Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Το βασίλειο του…παραλόγου κυριαρχεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ) που τη μία μέρα δίνει απαλλακτικό στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ ιδιοκτήτες καφενείων και άλλους μικροεπαγγελματίες της υπαίθρου και την… άλλη τους ασφαλίζει «με το έτσι θέλω» και μάλιστα….αναδρομικά (!!) από την 1η Νοεμβρίου.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα από τα «εκλεκτά διαμάντια» της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας. Έχει όλες τις προδιαγραφές:

Εδώ και χρόνια το ΤΕΒΕ, (σήμερα ΟΑΕΕ), μέσω και υπουργικών αποφάσεων, επιχειρεί να ασφαλίσει τους ήδη ασφαλισμένους στον ΟΓΑ καφετζήδες και μικροεπαγγελματίες της υπαίθρου που κατοικούν σε οικισμούς κάτω των 2.000. Ευλόγως υποχωρούν οι προσπάθειες αυτές λόγω αντιδράσεων, διότι αν αναγκαστούν οι μικροεπαγγελματίες να καταβάλουν ποσά άνω των 200 ευρώ ανά μήνα, απλά θα βάλουν λουκέτο… Με λίγα λόγια, θα εξαφανιστούν τα καφενεία που υπάρχουν στα χωριά (ή θα λειτουργούν παράνομα) και θα κλείσουν διάφορες μικρές επιχειρήσεις που συμπληρώνουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημα όπως ψιλικατζίδικα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Λουκέτο θα βάλουν και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο της ελληνικής υπαίθρου όπως μικρά κηροπλαστεία, εργαστήρια αγγειοπλαστικής και χειροτεχνίας. Επίσης, αγροτουριστικά καταλύματα μέχρι 7 δωματίων.

Ασφαλιστική δικλίδα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, είναι οι μικροεπαγγελματίες να κάνουν τζίρο μέχρι κάποιο ποσό που πέρυσι ορίστηκε στα 14.000 ευρώ ετησίως.



Η περιπέτεια του καλοκαιριού…



Το περασμένο καλοκαίρι το θέμα επανήλθε, καθώς ο ΟΑΕΕ έστειλε στους μικροεπαγγελματίες έγγραφα με τα οποία τους ζητούσε να ασφαλιστούν. Παρενέβησαν και πάλι τοπικοί βουλευτές, ανταποκρινόμενοι στην αγανάκτηση του κόσμου και ζητήθηκε από τους μικροεπαγγελματίες να καταθέσουν σειρά δικαιολογητικών για να πιστοποιήσουν ότι οι «επιχειρήσεις» τους βρίσκονται στα χωριά και κάνουν τζίρο μέχρι 14.000 ευρώ. Πράγματι, ο ΟΑΕΕ ενέκρινε τα δικαιολογητικά τους και οι «επιχειρηματίες» παρέλαβαν το Σεπτέμβριο έγγραφα από τον Οργανισμό για την επ΄ αόριστον απαλλαγή τους από την ασφάλιση στο πρώην ΤΕΒΕ. Και ησύχασαν.



…Και η αυτοαναίρεση



Δεν πέρασαν καλά – καλά δύο μήνες και ο ΟΑΕΕ αυτοαναιρέθηκε…. Βάσει της εγκυκλίου 139/2009 (υπογράφηκε το Νοέμβριο) ο Οργανισμός ενημέρωσε προ διημέρου με συστημένες επιστολές τους μικροεπαγγελματίες της υπαίθρου ότι από την 1η Νοεμβρίου ασφαλίζονται αναγκαστικά! Χρειάζεται μάλιστα να πληρώσουν άμεσα 111 ευρώ (άραγε υπάρχουν αυτά τα χρήματα στις τσέπες των περισσότερων, αφού δεν έχουν πάρει καν τις επιδοτήσεις;) και να αρχίσουν να ασφαλίζονται καταβάλλοντας 200-250 ευρώ κάθε μήνα στο ΤΕΒΕ.

Όπως είναι επόμενο, ακολούθησε θύελλα διαμαρτυριών. Όπως στη συνέχεια είπαν τοπικοί υπάλληλοι του ΟΑΕΕ έφθασε και νέα εγκύκλιος από τον Οργανισμό βάσει της οποίας ισχύει, μόνο για ορισμένους, η εξαίρεση από την ασφάλιση. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης επί των εθνικών οδών, θα αναγκάζονται να ασφαλίζονται στον Οργανισμό.

Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: Αφού ισχύει το εισοδηματικό κριτήριο (των 14.000 ευρώ για πέρυσι) γιατί τίθενται άλλα; Δεν είναι επαρκές; Κι αν δεν είναι επαρκές γιατί εξαρχής τέθηκε; Εκτός κι αν ο ΟΑΕΕ δεν έχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό δημόσιο για τους φορολογικούς του ελέγχους…