Του Κώστα Μπογδανίδη

Στην στήριξη των «πράσινων» δημάρχων και νομαρχών προσβλέπει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για να υπερβεί τα ʽαγκάθιαʼ του σχεδίου «Καλλικράτης» με δεδομένη πλέον την αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και την…ψυχρή υποδοχή που επεφύλαξε στην μεταρρύθμιση η ΚΕΔΚΕ.

Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η ΕΝΑΕ σήμερα καθώς κι εκείνη ελέγχεται από “γαλάζια” στελέχη.

Στο μεταξύ σήμερα και αύριο θα συνεδριάσουν οι ΤΕΔΚ του νησιού , ενώ ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης συγκαλεί για αύριο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” σε Κοινή συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ και την Ολομέλεια των Δημάρχων με θέμα συζήτησης το Περιεχόμενο και τις Αρχές της Νομοθετικής Πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης .

Στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθούν τα θεσμικά ζητήματα, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δήμαρχοι προσανατολίζονται να θέσουν ως μείζονα τα ζητήματα της χωροταξίας-μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Καστελίου κ.Σμυρνάκης, ο δήμαρχος Αλικαρνασσού κ.Σισαμάκης, ο δήμαρχος Βιάννου κ. Κλαδάκης κα. που θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση.

Πάντως χθες ο περιφερειάρχης κ.Καρούντζος ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά για χωροταξικό και οι πόρτες του γραφείου θα είναι κλειστές όσο συζητούνται τα θεσμικά του “Καλλικράτη”.

“Μόλις ανοίξει ο διάλογος για τα χωροταξικά του σχεδίου οι πάντες είναι ευπρόσδεκτοιʼ είπε με νόημα ο περιφερειάρχης.

Αυτές τις μέρες ξεκίνησε ο υπουργός Εσωτερικών μια προσπάθεια να αφαιρεθούν τα «αγκάθια» με ένα γύρο επαφών από τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ χθες στη 1 ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τόσο την ΕΝΑΕ όσο και την ΚΕΔΚΕ, το συνέδριο της οποίας θα διεξαχθεί 18 με 20 Ιανουαρίου.

Αυτοδιοικητικά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης συζητούν για σοβαρά προβλήματα και ζητούν αλλαγές.

- Το πρώτο «αγκάθι» αφορά τους πόρους, το ύψος των οποίων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα δίνονται δεν έχουν διευκρινιστεί. Ειδικά, η προϋπόθεση που φαίνεται πως τίθεται για την απόδοση του ΦΠΑ στους δήμους, να εισπράττεται, δηλαδή, από τον μηχανισμό τους, βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους δημάρχους. Επιπλέον, ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρισθεί τα ακριβή ποσά που θα δοθούν μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) που θα αποτελέσει συνέχεια του ΘΗΣΕΑ.

- Το δεύτερο αφορά τις αρμοδιότητες σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών που σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην είναι σαφώς οριοθετημένες ή και να αλληλοσυγκρούονται. Φέρνουν δε ως παράδειγμα το γεγονός ότι τις αρμοδιότητες σε θέματα περιβάλλοντος που θα ασκούνται τόσο από τις Γενικές Διοικήσεις όσο και από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Επιπλέον, αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τελικώς στις αιρετές περιφέρειες δεν μεταφέρονται αρμοδιότητες από την κρατική διοίκηση, περιορίζοντας τες σε αυτές των υπό κατάργηση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

- Η χωροταξική κατανομή των δήμων, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών από τους 1034 θα παραμείνουν κάτω από 370, δηλαδή περίπου ένας στους τρεις. Βεβαίως, όλα τα στελέχη της αυτοδιοίκησης είναι προϊδεασμένα για τις επικείμενες συνενώσεις από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

- Ένα ακόμη αγκάθι αφορά τους υπαλλήλους των περιφερειών καθώς και τους δημοτικούς και νομαρχιακούς υπαλλήλους, οι θέσεις των οποίων στην ουσία θα καταργηθούν. Αν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να θιγούν, κανείς από τους υπαλλήλους των υπό κατάργηση δήμων και νομαρχιών δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο θα γίνει η μετάταξή του στις νέες δομές και, βεβαίως, πόσα χιλιόμετρα μακριά από το σημερινό τόπο εργασίας του θα εργάζεται.

