Μικρή ανάκαμψη της τάξεως των 15 λεπτών το κιλό, παρατηρείται τελευταία στις τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης του εκλεκτού προϊόντος από τους Ιταλούς εμπόρους. Το εκλεκτό ελαιόλαδο φέτος είναι λιγοστό στην αγορά, κάτι το οποίο έχει κινήσει το ενδιαφέρον των Ιταλών εμπόρων. Κι όταν λέμε εκλεκτό εννοούμε extra παρθένο και παρθένο, με χαμηλά Κ.

Συγκριμένα οι τιμές παραγωγού που δίνουν τώρα οι Ενώσεις κυμαίνονται από 2 έως 2,20 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές.

Τα νέα ότι το εκλεκτό ελαιόλαδο είναι λιγοστό στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα έφθασαν γρήγορα στους Ιταλούς εμπόρους οι οποίοι άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για να αγοράσουν το προϊόν.

Στην Κρήτη το ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές με χαμηλά Κ είναι λίγο λόγω της αποτυχίας του προγράμματος της δακοκτονίας πρόβλημα που επιδεινώθηκε από τις αυξημένες θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών.

Λίγο όμως είναι το καλό λάδι και στην Πελοπόννησο, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν και εκεί στην άνοδο της οξύτητας αλλά και των Κ, δηλαδή της οξείδωσης του προϊόντος. Η αυξημένη οξύτητα συγχωρείται από την αγορά, τα αυξημένα Κ όμως όχι. Έτσι, πολλοί είναι όσοι επιδίδονται τις τελευταίες μέρες στην εξεύρεση ποιοτικών ποσοτήτων λαδιού. Κατά συνέπεια υπάρχει και άνοδος των εμπορικών τιμών καθώς και των τιμών παραγωγού του ελαιόλαδου. Η άνοδος παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, οι Ενώσεις την ακολουθούν, αλλά δεν εγγυώνται ότι θα συνεχιστεί.

Η Ένωση Πεζών από 2 ευρώ αύξησε τις τιμές στα 2,15 ευρώ το κιλό. Ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς θα διαμορφώνεται η τιμή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Πεζών κ. Γιώργος Φραγκιαδουλάκης. Η Ένωση Μεσαράς που έδινε προκαταβολή 1,70 ευρώ το κιλό, προφανώς μετά και από πιέσεις του αγροτικού κόσμου, αύξησε την τιμή του ελαιόλαδου στα 2 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Μενέλαο Κουτσάκη αυτή είναι τελική τιμή, δηλαδή δεν αποτελεί προκαταβολή. Πιθανόν να τροποποιηθεί το ερχόμενο διάστημα ανάλογα και με τις εξελίξεις στην αγορά. Η Ένωση Μονοφατσίου αγοράζει προς το παρόν στα 2,10 ευρώ, με πιθανότητα να αυξήσει τις τιμές στα 2,15 ευρώ, όπως λέει ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης κ. Γιώργος Ξυλούρης.

Η Ένωση Ηρακλείου βαδίζει σταθερά στα 2,20 ευρώ το κιλό χωρίς προς το παρόν να έχει ανακοινώσει αύξηση.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μανώλης Γαβαλάς είχε καλέσει τους παραγωγούς να μην πουλούν το λάδι τους σε τιμές κάτω από 2,20 ευρώ, προφανώς προβλέποντας τις εξελίξεις.