Τα δέκα χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε χθες το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (ΤΕΤΥ) του Πανεπιστημίου Κρήτης που αναγόρευσε, σε ειδική τελετή, τον Gerald Fuller, διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου Stanford και μέλος της Ακαδημίας των ΗΠΑ, ως τον πρώτο επίτιμο διδάκτορα του τμήματος.

«Η σημερινή δέκατη επέτειος μας σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας στη λειτουργία του τμήματος. Φέτος κατοχυρώθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας, δρομολογήθηκε η κατασκευή του κτιρίου του ΤΕΤΥ, και αναδιαμορφώθηκε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Μια σημαντική ένδειξη της διεθνούς αποδοχής που σιγά- σιγά αποκτά το ΤΕΤΥ είναι το ότι ένας διακεκριμένος καθηγητής του θεωρούμενου ως δεύτερου κορυφαίου Πανεπιστημίου στον κόσμο και ακαδημαϊκός θεωρεί τιμή του το να αποκτήσει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα μας!» τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής, Ηλίας Περάκης. « Ο καθηγητής Fuller θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρεσβευτή του ΤΕΤΥ, του Πανεπιστήμιου Κρήτης, και της Ελλάδας γενικότερα στο εξωτερικό. Είναι τιμή για το τμήμα μας να έχει τέτοιους επιφανείς φίλους, που θα το βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνει να καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία τμήματα Επιστήμης Υλικών στην Ευρώπη. Ίσως μια ένδειξη της πρωτοπορίας της επιστήμης υλικών αποτελεί το γεγονός ότι ένας πρόεδρος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Στάνφορντ γίνεται επιστήμονας υλικών και με τις γνώσεις που απέκτησε χρησιμοποιώντας το φώς για να ικανοποιήσει την επιστημονική του περιέργεια προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα στη Βιο-ιατρική. Ο κόσμος αλλάζει και οι επιστήμες εξελίσσονται. Στο μέλλον, η πράσινη ανάπτυξη της οικονομίας θα βασιστεί σε μια πράσινη επιστήμη υλικών. Το πεδίο που ανοίγεται στους αποφοίτους μας είναι πολύ ευρύ», είπε. Την αναγόρευση του επίτιμου διδάκτορα έκανε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Θεοφάνης Κιτσόπουλος, ενώ το ερευνητικό έργο του τιμώμενου παρουσίασε ο καθηγητής του τμήματος κ. Δημήτριος Βλασσόπουλος. Την τελετή έκλεισε η χορωδία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σήμερα, ο διακεκριμένος επιστήμονας θα βρεθεί στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου και θα μιλήσει με τους μικρούς μαθητές για την επιστήμη.