Τους «ασκούς του Αιόλου άνοιξε» στην Κρήτη η κατ΄εξαίρεση απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή για την αποζημίωση των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς με 2 ευρώ το κιλό στην περιοχή από την οποία εκλέγεται, τη Φθιώτιδα και άλλους κοντινούς νομούς.

Οι βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομών Ηρακλείου και Χανίων υποστηρίζουν ότι και πάλι «ριγμένοι» είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης που ζητούν εδώ και χρόνια αποζημιώσεις, αλλά ουδέποτε λήφθηκε για αυτούς «κατ΄εξαίρεση» απόφαση. Αυτονόητο είναι ότι τόσο οι βουλευτές, όσο και οι αγροτοσυνδικαλιστές δεν διαφωνούν με την αποζημίωση των αγροτών από άλλες περιοχές της χώρας. Απλά ζητούν και οι ίδιοι να αποζημιώνονται όταν οι ζημιές είναι πραγματικές και προκαλούν προβλήματα επιβίωσης στους παραγωγούς.

Η παρέμβαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Αποφεύγοντας τα συνήθη επαινετικά σχόλια μεταξύ υπουργών και βουλευτών του ίδιου κόμματος, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μανόλης Στρατάκης και Μαρία Σκραφνάκη επιλέγουν μάλλον «σκληρή» φρασεολογία σε ανοικτή επιστολή τους προς την κ. Μπατζελή με την οποία τονίζουν: «Κανείς βέβαια δεν είναι αντίθετος με τις αποζημιώσεις παραγωγών κατ’ εξαίρεση ή μη. Όμως, είμαστε εντελώς αντίθετοι με τη συστηματική εξαίρεση της Κρήτης».

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν: «Η έντονη χθεσινή χαλαζόπτωση σε περιοχές του νομού Ηρακλείου προκάλεσε νέες μεγάλες καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή, αλλά και σ’ άλλες καλλιέργειες και θα πρέπει να δοθεί κατεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες, να ενδιαφερθούν άμεσα, να καταγράψουν τις ζημιές και να προχωρήσουν σ’ όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Οι ζημιωθέντες βέβαια παραγωγοί είναι απογοητευμένοι όχι μόνο λόγω των συνεχών κτυπημάτων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και από την αντιμετώπιση που έχουν μέχρι σήμερα απ’ την Πολιτεία, σε προηγούμενες περιπτώσεις ζημιών.

Τρεις περιπτώσεις, πραγματικών και μεγάλων ζημιών στην παραγωγή της Κρήτης που δεν αποζημιώθηκαν, είναι χαρακτηριστικές και δικαιολογούν την απογοήτευση των παραγωγών του νησιού, αφού αποκλείονται από τις αποζημιώσεις, ενώ την ίδια ώρα καταβάλλονται αποζημιώσεις για τα ίδια ζημιογόνα αίτια, κατ’ εξαίρεση των προβλέψεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σ’ άλλες, συγκεκριμένες, περιοχές.

Κανείς βέβαια δεν είναι αντίθετος με τις αποζημιώσεις παραγωγών κατ’ εξαίρεση ή μη. Όμως, είμαστε εντελώς αντίθετοι με τη συστηματική εξαίρεση της Κρήτης».

Οι τρεις περιπτώσεις που αναφέρουν είναι οι ζημιές από παγετό το 2004, η εξαίρεση των παραγωγών της Κρήτης από τις αποζημιώσεις του λεγόμενου πακέτου Χατζηγάκη, για την καλλιεργητική περίοδο 2008-2009, οι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2009.

Καταλήγοντας οι βουλευτές επισημαίνουν: «Ο κ. Κατσαρός συμπεριφέρεται και αποφασίζει σαν να μην άλλαξε κυβέρνηση σ’ αυτόν τον τόπο. Όμως οι πολίτες πρόσφατα αποφάσισαν αλλαγή πολιτικής και θεωρούν αδιανόητο το γεγονός ότι παραμένει ακόμη πρόεδρος της διοίκησης του ΕΛΓΑ, συνεχίζοντας τον επιλεκτικό αποκλεισμό της Κρήτης που ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Χατζηγάκης.

Είναι πανθομολογούμενη η ανάγκη να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, προκειμένου για την μεγαλύτερη, δυνατή ασφαλιστική κάλυψη, αφού έχουν μεταβληθεί όλα τα δεδομένα, κλιματικές αλλαγές κλ.π. Μέχρι τότε ασφαλώς θα υπάρχει η ανάγκη για κατ’ εξαίρεση αποφάσεις. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι απ’ αυτές τις κατ’ εξαίρεση αποφάσεις θα εξαιρούνται προκλητικά καλλιέργειες και ζημιές που αφορούν την Κρήτη, την ίδια ώρα που αποζημιώνουν ανάλογες ζημιές σε άλλους νομούς.

Η συνέχιση της κατ’ επιλογήν πολιτικής της διοίκησης του ΕΛΓΑ έχει προκαλέσει δικαίως την οργή των αγροτών της Κρήτης και των εκπροσώπων τους, που περιμένουν τον ορισμό νέου Προεδρείου και Διοίκησης, για να γίνει δυνατή επιτέλους η δίκαιη αντιμετώπισή τους από την πολιτεία, στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης που εξαγγέλθηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις».Παρεμβάσεις ΟμοσπονδιώνΣτο μεταξύ, την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που είδαν για διάφορους λόγους τη σοδειά τους να χάνεται φέτος (αυξομειώσεις θερμοκρασίας, δάκος, ρυγχίτης, πυρηνοτρίτης κλπ) ζητούν με επιστολή τους στην κ. Μπατζελή οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομών Ηρακλείου και Χανίων. Το αίτημα αυτό έχει τεθεί και στο παρελθόν αλλά δεν έγινε αποδεκτό.