Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αρνείται την ικανοποίηση του αιτήματος των τραπεζών για εξαίρεση των ενήμερων οφειλών από τη διαδικασία ρύθμισης, ενώ ανεβάζει στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ από ένα εκατομμύριο ευρώ το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρήσεις που μπορεί να ρυθμιστεί.

Αυτά προέκυψαν από τη συνάντηση της υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και του γενικού γραμματέα Καταναλωτή Δ. Σπυράκου με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η υπουργός με δηλώσεις της επεσήμανε ότι δεν αλλάζει η φιλοσοφία των δύο νομοσχεδίων που βρίσκονται στη Βουλή της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δε, για επιμέρους αλλαγές και «μικρο - τροποποιήσεις». Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη της οικονομίας. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ Δ. Νανόπουλος αρκέστηκε στο να πει ότι «το ζητούμενο είναι η αναθέρμανση της οικονομίας» και απέφυγε να απαντήσει ως προς την έκβαση των αιτημάτών τους: «Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία συμφωνία για τις αλλαγές».

Οι τράπεζες, αναφέρουν πηγές, ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου στη διαδικασία της ρύθμισης οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περάσει στο νομοσχέδιο η υποχρέωση συμμετοχής όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επίσης αποδεκτό έγινε και το αίτημα των εκπροσώπων των τραπεζών ώστε οι ασφάλειες, οι προσημειώσεις και γενικώς οι εμπράγματες εγγυήσεις στα δάνεια να ισχύουν και μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος. Κάτι, που κατά τις πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είπε ότι θα περάσει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο.

Εξάλλου, απορρίφθηκαν εκ νέου οι προτάσεις της ΕΕΤ για εξαίρεση από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου των ενήμερων οφειλών αλλά και να μην υπάρχει γενική αμνηστία για τους διαγραφέντες από τον «Τειρεσία».