Αλλαγή σελίδας στη λειτουργίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης σηματοδοτεί η δέκατη επέτειος από την ίδρυσή του.

Ήδη, έχουν εκδοθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του, δρομολογείται η κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάσει τις ανάγκες του τμήματος ενώ σημειώνονται σημαντικά βήματα για την εξέλιξή του.Επιστήμη των Υλικών

Η Επιστήμη των Υλικών έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και επεξεργασία των ορατών και αοράτων συστατικών των υλικών που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί στη σύγχρονη ζωή, στην κουζίνα του σπιτιού, τα αυτοκίνητα, αεροπλάνα και διαστημόπλοια, την τεχνολογία που στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο, την ιατρική τεχνολογία που παρατείνει και βελτιώνει την ποιότητα ζωή.

Κύριες κατηγορίες υλικών είναι τα μέταλλα, τα κεραμικά, τα ηλεκτρονικά υλικά, τα μαγνητικά υλικά, τα πολυμερή, τα σύνθετα υλικά, τα βιοϋλικά, αλλά και τα εξωτικά νανο-υλικά, που οι επιστήμονες κατασκευάζουν άτομο με άτομο ώστε να αποκτήσουν ιδιότητες που οι άνθρωποι δε φαντάζονταν πρίν από λίγα χρόνια.

«Πρακτικά, η επιστήμη των υλικών βρίσκεται παντού και κάνει τη ζωή μας καλύτερη και ασφαλέστερη. Η έρευνα και η ανάπτυξη καινοτόμων υλικών θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναζήτηση λύσεων στα πιεστικά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, όπως η έλλειψη κρίσιμων πρώτων υλών και ενέργειας. Για παράδειγμα, μια πράσινη ανάπτυξη της οικονομίας θα βασιστεί σε μια νέα γενιά πράσινων υλικών», λέει στην «Π» ο πρόεδρος του τμήματος, κ. Ηλίας Περάκης.ΤΕΤΥ

Η Επιστήμη Υλικών αποτελεί ένα νέο κλάδο, με μόλις τρία Πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα, που ιδρύθηκαν πρόσφατα ακολουθώντας την πρωτοπορία πιο προηγμένων τεχνολογικά χωρών. Στο Ηράκλειο, το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών ξεκίνησε να λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μόλις το 2001. Πάρα τις αντίξοες συνθήκες, οι νέοι και δυναμικοί καθηγητές του κατάφεραν να κτίσουν μοντέρνα εργαστήρια που παράγουν εξαιρετική ερευνητική δουλειά. Παράλληλα, έφτιαξαν ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, που εκπαιδεύει μια νέα γενιά επιστημόνων στην Ελλάδα. Αυτοί οι νέοι Επιστήμονες Υλικών είναι ταυτοχρόνως Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι, και Μηχανικοί που έχουν αναπτύξει μια θεώρηση της Φύσης που συνδυάζει τη λεπτομερή γνώση της μικροσκοπικής δομής της ύλης με τη χημική σύνθεση καινοτόμων υλικών και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης τους για προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές. Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και τροποποιούσαν τα υλικά με λίγο ως πολύ εμπειρικό τρόπο. Ο φοιτητής και ερευνητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών μαθαίνει να επεξεργάζεται την ύλη βασισμένος αφενός σε θεμελιώδη γνώση σε επίπεδο ατόμων και μορίων και αφετέρου στις ικανότητες που αναπτύσσει μέσα στα σύγχρονα εργαστήρια του τμήματος, αλλά και με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για προσομοιώσεις πολύπλοκων πειραμάτων.

