Του Θάνου Περβολαράκη

Ενας αστυνομικός μόνο για υπηρεσία τις νύχτες στα Τμήματα!

Στο έλεος των παρανόμων εγκατέλειψαν την ύπαιθρο του νομού

Οι αξιωματικοί που υπηρετούν σε περιφερειακά Τμήματα κάθε βράδυ κάνουν το σταυρό τους και προσεύχονται στο νυχτερινό ωράριο που θεωρείται και το πιο επικίνδυνο, να μη συμβεί κάτι και χρειαστεί ο σκοπός και ο αξιωματικός υπηρεσίας να βγουν από το Τμήμα, όπου συνήθως περνούν την ώρα τους κάνοντας γραφειοκρατική κυρίως δουλειά


Η «γύμνια» της Αστυνομίας στην ύπαιθρο του νομού αναδεικνύεται μέσα από τις ενέργειες που ακολούθησαν την απόπειρα διάρρηξης του ΑΤΜ από το σούπερ μάρκετ της Ένωσης Ηρακλείου στον Πύργο.

Ένα περιπολικό με δύο άτομα που αναζητούσαν τέσσερις επικίνδυνους και ένοπλους κακοποιούς είναι, όπως προκύπτει η δύναμη που διαθέτει η ΕΛΑΣ για την …αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας σε ορισμένες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως εγκληματογόνες.

Για πρόληψη της ούτε λόγος, καθώς όπως προκύπτει από την έρευνα της «Π» στα Αστυνομικά Τμήματα του νομού, δεν υπάρχουν αστυνομικοί ούτε για δείγμα προκειμένου να διεξάγουν ελέγχους στα

χωριά και στις κωμοπόλεις του Ηρακλείου.

Οι αξιωματικοί που υπηρετούν σε περιφερειακά Τμήματα κάθε βράδυ κάνουν το σταυρό τους και προσεύχονται στο νυχτερινό ωράριο που θεωρείται και το πιο επικίνδυνο, να μη συμβεί κάτι και χρειαστεί ο σκοπός και ο αξιωματικός υπηρεσίας να βγουν από το τμήμα όπου συνήθως περνούν την ώρα τους κάνοντας γραφειοκρατική κυρίως δουλειά.

Το κάθε Αστυνομικό Τμήμα του Ηρακλείου εκτός από τις χιλιάδες κόσμου που έχει υπό την εποπτεία του, είναι υπεύθυνο και για περιοχές οι οποίες απέχουν αρκετά χιλιόμετρα η μία από την άλλη.

Κι όμως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ κάθε βράδυ στα Αστυνομικά Τμήματα παραμένουν δύο με τρεις αστυνομικοί που περιμένουν να περάσει ήσυχα η νύχτα και να μην χρειαστεί να επιληφθούν κάποιου γεγονότος που θα θέσει και τους ίδιους ίσως σε κίνδυνο.

Από τον κανονισμό απαγορεύεται όπως μας έλεγαν αστυνομικοί να εκτελεί περιπολίες ένα μόνο άτομο. Και γι αυτό το λόγο αφού σε κάθε Τμήμα βρίσκονται το βράδυ μάξιμουμ δύο αστυνομικοί, κρίνεται σκόπιμο πολλές φορές να μην γίνεται καμία περιπολία και κανένας έλεγχος, αφού στο Τμήμα δεν είναι δυνατόν να μπει λουκέτο.Καστέλι

Στο Αστυνομικό Τμήμα Καστελίου οι αστυνομικοί που υπηρετούν σ’ αυτό λένε ότι στην ουσία πρόκειται για αστυνομικό σταθμό που τη νύχτα υπολειτουργεί. «Δεν υπάρχουν άτομα για να βγουν έξω τη νύχτα και να προστατεύσουν τους φιλήσυχους ανθρώπους από κλοπές στην περιουσία τους και από ληστείες. Πέντε συνάδελφοι είναι αποσπασμένοι, έχουν κάνει αίτηση απόλυσης και είναι σε άδεια. Είμαστε 20 άτομα. Δεν είναι δυνατόν να βγουν οι υπηρεσίες και να γίνονται και έλεγχοι τη νύχτα» ανέφερε αστυνομική πηγή.

