Του Γιάννη Ζωράκη

Πανικός επικρατεί στα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. στο Ηράκλειο από άνεργους δικαιούχους που περιμένουν να πάρουν το επίδομα αλληλεγγύης.

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που συρρέουν στον Οργανισμό καθημερινά, περιμένοντας υπομονετικά σε ουρές που φτάνουν έως και τον δρόμο. Τα νούμερα σειράς προτεραιότητας από νωρίς το πρωί φτάνουν σε τριψήφιους αριθμούς, ενώ η αναμονή μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσει ακόμα και τις τρεις ώρες.

Περίπου 1.000 δικαιούχοι εξυπηρετούνται καθημερινά από τα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. στο κέντρο της πόλης, ενώ οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Η ανεργία, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και η αρνητική συγκυρία είναι παράγοντες που οδηγούν τους άνεργους δικαιούχους του επιδόματος αλληλεγγύης να περιμένουν υπομονετικά, προκειμένου να πάρουν ένα θεωρητικά ικανοποιητικό ποσό.

Αρκετοί επίσης είναι οι άνεργοι που συρρέουν ακόμα στα γραφεία του Οργανισμού, προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορούν να πάρουν το επίδομα των 400 ευρώ, που θα καταβληθεί ωστόσο σε δύο δόσεις. Οι δικαιούχοι θα πάρουν πριν από τις γιορτές 200 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να ειδοποιηθούν ως τον Ιούνιο του 2010.

Πάνω από 11.000

Σε περισσότερους από 11.000 χιλιάδες, υπολογίζονται οι δικαιούχοι στο Ηράκλειο του επιδόματος αλληλεγγύης που δίνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος του Ο.Α.Ε.Δ. για το επίδομα κ. Γιάννη Πάγκαλο, περίπου 11.000 είναι οι δικαιούχοι που κατά την 10η Δεκεμβρίου 2009 επιδοτούνται λόγω ανεργίας ή επίσχεσης εργασίας από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Δικαίωμα στο επίδομα παράλληλα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και έλαβαν ή θα λάβουν το 2009 είτε βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης ανεργίας, είτε βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων, είτε βοήθημα αποφυλακισμένων.

Δικαιούχοι του επιδόματος ακόμα είναι όσοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009 εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. ως μακροχρόνια άνεργοι.