Νέα υποβάθμιση της οικονομίας μας από διεθνή οίκο!

Πάνω από 50 δισ. ευρώ θα δανειστούμε τον Ιανουάριο!

Τι απαντά το υπουργείο και τι φοβούνται οι Γερμανοί


Το ένα μετά το άλλο, δέχεται τα πλήγματα από το εξωτερικό η ελληνική οικονομία, που παρά τις προσπάθειες, δείχνει αδύναμη μπροστά στην κρίση.

Χθες η Standard & Poor’s, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της οικονομίας μας, στα χνάρια της κίνησης στην οποία είχε προχωρήσει πρόσφατα ο οίκος Fitch.

Μάλιστα η S&P αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα ανάλογη κίνηση στο προσεχές μέλλον, καθώς διατηρεί την οικονομία μας υπό παρακολούθηση για αρνητική αξιολόγηση (negative credit watch).

«Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες πιθανόν να χρειαστούν επίμονες προσπάθειες για σειρά ετών, προκειμένου να ξεπεραστούν», ανέφερε η S&P.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για την μείωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος είναι απίθανο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο αναλυτής της Standard & Poor's, Marko Mrsnik.

«Επιπλέον πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναμόρφωση των δημόσιων οικονομικών αντιμετωπίζουν εγχώρια εμπόδια που ενδεχομένως να απαιτήσουν σημαντικές προσπάθειες για σειρά ετών προκειμένου να ξεπεραστούν» πρόσθεσε ο αναλυτής.

Η S&P είχε προειδοποίησει για το ενδεχόμενο υποβάθμισης στις 7 Δεκεμβρίου. Ο οίκος είχε δώσει τότε δίμηνη προθεσμία στις ελληνικές Αρχές προκειμένου να πειστεί για την αποτελεσματικότητα των σχεδίων τους για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η Fitch Ratings είχε ανακοινώσει ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB+ από A-, με προοπτικές αρνητικές.

H Moody's Investors Service διατηρεί τη δική της αξιολόγηση τρεις βαθμίδες υψηλότερα, στην κατηγορία A1. Εμπειρογνώμονες του ξένου οίκου βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.Το υπουργείο

«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στη χώρα μας», σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard and Poor’s.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε διεθνή αξιολόγηση που αφορά και επηρεάζει την χώρα μας. Αλλά έχουμε τη δική μας στρατηγική και εμμένουμε σε αυτή. Για αυτήν έχουμε πάρει την εντολή του ελληνικού λαού και μπορούμε να την υλοποιήσουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η στρατηγική μας αφορά τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, τη διοίκηση, το πολιτικό σύστημα. Στρέφεται στην ουσία των προβλημάτων. Στα αίτια και όχι μόνο στα αποτελέσματα και γι’ αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιολογείται μέρα-μέρα. Θα αξιολογηθεί την ώρα που πρέπει».

Το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι «η απάντηση της σημερινής κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι σαφής, αποφασιστική και εγγυάται απτά αποτελέσματα».

Γίνεται δε ιδιαίτερη αναφορά στην προχθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, προς τους κοινωνικούς εταίρους, και επισημαίνεται ότι «κατατέθηκε ένα απολύτως σαφές και δεσμευτικό πρόγραμμα δράσης, που καλύπτει όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας».

«Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και συγκροτημένο σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% από το 2010 και μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Για μια ακόμη φορά το υπουργείο επιρρίπτει τις ευθύνες για τα δημόσια οικονομικά στην προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας: «τα τελευταία χρόνια καμία δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή δεν τηρήθηκε, αντίθετα συνεχιζόταν η τεράστια σπατάλη και η πελατειακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

«Τα μέτρα που παίρνουμε είναι δύσκολα. Κανείς δεν τα πήρε μέχρι τώρα και σε καμία περίπτωση η προηγούμενη κυβέρνηση», καταλήγει.Ο δανεισμός

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές τον Ιανουάριο για να δανειστεί συνολικά 52 με 53 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το 25% του συνολικού δανειακού προγράμματος θα εκτελεστεί το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ από τις αρχές του 2009 Ελλάδα έχει δανειστεί πάνω από 60 δισ. ευρώ.

Ανακοινώνοντας τα σχέδια του ελληνικού κράτους, ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανέφερε στο Reuters ότι η σύγκριση της χώρας με την υπερχρεωμένη Dubai World είναι «υπερβολική».

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό προχθές, το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε «αιφνιδιαστικό» δανεισμό 2 δισ. ευρώ, διαθέτοντας 5ετή ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου.

Το κουπόνι του ομολόγου κυμαινόμενου επιτοκίου διαμορφώνεται στις 250 μονάδες βάσης επί του Euribor εξαμήνου, σύμφωνα με διαπραγματευτές της έκδοσης. Το ομόλογο, λήξεως 5 Φεβρουαρίου 2015, διατέθηκε από τις Sanpaolo IMI, Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 4η Ιανουαρίου, σύμφωνα με στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).Ανησυχούν οι Γερμανοί

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι για την Αθήνα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη σταθεροποίηση.

«Η Ελλάδα μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν εδώ [...] συζητήσαμε και γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» πέρα από μία αυστηρή δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στη συνέχεια σε «ασυγχώρητα λάθη» που έγιναν στο παρελθόν από την ελληνική κυβέρνηση, που τα παρομοίασε με τις πολιτικές των χωρών της Βαλτικής.

«Πάντα ο λαός πληρώνει το τίμημα των απερίσκεπτων δημοσιονομικών πολιτικών» πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε είχε ήδη ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα από την Ελλάδα να αναλάβει μόνη της την επίλυση των προβλημάτων της, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλη βοήθεια από την Γερμανία εκτός από «συμβουλές».