Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Με πολυσέλιδο υπόμνημα, απάντησε χθες στις καταγγελίες των γιατρών Δροσίτη και Μονιάκη, για αναβολές χειρουργείων ασθενών, ο καθηγητής Γιώργος Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν υπέγραψε το πρόγραμμα χειρουργείων, γιατί διαπίστωσε ασάφειες αναφορικά με την διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών.

Στο δικό τους υπόμνημα οι δυο θωρακοχειρουργοί οι οποίοι επίσης είχαν κληθεί στον Ιατρικό Σύλλογο, στις 21 Δεκεμβρίου, για να ενημερώσουν τα μέλη για τα περιστατικά, αναφέρουν μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Χαλκιαδάκης δεν σέβεται τους νόμους, την ιατρική δεοντολογία και την παρουσία τους στο νοσοκομείο.



Το υπόμνημα Δροσίτη-Μονιάκη

Οι γιατροί Μονιάκης και Δροσίτης στο έγγραφο με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου του 2009, που είχαν δώσει στον Ιατρικό Σύλλογο, επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

“Με το έγγραφο αυτό θέτουμε και πάλι το θέμα της λειτουργίας της Θωρακοχειρουργικής ειδικότητας στο Νοσοκομείο μας, με αφορμή ένα επιπλέον σοβαρό περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη 16/12/09 και που πήρε διαστάσεις μετά τις επώνυμες καταγγελίες ασθενών και συγγενών στα ΜΜΕ.

Ο κ. Χαλκιαδάκης δυστυχώς επαναλαμβάνοντας, για πολλοστή φορά, τη δική του τακτική και άποψη για το πώς ασκούνται οι ιατρικές ειδικότητες και χωρίς κατά τη γνώμη μας να σέβεται τους νόμους, την ιατρική δεοντολογία αλλά και την παρουσία μας στο νοσοκομείο, όπως και παλαιότερες αποφάσεις του ΔΣ του νοσοκομείου μας αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου, την 15/12/09 με αυταρχικό τρόπο και παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε για τα περιστατικά που θα εχειρουργούντο στο τακτικό τραπέζι της Θωρακοχειρουργικής από τον ειδικευόμενο στη Θωρακοχειρουργική κ. Στρούμπο Χαράλαμπο, δεν υπέγραψε το πρόγραμμα χειρουργείου (σας επισυνάπτεται) που του έδωσε η γραμματέας της κλινικής.

Αποτέλεσμα δύο ασθενείς με νεοπλασία να υφίστανται μια μεγάλη ταλαιπωρία με κίνδυνο της υγείας τους, όχι για ιατρικούς λόγους αλλά από την αλαζονική συμπεριφορά του κ. Χαλκιαδάκη.

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι η Θωρακοχειρουργική κλινική διαθέτει δύο ειδικευμένα στελέχη, όσο και δύο ειδικευόμενους, έχει δικό της χειρουργικό χρόνο μια φορά την εβδομάδα, εφημερεύει καθημερινά για τα επείγοντα και τακτικά περιστατικά όλης της Κρήτης, διατηρεί δύο φορές την εβδομάδα τακτικό ιατρείο χωρίς για όλα αυτά ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό διαδικαστικό ή επιστημονικό πρόβλημα.

Επειδή παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο νέο ανεπίτρεπτο περιστατικό δίνει ανεξέλεγκτες και πολυποίκιλες διαστάσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί και θίγουν την προσωπικότητά μας, σας παρακαλούμε να διερευνήσετε άμεσα την υπόθεση και να ενημερώσετε τόσο εμάς όσο και τους ασθενείς και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους για το διακριτό ρόλο που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο νοσοκομείο μας, προς όφελος της υγείας και μόνο των ασθενών, που όλοι είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε”.

Η επιστολή, συνεχίζει:

“• Σας ερωτούμε αν είναι δυνατόν ένας ιατρός να ασκεί ταυτόχρονα δύο ειδικότητες.

• Αν επίσκεψη και η διαδικασία των ιατρικών οδηγιών, η συνταγογραφία, η ένδειξη εισαγωγής ή εξόδου των ασθενών σε ασθενείς μιας ειδικότητας είναι και αυτή στα πλαίσια άσκησης της συγκεκριμένης ειδικότητας.

• Αν η συγγραφή του προγράμματος χειρουργείου η ένδειξη και ο τρόπος χειρουργικής αντιμετώπισης είναι άσκηση στα πλαίσια του κλινικού έργου μιας συγκεκριμένης ειδικότητας.

Επαναλαμβάνουμε ότι στο παρελθόν ο Ιατρικός Σύλλογος έχει πάρει σαφή θέση και παρακαλούμε εκ νέου να λάβει μέτρα με αφορμή αυτό το σοβαρό επιστημονικό, δεοντολογικό και γιατί όχι ποινικό θέμα”.



