«Ρήμαξε» τις ελιές στο Αρκαλοχώρι χθες το πρωί ξαφνική χαλαζόπτωση! Ακόμα και οι γεροντότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας (χωρίς οι θερμοκρασίες να είναι χαμηλές), το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού να πέφτει με δύναμη επί 20 λεπτά χθες περίπου στις 6 το πρωί, προκαλώντας πρωτοφανείς ζημιές στην «καρδιά» της ελαιοκαλλιέργειας του νομού Ηρακλείου. Και η συγκεκριμένη περιοχή του Αρκαλοχωρίου ήταν μία από τις λίγες στην Κρήτη που περίμενε υψηλή παραγωγή. Ο καιρός όμως χθες «ράβδισε» πρόωρα τις ελιές…

Οι κάτοικοι αρκετών δημοτικών διαμερισμάτων του Αρκαλοχωρίου και συγκεκριμένα των χωριών Ίνι, Μοναστηράκι, Μαχαιράς, Λαγούτα, Σκινιάς, Νιπηδητός και Κασσάνοι, ξύπνησαν νωρίς το πρωί από τη χαλαζόπτωση. Όπως περιγράφουν οι αγρότες το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού, έπεφτε με δύναμη επί 20 λεπτά και μέσα στους ελαιώνες “το “στρωσε !! Ηλικιωμένοι κάτοικοι των χωριών έλεγαν μάλιστα ότι πρώτη φορά βλέπουν με Νοτιά και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες να πέφτει χαλάζι και μάλιστα με τόση δύναμη και για τόση ώρα.

Πέρυσι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών δεν είχαν παραγωγή ελαιόλαδου. Προφανώς λόγω του φαινόμενου της παρενιαυτοφορίας φέτος οι ελιές ήταν «φορτωμένες». Οι περισσότεροι δεν είχαν ραβδίσει επειδή η συγκεκριμένη περιοχή είναι όψιμη, αλλά και διότι περίμεναν να «γεμίσει» ο ελαιόκαρπος.

Σκόπευαν μάλιστα να ξεκινήσουν το ράβδισμα τις επόμενες ημέρες.

Τους πρόλαβε όμως ο καιρός, που «ρήμαξε» τις καλλιέργειες, μαζί με τα σχέδια τους…

Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ενημερωθεί για τη μεγάλη καταστροφή και σύμφωνα με τον τοπικό προϊστάμενο Σήφη Ζαχαρόπουλο κλιμάκιο του οργανισμού θα επισκεφθεί σήμερα την περιοχή για τις πρώτες αυτοψίες.



….και μετά σκοτάδι



Δεν έφθανε χθες η καταστροφή από το χαλάζι, ήρθαν και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την τηλεφωνία. Οι κεραυνοί που έπεφταν στην περιοχή προκάλεσαν ζημιές με αποτέλεσμα την πολύωρη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν ζημιές σε ηλεκτρικά είδη. Ηλικιωμένοι άνθρωποι της περιοχής, που τα βράδια έχουν για «συντροφιά» μόνο τις τηλεοράσεις τους, τώρα την έχασαν και αυτή λόγω των ζημιών από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Πολύωρη ήταν και η διακοπή στη σταθερή τηλεφωνία. Συγκεκριμένα, από χθες το πρωί μέχρι αργά τη νύκτα δεν υπήρχε μέσω ΟΤΕ επικοινωνία σε πολλές περιοχές του δήμου Αρκαλοχωρίου.