Της Κατερίνας Μυλωνά

Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τους σημαντικούς επιστήμονες που έχει στους κόλπους των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της και να επενδύσει στην Παιδεία και την Ερευνα με αύξηση της χρηματοδότησης.

Το παραπάνω τονίζει ο διακεκριμένος Fletcher Jones II καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και μέλος της Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ, Gerald G. Fuller, ο οποίος ανακηρύσσεται αύριο επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η τελετή θα γίνει στις 3 το μεσημέρι στο Φοιτητικό Κέντρο στις Βούτες. Ο καθηγητής του ΤΕΤΥ, κ. Βλασσόπουλος, θα κάνει μια εισαγωγή για τους φοιτητές και το ευρύ κοινό και θα ακολουθήσει η τελετή αναγόρευσης και η ομιλία του καθηγητή Fuller. Εντωμεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, ο διακεκριμένος επιστήμονας θα επισκεφθεί το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, όπου θα μιλήσει στους μαθητές με πειράματα επίδειξης μέσα στην τάξη.“Πολύπλοκο ρευστό”

«Πολύπλοκα ρευστά» βρίσκονται παντού γύρω μας: είναι το αίμα, το γιαούρτι, το παγωτό, τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, τα λιπαντικά… Η κατανόηση τους είναι αντικείμενο ενός κλάδου της επιστήμης των υλικών που ονομάζεται «Ρεολογία», με εφαρμογές από τη Φαρμακευτική και Βιοϊατρική μέχρι τη Μικροηλεκτρονική και Γεωφυσική. Ο Gerald G. Fuller έχει τιμηθεί με το μετάλλιο Bingham στη Ρεολογία.

Στο εργαστήριο του, χρησιμοποιεί το φώς για να παρατηρήσει την κίνηση μεμονωμένων μορίων και να κατανοήσει τη ροή των «πολύπλοκων ρευστών». Η δουλειά του αυτή οδήγησε στην κατασκευή οργάνων μέτρησης που χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως στην έρευνα και στη βιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια, έχει στραφεί και σε ιατρικές εφαρμογές. Σε συνεργασία με καθηγητές Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο «αναστόμωσης»-δηλαδή επανακόλλησης φλεβών, αρτηριών και άλλων ευαίσθητων αγγείων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου-με μεγάλη επιτυχία στις μέχρι τώρα χειρουργικές δοκιμές. Εκατοντάδες χιλιάδες επεμβάσεις συγκόλλησης αγγείων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Όμως, η συνηθισμένη μέθοδος συρραφής με βελόνα και κλωστή έχει πολλά προβλήματα.

Η έρευνα του οδήγησε σε ένα πολυμερές υλικό που αλλάζει από ρευστό (στη θερμοκρασία του σώματος) σε στερεό-gel (σε λίγο μεγαλύτερες θερμοκρασίες). Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, το gel τοποθετείται ανάμεσα στα δύο κομμένα άκρα του αγγείου και θερμαίνεται ώστε να αποκτήσει το κατάλληλο σχήμα και να βοηθήσει τη συγκόλληση. Όταν η θερμοκρασία επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, το gel γίνεται ρευστό και αποβάλλεται από το σώμα. Με αυτό τον τρόπο, ο χρόνος συγκόλλησης μειώνεται από μια ώρα σε δεκαπέντε λεπτά, ενώ αποφεύγονται και τα άλλα προβλήματα της συρραφής.

«Είμαστε περήφανοι που ο καθηγητής Fuller θα γίνει διδάκτορας του ΤΕΤΥ. Η δέκατη επέτειος από την ίδρυση του τμήματος μας στην Κρήτη σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας», τονίζει ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής, Ηλίας Περάκης. «Φέτος δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας, δρομολογήθηκε η κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάσει τις ανάγκες μας, και έγιναν σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη του τμήματος και την εξέλιξη του προγράμματος σπουδών του. Μια σημαντική ένδειξη της διεθνούς αποδοχής που σιγά- σιγά αποκτά το ΤΕΤΥ, το οποίο σημειωτέον δεν είχε μέχρι σήμερα ούτε στέγη ούτε επαγγελματικά δικαιώματα, είναι το ότι ένας διακεκριμένος καθηγητής του δεύτερου κορυφαίου Πανεπιστημίου στον κόσμο (πίσω απο το Χάρβαρντ στην πρόσφατα δημοσιευμένη λίστα των δέκα καλύτερων Πανεπιστημίων) θεωρεί τιμή του το να αποκτήσει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του ΤΕΤΥ!», αναφέρει ο κ. Περάκης.