Το υπόμνημα

Χαλκιαδάκη



Σε υπόμνημα με την ένδειξη, “παροχή εξηγήσεων”, ο καθηγητής Γιώργος Χαλκιαδάκης, μεταξύ άλλων σημειώνει: “Στις 15 Δεκεμβρίου γύρω στις 13.00μ.μ. μου έφερε η γραμματέας μου...... το πρόγραμμα χειρουργείου της 16ης Δεκεμβρίου για να το υπογράψω. Διαπίστωσα ασάφειες όσον αφορά τη διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών οι οποίες έχρηζαν εξηγήσεων και διευκρινίσεων από τους χειρουργούς κ. Μονιάκη Ανδρέα και Δροσίτη Ιωάννη.

Κάλεσα μέσω της γραμματέως μου τους δύο ιατρούς γιʼ αυτό το λόγο και μου είπε ότι ο κ. Μονιάκης ήταν εκτός Νοσοκομείου, ενώ ο κ. Δροσίτης ήταν στο γραφείο του όπως μου ανεφέρθη, αλλά αρνήθηκε να έρθει ο ίδιος να με ενημερώσει και έστειλε τον ειδικευόμενο................

Την άρνησή του μάλιστα αυτή ομολόγησε και ο ίδιος κατά την κατάθεση του ενώπιόν σας (σελίδα 32 πρακτικών).

Ο λόγος για τον οποίο ήθελα εξηγήσεις και ενημέρωση αφορούσε κυρίως το περιστατικό που θα χειρουργούσε ο κ. Δροσίτης, στο οιποίο σαν προεγχειρητική διάγνωση αναφέρονταν ................

Εκρινα λοιπόν ότι θα έπρεπε στο πρόγραμμα του χειρουργείου να υπάρχει σαφής ένδειξη της προγραμματιζόμενης επέμβασης, καθώς και ο τρόπος προσπέλασης. Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι τελείως διαφορετικό και από άποψη αναισθησιολογικής προετοιμασίας, ................

Μετά από λίγο εμφανίστηκε ο ειδικευόμενος με τους φακέλους των ασθενών, τους οποίους και έλεγξα, δεν ήταν όμως σε θέση να μου δώσει την ενημέρωση και τις εξηγήσεις που χρειαζόμουνα. Σε ερώτησή μου για την ασθενή που θα χειρουργούσε ο κ. Δροσίτης, για το με ποια προσέλευση θα γινόταν η...... , η απάντησή του, ήταν ότι ο κ. Δροσίτης δεν ξέρει ακριβώς και πιθανόν να γινόταν με................

Για το λόγο αυτό ξαναειδοποίησα τον κ. Δροσίτη να έρθει να με ενημερώσει για να εγκρίνω το πρόγραμμα χειρουργείου. Δυστυχώς και αυτή τη φορά και για άγνωστο για μένα λόγο, δεν ήρθε να με ενημερώσει”.

Ο κ. Χαλκιαδάκης συνεχίζει ως εξής:

“Είχα λοιπόν σοβαρές επιφυλάξεις για την ριζικότητα της επέμβασης και δεν μπορούσα να υπογράψω το πρόγραμμα χειρουργείου χωρίς να έρθει ειδικά ο δεύτερος να με ενημερώσει για το τι θα έκανε. Παρέμεινα στο Νοσοκομείο μέχρι το βράδυ επειδή έκανα και απογευματινό ιατρείο, αλλά κανείς από τους δύο δε φάνηκε ούτε μίλησε μαζί μου, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν είχα υπογράψει το πρόγραμμα περιμένοντας την ενημέρωσή τους.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι για 1 χρόνο τώρα που είμαι Διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής κλινικής και παρά το ότι υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας με τους αναφερόμενους θωρακοχειρουργούς, τα οποία θα αναλύσω στη συνέχεια, ουδέποτε αρνήθηκαν να με ενημερώσουν για περιστατικό και ουδέποτε χειρούργησαν χωρίς να έχω υπογράψει πριν το πρόγραμμα χειρουργείου.

Την επομένη το πρωί στις 8.30 και ενώ ήμουν σε συγκέντρωση με τους ιατρούς της Γαστρεντερολογικής κλινικής μου τηλεφώνησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου και ζήτησε να βρεθούμε. Πήγα στο γραφείο του μετά από μια ώρα περίπου και με ενημέρωσε ότι υπήρχε έγγραφη καταγγελία εις βάρος μου (αρ. πρωτ. 14293/16-12-09) και μάλιστα 2σέλιδη, από τους κ. Δροσίτη και Μονιάκη, σύμφωνα με την οποία φαινόμουν υπεύθυνος για το ότι δεν χειρουργήθηκαν οι δύο ασθενείς από τους ίδιους, εξαιτίας του ότι δεν υπέγραψα το πρόγραμμα χειρουργείου. Μάλιστα σε αυτή την καταγγελία υπήρχαν αναξιοπρεπείς, απαράδεκτοι και υβριστικοί χαρακτηρισμοί στο πρόσωπό μου.

