Του Κώστα Μπογδανίδη

Με μηνύσεις απαντούν οι δήμοι και οι κάτοικοι Επισκοπής και Γουβών απηυδισμένοι για τα όσα γίνονται στο νέο δρόμο από τον Καρτερό που έμεινε…μισοτελειωμένος και ταλαιπωρεί όλη την περιοχή! Χθες οι κάτοικοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη νομαρχία και ζήτησαν εξηγήσεις από τη νομάρχη, ενώ αμέσως μετά πήγαν στον εισαγγελέα κ. Μαρκάκη από τον οποίο ζήτησαν να παρέμβει(αύριο θα πάει ο ίδιος στην περιοχή) μήπως και βρεθεί λύση.

Η κ.Σχοιναράκη υποστήριξε ότι η νομαρχία έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ετοιμάζει τη διαδικασία έκπτωσης του εργολάβου η οποία μέχρι να ολοκληρωθεί πρέπει να περάσουν 2-3 μήνες. Και ως τότε δεν μπορεί να γίνει καμιά παρέμβαση στο δρόμο ή να μπει ένας εργολάβος άλλος. Η νομάρχης υποστήριξε επίσης ότι εάν επρόκειτο για ένα μικρό τμήμα δρόμου (όπως έκανε ο δήμος στη λεωφόρο Κνωσού) μπορούσε να ολοκληρωθεί με αυτεπιστασία , αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται-το έργο που απομένει είναι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Εάν ο εργολάβος κηρυχθεί έκπτωτος θα χάσει την εγγυητική επιστολή των 800.000 ευρώ συν το ότι θα έχει πρόβλημα για την συμμετοχή του στις επόμενες δημοπρασίες. Αυτά βέβαια θεωρητικά διότι στην πράξη οι εταιρείες βρίσκουν άλλους τρόπους να ξεπερνούν τέτοια προβλήματα…

Το ζητούμενο πάντως είναι ακόμη και με την έκπτωση του συγκεκριμένου εργολάβου και την επαναδημοπράτηση του έργου ποια εταιρεία θα δεχτεί να πάρει το συγκεκριμένο αντικείμενο χωρίς να δοθούν παραπάνω χρήματα. Βέβαια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νομαρχία εξετάζει και το ενδεχόμενο να εντάξει στο νέο τεχνικό δελτίο και νέα παράπλευρα έργα ώστε να υπάρχει πιο ʽπλήρεςʼ αντικείμενο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κάτοικοι δεν πείσθηκαν και αντιδρούν στο ενδεχόμενο να “πάει τόσο μακριά η βαλίτσα” και γιʼαυτό ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα κ.Μαρκάκη ο οποίος θα μεταβεί αύριο στην περιοχή. Μάλιστα οι δήμοι Γουβών και Επισκοπής θα καταθέσουν μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου για να ελεγχθεί το έργο και τι έχει συμβεί.Οι ευθύνες

Στη χθεσινή συνάντηση της Νομαρχίας πάντως η νομάρχης υποστήριξε ότι ο δρόμος Καρτερός – Επισκοπή ήταν μια χαμένη υπόθεση την οποία η Νομαρχιακή Αρχή «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το έργο της το 2007 κατάφερε να ανατρέψει και να τη μετατρέψει σε ένα έργο δυναμικό που θα δώσει πνοή ανάπτυξης στην περιοχή. Το έργο είχε δημοπρατηθεί από το 2006 χωρίς όμως να προχωρήσει το παραμικρό»

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποστηρίζει ότι προχώρησε συντονισμένα στις απαραίτητες διαδικασίες, αλλά οι σοβαρές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες ενώ θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί από τα μέσα του 2008, δόθηκαν τελικά στις 24 Απριλίου του 2009, σε συνδυασμό με την ασυνέπεια του αναδόχου εργολάβου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, δημιούργησε ζήτημα με τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του δρόμου. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηρακλείου αμέσως εκπόνησε ειδικές προσκλήσεις, προκειμένου ο εργολάβος να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και να προχωρήσει τις εργασίες του έργου. Η ασυνέπεια του εργολάβου στη συνέχεια αντιμετωπίζεται μέσω νομικών διαδικασιών στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η Νομαρχιακή Αρχή, η οποία κατάφερε να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ, το Δʼ ΚΠΣ, γεγονός που σηματοδοτεί την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του.