Αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο παρά το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η χώρα μας αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην ευρωζώνη με πληθωρισμό 2,1% (από 1,2% τον Οκτώβριο). Ουσιαστικά η Στατιστική Υπηρεσία της EE επιβεβαίωσε την εκτίμηση που έκανε στις αρχές Δεκεμβρίου η EΣΥΕ για άνοδο του πληθωρισμού στο 2%. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από -0,1% τον Οκτώβριο σε 0,5% το Νοέμβριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,1%.

Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 0,5% σε 1% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,8%. Το Νοέμβριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-2,8%), την Εσθονία (- 2,1%) και τη Λετονία (-1,4%) και τα υψηλότερα στην Ουγγαρία (5,2%), τη Ρουμανία (4,6%) και την Πολωνία (3,8%).

Σε σχέση με τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε το Νοέμβριο στη Λετονία 11 κράτη, παρέμενε αμετάβλητος σε τρία κράτη μέλη και αυξήθηκε σε 23 κράτη μέλη.



Ο δείκτης ΡΜΙ

Στο υψηλότερο επίπεδο των 26 τελευταίων ετών εκτινάχθηκε το Δεκέμβριο, στην ευρωζώνη, ο σύνθετος δείκτης PMI του Markit που αποτυπώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανήλθε στις 54,2 μονάδες, από 53,7 το Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 53,9 μονάδες.

Ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών, ενώ ο τομέας της μεταποίησης αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το Μάρτιο του 2008.

Όπως ανακοινώθηκε από το Markit, ο PMI υπηρεσιών σημείωσε αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης στις 53,7 μονάδες από 53 μονάδες που ήταν το Νοέμβριο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2007. Πρόκειται για τον τέταρτο μήνα που διαμορφώνεται πάνω από τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 51,6 μονάδες από 51,2 μονάδες που ήταν το Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδό του στις 51,5 μονάδες.