Σε λίγη ώρα ήλθαν και οι δύο ιατροί στο γραφείο του διοικητή και όταν τους εξήγησα για ποιους λόγους δεν υπέγραψα το πρόγραμμα, αμφισβήτησαν την επιστημονική μου επάρκεια στη Θωρακοχειρουργική και με κατηγόρησαν ότι είμαι υπεύθυνος για την ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι είχαν προετοιμαστεί και μάλιστα η ασθενής που θα χειρουργούσε ο κ. Μονιάκης είχε λάβει και την προνάρκωση.

Στη σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι παρά το ότι δεν είχε σταλεί το πρόγραμμα χειρουργείου επειδή ήταν ανυπόγραφο, οι ασθενείς είχαν εξεταστεί την προηγούμενη ημέρα από τους αναισθησιολόγους και η ασθενής που θα χειρουργούσε ο κ. Μονιάκης ήταν έτοιμη να κατέβει στο χειρουργείο.

Οπως γνωρίζετε, κατά τη διαδικασία της προεγχειρητικής εξέτασης των ασθενών, οι αναισθησιολόγοι προβαίνουν στην εξέτασή τους την προηγούμενη της επέμβασης, αφού κατατεθεί το πρόγραμμα χειρουργείου της κλινικής υπογεγραμμένο από το Διευθυντή της.

Εξεπλάγην λοιπόν όταν έμαθα ότι είχε δοθεί προνάρκωση, ενώ δεν υπήρχε πρόγραμμα χειρουργείου, ούτε στην αίθουσα των χειρουργείων, ούτε στην κλινική.

Ενώπιον του Διοικητή συμφώνησα κατόπιν συζήτησης και δεδομένου του γεγονότος ότι η ασθενής είχε λάβει την προνάρκωση, να οδηγηθεί η ασθενής που θα χειρουργούσε ο κ. Μονιάκης στο χειρουργείο και ο ίδιος τηλεφώνησε στο χειρουργείο και έδωσε εντολή να κατέβει η ασθενής να χειρουργηθεί.

Παρόλα αυτά για άγνωστους σε μένα μέχρι και σήμερα λόγους, η εν λόγω ασθενής δεν χειρουργήθηκε εκείνη την ημέρα, αλλά 5 ημέρες αργότερα”.

Το έγγραφο, συνεχίζει ως εξής:

“Στο σημείο αυτό επιθυμώ να σας επισημάνω κάποια σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης διερεύνησης:

• Στις 17 Δεκεμβρίου συναντήθηκα με τον κ. Χατζημανώλη, ο οποίος είναι πρόεδρος επιτροπής χειρουργείων και ο οποίος με ενημέρωσε ότι υπήρχαν δύο δελτία έκτακτων χειρουργείων που αφορούσαν τις παραπάνω αναφερόμενες ασθενείς, τα οποία έχουν ώρα παραλαβής 14.15 της 16ης Δεκεμβρίου, χωρίς την υπογραφή μου που σημειώνεται στα δελτία απαραιτήτως προκειμένου να γίνουν δεκτά (κανονισμός χειρουργείων).

Τα δελτία στη θέση της υπογραφής μου είχαν υπογράψει ο κ. Δροσίτης, είχαν δε ένα χειρόγραφο σημείωμα υποτιμητικό το οποίο με υποδήλωνε ως υπεύθυνο... για την μη τέλεση του χειρουργείου των ασθενών.

• Που ήταν ο κ. Μονιάκης, ενώ του εδόθηκε εντολή από εμένα και από τον Διοικητή να χειρουργήσει την ασθενή;

Για ποιό λόγο δεν την χειρούργησε ως όφειλε εκ του νόμου και του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, ενώ υπήρχε όπως αργότερα ισχυρίστηκε στα δελτία ειδήσεων, κίνδυνος για τη ζωή της;

Γιατί αντί να χειρουργήσει συνυπέγραφε δελτίο εκτάκτου χειρουργείου το οποίο κατέθεσε στις 14.15, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει εφόσον η ώρα χειρουργείου τελειώνει στις 15.00. Και γιατί υπέγραφε δελτία έκτακτου χειρουργείου εφόσον από τις 11.00 είχε εντολή από εμένα και τον διοικητή να χειρουργήσει;”

Ο Ιατρικός Σύλλογος, θα αποφασίσει αν και ποιούς γιατρούς θα στείλει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο σε 3 εβδομάδες.