατούμενους, σήμερα η φυλακή Αλικαρνασσού φιλοξενεί περίπου 320 κρατούμενους. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των κρατουμένων. Αυτό αποτελεί μεγάλη υπόθεση για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι είναι πολύ λιγότεροι αριθμητικά με αποτέλεσμα να υπάρχει άγχος και ανασφάλεια σε περίπτωση εντάσεων και εξεγέρσεων στη φυλακή. Είναι ενδεικτικό ότι την ευθύνη της νυκτερινής βάρδιας σε ολόκληρη τη φυλακή έχουν τέσσερις υπάλληλοι. Τη νέα διοίκηση αποτελούν οι: πρόεδρος Γιώργος Ζωάκης, αντιπρόεδρος Μπάμπης Μανιάς, γ. γραμματέας Μανόλης Αθανασάκης, ταμίας Νίκος Φιλιππάκης, ειδικός γραμματέας Μιχ. Μαλαξιανάκης και μέλη οι Πέτρος Παπασηφάκης και Γιάννης Γερογιάννης.