Στα κελεύσματα των καιρών ανταποκρίνεται ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ηρακλείου ο οποίος επιδιώκοντας να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα δουλειάς των μελών του προμηθεύτηκε σύστημα ενδοεπικοινωνίας που κατά τα πρότυπα των επαγγελματικών κατηγοριών θα χρησιμοποιείται από το διαιτητικό τρίο και τον τέταρτο διαιτητή.

Το σύστημα πρόλαβε και εφαρμόστηκε μάλιστα δύο φορές με πολύ καλά αποτελέσματα. Πρώτα στον αγώνα της προηγούμενης Κυριακής ανάμεσα στις Γούβες και τη Γόρτυνα για το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, και στη συνέχεια στο χθεσινό ματς των Δειλινών με το Λίντο για το Κύπελλο ΕΠΣΗ. Τα πλεονεκτήματα του συστήματος που προσαρμόζεται στο αυτί και επεκτείνεται μπροστά από το στόμα του διαιτητή είναι προφανή και τα έχουμε άλλωστε γνωρίσει πρώτα από το εξωτερικό και στη συνέχεια από τη Σούπερ Λίγκα.

Η συνεχής επαφή μεταξύ του διαιτητή, των τριών βοηθών και του τέταρτου, διευκολύνουν κατά πολύ την εύρυθμη εξέλιξη του αγώνα, συμπληρώνουν τα κενά που υπάρχουν, και γλιτώνουν χρόνο στη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ηρακλείου Κώστας Κουναλάκης υπογραμμίζει ότι η ενδοεπικοινωνία στη διάρκεια του αγώνα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην σωστή άσκηση των καθηκόντων των διαιτητών. «Υπάρχει ανά πάσα ώρα και στιγμή επαφή μεταξύ των διαιτητών. Ο βοηθός μπορεί να πληροφορήσει το διαιτητή για μια φάση που δεν υπέπεσε στην αντίληψη του, ή να επιβεβαιώσει την ορθότητα μιας απόφασης. Μπορούμε δηλαδή να πούμε ότι ο διαιτητής, οι βοηθοί και ο τέταρτος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους στη διάρκεια του αγώνα. Ακόμα και όταν υπάρχει ένας τραυματισμός ή στην πραγματοποίηση μιας αλλαγής οι βοηθοί μπορούν να πληροφορήσουν άμεσα για το τι συμβαίνει» υπογραμμίζει ο κ. Κουναλάκης. Ο Σύνδεσμος είχε αποφασίσει εδώ και αρκετό καιρό να προχωρήσει σʼ αυτήν την κίνηση όμως το υψηλό κόστος αγοράς (Στη Σούπερ Λίγκα κάθε τετράδα στοιχίζει 4500 – 5000 ευρώ) επέβαλε το «ψάξιμο» της αγοράς προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Τελικά οι προσπάθειες ευοδώθηκαν και η πρώτη τετράδα αγοράστηκε από την Αγγλία και είναι αμερικανικής κατασκευής. Τα πρώτα αποτελέσματα όπως σημειώσαμε παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και έτσι ο Σύνδεσμος παρήγγειλε άλλες 3 τετράδες οι οποίες θα έρθουν πριν τον καινούριο χρόνο.

«Η διαιτησία είναι τελείως διαφορετική μʼ αυτόν τον τρόπο. Νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος στο γήπεδο και αυτό παρέχει ασφάλεια και ηρεμία. Σε κάθε περίπτωση η ενδοσυνεννόηση αποτελεί πλεονέκτημα για το διαιτητή και εις επέκταση για το ποδόσφαιρο, καθώς παρέχεται η δυνατότητα σε μηδέν χρόνο να πληροφορείται τι γίνεται στο γήπεδο» συμπληρώνει ο Κώστας Κουναλάκης.

Η χρήση του συστήματος θα είναι προαιρετική από τα μέλη του συνδέσμου, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα ο εξοπλισμός θα «δοκιμαστεί» καλύτερα και κάτω από πιο άστατες καιρικές συνθήκες. Στο ίδιο μήκος κύματος συντάσσονται και οι απόψεις του αρχηγού της Γόρτυνας Νίκου Κυριακάκη ο οποίος έζησε …από τη σκοπιά του ποδοσφαιριστή την εφαρμογή αυτού του συστήματος. «Είναι καλό για το ποδόσφαιρο. Βοηθάει τους διαιτητές να συνεννοούνται και να έχουν καλή συνεργασία. Αποφεύγονται έτσι τα μπερδέματα. Είναι κάτι ξεχωριστό για τα τοπικά δεδομένα» λέει ο παίκτης της ομάδας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας των Γουβών Παναγιώτης Ανδριανάκης υπογραμμίζει: «Όλα μπορούν να λειτουργήσουν σωστά αρκεί να υπάρχει καλή θέληση».