Σε μήλον της Έριδος έχει μετατραπεί για ακόμα μία φορά το μέγαρο Παπαδοπέτρου στα Χανιά.

Μετά την απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης να αξιοποιηθεί το κτήριο και να αποδοθεί στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν στην κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος. Η παραπάνω κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Γρυσπολάκης δήλωσε «την Δευτέρα, όλως ξαφνικά, δυνάμεις του αντιεξουσιαστικου χώρου, μη πανεπιστημιακοί όπως και οι ίδιοι δηλώνουν, κατέλαβαν την Πρυτανεία και δήλωσαν πως εμείς δεν έχουμε σχέση με το Πολυτεχνείο, δεν είμαστε φοιτητές, αλλά απαιτούμε να μας δώσετε πίσω το μέγαρο Παπαδοπέτρου και να σταματήσει και η εργολαβία στη Μεραρχία. Αυτό αποδεικνύει αυτό, που ισχυριζόμαστε πάντοτε, ότι δεν είναι φοιτητές αυτοί που κυριαρχούν στο παιχνίδι του Μεγάρου Παπαδοπέτρου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξωπανεπιστημιακοί κατέλαβαν το κτήριο της Πρυτανείας με αίτημα το κτήριο Παπαδοπέτρου στο κέντρο της πόλης των Χανίων να επιστραφεί εκ νέου για τις ανάγκες των κοινωνικών κινημάτων.

Το συγκεκριμένο κτήριο, επί δυόμιση χρόνια τελούσε υπό κατάληψη από φοιτητές, που το χρησιμοποιούσαν ως κέντρο ενημέρωσης και εκδηλώσεων. Τις ημέρες των γιορτών, η Πρυτανεία εγκατέστησε σε αυτό εργολάβο, προκειμένου να ανακαινισθεί και να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Πολυτεχνείου. Τότε υπήρξε μια πρώτη αντίδραση με ανακοίνωση του ενιαίου συλλόγου φοιτητών αλλά και διανομή φυλλαδίων στους πολίτες, ενώ την Δευτέρα εκδηλώθηκε και η κίνηση της κατάληψης του κτηρίου της Πρυτανείας από την ομάδα των αντιεξουσιαστών. Τα άτομα αυτά τοποθέτησαν λουκέτα στις εξωτερικές πόρτες, ανάρτησαν πανό για την κατάληψη στην πρόσοψη του κτηρίου και έγραψαν συνθήματα στους εξωτερικούς τείχους.

Όπως ανακοίνωσαν οι καταληψίες θα αποχωρήσουν από το κτήριο της Πρυτανείας, μόνο όταν επιστραφεί το κτήριο Παπαδοπέτρου.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες ο πρύτανης, η κατάληψη της Πρυτανείας προκαλεί το ουσιαστικό σταμάτημα όλων των λειτουργιών του ιδρύματος και μάλιστα στην αρχή του έτους. «Επιθυμία μας είναι να λήξει αυτή η υπόθεση. Να φύγουν, μακάρι να μας πουν αυτή τη στιγμή ότι έφυγαν, να καταλάβουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να διαλύουν ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και βέβαια αυτή είναι μια κατάφορη παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου», τόνισε ο κ. Γρυσπολάκης.