- Επίσης υπάρχει η γκρίνια βουλευτών που θεωρούν ότι θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τους περιφερειάρχες όσο και από τους δημάρχους. Για το λόγο αυτό πολλοί έχουν θέσει θέμα ασυμβίβαστου (δηλαδή, να μην μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής περιφερειάρχης και δήμαρχος), πρόταση που φαίνεται ότι συζητάει ο υπουργός Εσωτερικών.

Η ΚΕΔΚΕ

Ψυχρή υποδοχή επεφύλαξε η ΚΕΔΚΕ στον «Καλλικράτη» με εξαίρεση την παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Όπως αποφασίσθηκε κατά τη συνεδρίαση που είχε το διοικητικό συμβούλιο η ΚΕΔΚΕ θα συμμετάσχει στο διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη διαμόρφωση του τελικού κυβερνητικού σχεδίου «Καλλικράτης». Θα ζητήσουν όμως αποσαφηνίσεις και εξειδικεύσεις σε θέματα που αφορούν τη διάθεση των οικονομικών πόρων, τη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων που δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Κατά τη συνεδρίαση ακούστηκαν διαφωνίες για την είσπραξη του ΦΠΑ από τους δήμους, αλλά και για τα χρήματα που θα δοθούν μέσω ΕΣΠΑ αλλά και μέσω του προγράμματος Ελλάδα που θα αντικαταστήσει το «Θησέας».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε πως το πλαίσιο που δόθηκε στη δημοσιότητα υπολείπεται από τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και θα δοθεί έμφαση στο διάλογο ώστε να γίνουν αποδεκτές. "Θα αποφασίσουμε αν θα ανάψουμε ή όχι το πράσινο φως είπε χαρακτηριστικά αφού δούμε και το χωροταξικό το οποίο και κάλεσε το υπουργείο εσωτερικών να δημοσιοποιήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου", δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης και κάλεσε τα κόμματα, να σταθούν πάνω και έξω από πολιτικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος που συμμετείχε και αυτός συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ για το νέο Αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, τόνισε ότι: «οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης ήταν τελείως γενικές και αόριστες. Δεν ελέχθη απολύτως τίποτε για το θέμα της «χωροθέτησης» των νέων Δήμων όταν αυτό είναι προϋπόθεση του διαλόγου μετά από ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ., ενώ δεν υπήρξε αναφορά για το θέμα των «ορίων» και των «αρμοδιοτήτων» της Μητροπολιτικής Διοίκησης Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Επίσης δεν ελέχθη τίποτε απολύτως για το θέμα της «κοστολόγησης» των νέων αρμοδιοτήτων, μία διαδικασία που είναι εξαιρετικά χρονοβόρος, ούτε για το συγκεκριμένο για το ύψος των πόρων που θα πρέπει να καλύψουν τον καινούριο σχεδιασμό».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να μη βιαστεί να νομοθετήσει μετά από μία σύντομη διαδικασία ενός κατʼ επίφαση διαλόγου και να προχωρήσει άμεσα στην παρουσίαση των θέσεών της γύρω από τα θέματα των νέων αρμοδιοτήτων, της κοστολόγησης αυτών και της μεταφοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντίστοιχων πόρων σύμφωνα με τη Συνταγματική επιταγή. Αν δεν υπάρξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το μέγα αυτό θέμα».

Ο κ. Τέγος, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ο κ. Γκορτσόπουλος του Συνασπισμού ζήτησε την αναβολή του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξει διάλογος για τα επί μέρους θέματα της Μεταρρύθμισης.