Στο βραδινό ωράριο, από τις 11 δηλαδή τη νύχτα μέχρι της 6 το πρωί, όπως λένε οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, στο Α.Τ Καστελίου υπάρχει ο σκοπός και ο αξιωματικός υπηρεσίας. «Είναι όμως μέσα στο τμήμα. Δεν είναι δυνατόν να βγει ο ένας μόνο έξω για περιπολία. Εάν συμβεί κάτι τότε κλείνουμε το Τμήμα και πηγαίνουμε να δούμε τι συμβαίνει».

Η λύση για τους αστυνομικούς είναι μία, όπως τονίζουν. «Να σταματήσουν οι αποσπάσεις και να μην ζητά η Α.Δ Ηρακλείου αστυνομικούς της υπαίθρου για διάφορα μέτρα (γήπεδα, δικαστήρια) ή για μεταγωγές και διμοιρίες. Ο αριθμός είναι ικανοποιητικός σε κάθε Τμήμα και αρκεί εάν δεν μας ζητούν να συμμετέχουμε σε όλα τα παραπάνω. Πρέπει να βρεθεί λύση με τις αποσπάσεις και να παραμένουμε στα πόστα μας».Πύργος

Η ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και στο Αστυνομικό Τμήμα του Πύργου. Έχοντας μία τεράστια έκταση να αστυνομεύσουν οι 20 αστυνομικοί που υπηρετούν στο συγκεκριμένο Τμήμα, τονίζουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στη διάρκεια της νύχτας, οπότε και δεν υπάρχει αστυνομικός ούτε για … δείγμα.

«Στην καλύτερη περίπτωση το βράδυ στο Τμήμα θα υπάρχουν δύο άτομα. Δεν γίνονται όμως έλεγχοι, διότι ο αξιωματικός υπηρεσίας θα πρέπει να είναι στο Τμήμα για τις ανάγκες του κόσμου και ο δεύτερος αστυνομικός δεν μπορεί να βγει μόνος του με το περιπολικό».

Μοίρες

Το Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών έχει υπό την εποπτεία του τους δήμους Μοιρών, Τυμπακίου, Γόρτυνα, Ζαρού και τμήμα του δήμου Ρούβα. Υπηρετούν σε αυτό 20 αστυνομικοί και σύμφωνα με πληροφορίες έντεκα άτομα έχουν αποσπαστεί σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.

«Το βράδυ θα βγάλουμε ένα αυτοκίνητο με δύο άτομα για περιπολία και εάν δεν είναι περίοδος αδειών ή συμμετοχής σε μέτρα και μεταγωγές μπορεί να βγάλουμε και δεύτερο αυτοκίνητο» σημείωσε αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Αρκαλοχώρι

Στο Α.Τ Αρκαλοχωρίου όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές , υπάρχουν ημέρες που δεν βρίσκεται αστυνομικός εκτός Τμήματος στη διάρκεια της νύχτας. Ένα άτομο είναι στο Τμήμα μέχρι το πρωί για τις ανάγκες του κόσμου και αν υπάρχει και δεύτερος αστυνομικός -εφόσον χρειαστεί- θα εκτελέσουν μαζί περιπολίες στα χωριά του δήμου Αρκαλοχωρίου μέχρι και τον Τσούτσουρα.

Βιάννος

Στην επαρχία της Βιάννου περιπολίες το βράδυ γίνονται μόνο εάν κριθεί απαραίτητο. Ο λόγος είναι ότι κι εκεί όπως και στις προαναφερθείσες αστυνομικές υπηρεσίες, στη διάρκεια της νύχτας, δεν υπάρχει δύναμη προκειμένου να διατεθεί γι αυτό το σκοπό.

«Δύο με τρία άτομα έχουν τη νύχτα υπηρεσία. Ένας αστυνομικός από μόνος του δεν είναι δυνατόν να πάρει το περιπολικό και να κάνει ελέγχους. Εάν υπάρχει η δυνατότητα γίνονται έλεγχοι, εάν όχι τότε παραμένουμε μέσα στο τμήμα για να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη» μας είπε αστυνομικός του συγκεκριμένου Τμήματος.