Στις αρχές Ιανουαρίου θα είναι έτοιμες για λειτουργία 60 επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας - οι 6 απ’ αυτές όπως έχει γράψει η “Π”, θα ανοίξουν στην Κρήτη ενώ ήδη προσλήφθηκαν 211 νοσηλευτές και 13 γιατροί σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα τεθούν σε λειτουργία 25 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εννέα νοσοκομείων της Ελλάδας -ανάμεσά τους είναι ο Ευαγγελισμός, το Αττικό, το Παίδων «Αγία Σοφία» και το Ασκληπιείο Βούλας- ενώ κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα θα λειτουργήσουν 36 ακόμη κλίνες σε 14 νοσοκομεία.

Όπως ανεφερε η υπουργός, για τη λειτουργία των κλινών αυτών έχουν προσληφθεί 13 ειδικευμένοι γιατροί, 100 νοσηλευτές μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (που έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει εκτός ΑΣΕΠ) και 111 ακόμη νοσηλευτές ως επικουρικό προσωπικό. Παράλληλα, μέσω του ΑΣΕΠ τοποθετούνται στα νοσοκομεία 211 νοσηλευτές από τους πίνακες επιλαχόντων παλαιότερης προκήρυξης.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης, σημείωσε πως σε ένα μήνα εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού περίπου 320.000 πολίτες έκαναν το εμβόλιο.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανός για να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της γρίπης για το γενικό πληθυσμό.

Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί για ακόμη τρεις μήνες.

To υπουργείο εξετάζει μάλιστα τις νομικές και διαδικαστικές δυνατότητές του ώστε να επαναδιαπραγματευτεί την συνολική παραγγελία εμβολίων κατά της νέας γρίπης, αφού εκτιμάται ότι αρκετά εκατομμύρια δόσεις θα μείνουν αδιάθετα.