Διχάζει τους βουλευτές το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών τους

Οταν οι μισθωτοί υφίστανται τις συνέπειες των νόμων που εκείνοι ψηφίζουν


Διχάζει τους βουλευτές το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών τους στα πλαίσια της περιστολής των κρατικών δαπανών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος δεν φαίνεται να συναινεί στην μείωση των μισθών υπενθυμίζοντας ότι αυτοί έχουν ήδη μειωθεί κατά 5% το 2009.

Τονίζει ωστόσο ότι η Βουλή “πρώτη μείωσε τις δαπάνες της για το οικονομικό έτος 2010, δίνοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας περιστολής των δαπανών στην περίοδο αυτής της οικονομικής κρίσης” και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό... των Οικονομικών θα αναζητήσουν τους τρόπους περαιτέρω συμβολής του Κοινοβουλίου στην εθνική προσπάθεια βελτίωσης των δημοσιονομικών της χώρας μας.

Οι βουλευτές

Aν και δεν έχει ακόμη αποφασισθεί αν θα είναι μια οριζόντια μείωση της τάξης του 10% ή αν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, οι βουλευτές χωρίστηκαν ήδη σε δύο ομάδες. Σε αυτούς- κυρίως πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ- που δεν θέλουν να ακούσουν για μείωση των αποδοχών τους και στους άλλους- κυρίως βουλευτές του ΠαΣοΚ- που δηλώνουν δημοσίως «έτοιμοι για θυσίες».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης περίπτωσης ο πρώην υπουργός, Κ. Σκανδαλίδης που δηλώνει ότι «πρέπει εμείς πρώτοι να δώσουμε το παράδειγμα» για τα επώδυνα αλλά δίκαια μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

«Στις μέρες μας για να επανέλθει η αξιοπιστία στην πολιτική και η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς πρέπει πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι που ζητάμε θυσίες από τον ελληνικό λαό να εφαρμόζουμε τα μέτρα που εξαγγέλουμε. Με αυτήν την έννοια πιστεύω ότι η μείωση των αποδοχών των θεσμικών εκπροσώπων του λαού μας, σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία είναι ένας επιβεβλημένος από την συνείδησή μας μονόδρομος και σε συμβολικό και σε ουσιαστικό επίπεδο» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης.

Ακόμη ο βουλευτής Ι.Διαμαντίδης του ΠΑΣΟΚ που δηλώνει ότι και οι βουλευτές «είναι πολίτες και πρέπει να συμβάλουν και αυτοί στην έξοδο από την κρίση που μας κληροδότησε η ΝΔ». Ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας σημειώνει «ότι πρώτοι θα συμβάλουμε στις θυσίες». Από εκεί και πέρα όμως τα πράγματα για τους βουλευτές σοβαρεύουν.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σ.Κεδίκογλου προειδοποιεί ότι αν υπάρξει μείωση αποδοχών βουλευτών τότε «δεν τα βγάζω πέρα» και ετοιμάζεται, όπως είπε, «να κλείσω το γραφείο μου στην περιφέρεια και να δέχομαι τους πολιτικούς μου φίλους στη Βουλή». Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης θέτει ευθέως θέμα νομιμότητας τέτοιας απόφασης, αφού όπως σημειώνει το Δ΄ Ψήφισμα καθορίζει τις αποδοχές των βουλευτών με αυτοτελή φορολόγηση 5%: «Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το ψήφισμα η κυβέρνηση;» διερωτήθηκε.

Ο Μ.Βαρβιτσιώτης της ΝΔ υπενθυμίζει ότι υπήρξε επί υπουργίας του Ι. Παπαθανασίου μείωση μισθών των βουλευτών κατά 5% και ότι με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι πολύ πιθανόν οι βουλευτές να υποστούν διπλή μείωση, με την αυξημένη φορολόγηση των αποδοχών που ακολουθεί.

Ο Αν.Καρυπίδης, βουλευτής ΝΔ Σερρών, έβγαλε χαρτί και μολύβι και λογάριασε πόσο πληρώνει για τα γραμμάτια, για τη βενζίνη και τη συντήρηση των γραφείων του στις Σέρρες και στην Αθήνα και βρίσκει ότι οικονομικά δεν τα βγάζει πέρα. Ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας είπε ότι «έτσι και αλλιώς οικονομικά μπαίνω μέσα, ας είναι καλά η δικηγορία», ενώ ο πρώην υφυπουργός, Κ. Τασούλας υπενθυμίζει ότι η βουλευτική ιδιότητα δεν συνιστά επάγγελμα, αλλά αιρετό και διαρκώς φευγαλέο αξίωμα.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ι.Κουτσούκος αντέδρασε με χιούμορ λέγοντας ότι «εγώ θα ζητήσω τον μισθό που έπαιρνα ως υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών». Η Φωτεινή Πιπιλή καλεί τον πρωθυπουργό να μειώσει αντίστοιχα και τους μισθούς των νομαρχών και των δημάρχων.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 50%. Ερωτηθείς αν συμφωνεί με σχετική πρόταση, αφού επισήμανε πως ο ίδιος έχει την πατρότητα της ιδέας, πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουμε μείωση των μισθών 50%, για όσο διαρκεί η κρίση. Δε μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό 'σφίξε το ζωνάρι' και εμείς να καθόμαστε αναπαυτικά στην 'πολυθρόνα των 7.000 ευρώ'.»

Ο Φώτης Κουβέλης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το μέτρο δίκαιο. Ο πρώην υπουργός Ευ. Στυλιανίδης , τέλος, απλώς υπενθυμίζει ότι ο υπουργός δεν παίρνει μισθό αλλά αποζημίωση, τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού η Δημοκρατία στοιχίζει.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ όπως είναι γνωστό, καταθέτουν τον μισθό τους στο κόμμα.