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση το τμήμα αποφάσισε να αναδιαμορφώσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά τους στόχους του. «Θα αναπτύξομε τέσσερα νέα βασικά μεταπτυχιακά μαθήματα της σύγχρονης Επιστήμης Υλικών, τα οποία, μαζί με τα μαθήματα επιλογής, θα βοηθήσουν τους αποφοίτους μας να αποκτήσουν ένα ενοποιημένο υπόβαθρο Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, και Εφαρμογών, μέσα από το πρίσμα και την οπτική γωνία της Επιστήμης Υλικών που συζητήσαμε παραπάνω. Στο δεύτερο έτος, οι φοιτητές μας θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις παραπάνω διαθεματικές γνώσεις μέσα στα ερευνητικά εργαστήρια του τμήματος. Παράλληλα, θα συγγράψουν μια ερευνητική μεταπτυχιακή εργασία, με την υποστήριξη ενός νέου «εργαστηριακού» μαθήματος με στόχο τον αποτελεσματικό γραπτό και προφορικό λόγο σε μια επιστημονική εργασία και ομιλία, την οποία και θα παρουσιάσουν σε ένα μίνι-συνέδριο που θα οργανώνει το τμήμα. Μέσα απο την παραπάνω πολλαπλή εμπειρία, οι απόφοιτοι μας θα αποκτήσουν μια μοναδική ταυτότητα και θα αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες πολύτιμες για ό,τι και αν επιλέξουν να ασχοληθούν επαγγελματικά στο μέλλον. Παράλληλα, υλοποιούμε μια αντίστοιχη αναμόρφωση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών. Ελπίζω οι φοιτητές μας να ρουφήξουν όσο μπορούν περισσότερα από τις σπουδές που τους προσφέρομε και να συμφωνήσουν ότι πράγματι το τμήμα μας ήταν η καλύτερη επιλογή», εξηγεί ο κ. Περάκης.

Σημειώνεται πως τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος εξασφαλίστηκαν μόλις φέτος, με το Π.Δ. 45/2009 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 58 στις 8 Απριλίου 2009. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι απόφοιτοι του ΤΕΤΥ μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και σε οργανισμούς παραγωγής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ασχολούμενοι με την έρευνα και ανάπτυξη, παραγωγή, τυποποίηση, ποιοτικό έλεγχο, και εμπορία προηγμένων υλικών, ως εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια και μετα-δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως ερευνητές και καθηγητές σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, και ερευνητικά κέντρα, και ως πραγματογνώμονες. «Στο μέλλον πιστεύω ότι ότι οι απόφοιτοι μας θα παίξουν ακόμα σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, π.χ. με έρευνα και εκπαίδευση γύρω από «πράσινα υλικά», και θα είναι ανταγωνιστικοί και εκτός των Ελληνικών συνόρων. Το πεδίο που ανοίγεται στους αποφοίτους μας είναι πάρα πολύ ευρύ γιατί οι σπουδές μας είναι διεπιστημονικές, ενώ υπάρχει έλλειψη τέτοιων εξειδικευμένων ανθρώπων στην Ελλάδα. Σίγουρα δεν εκπαιδεύομε υπαλλήλους των 700 Ευρώ», λέει ο κ. Περάκης.Συνεχής ανάπτυξη

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στελεχώνεται σήμερα από 15 μέλη ΔΕΠ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 23-25 τα προσεχή χρόνια προκειμένου το τμήμα να μπορέσει να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδια του. Οι καθηγητές του τμήματος έχουν σπουδάσει σε κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου. Διακρίνονται για το υψηλής ποιότητας ερευνητικό τους έργο, το οποίο πέρα από τη μεγάλη διεθνή απήχηση και αναγνώριση, που έχει βάλει τα Υλικά της Κρήτης στο διεθνή ερευνητικό χάρτη, έχει προσελκύσει και σημαντική χρηματοδότηση απο ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαικής Ένωσης. Καθηγητές του τμήματος έχουν τιμηθεί με σημαντικά διεθνή και Ελληνικά βραβεία.

«Και όλα αυτά χωρίς ακόμα το τμήμα να έχει κτίριο για να στεγαστεί! Σήμερα έχει επιτέλους δρομολογηθεί απο την Πρυτανεία η μόνιμη λύση του οξύτατου αυτού προβλήματος. Περιμένομε τα τεύχη δημοπράτησης της οριστικής μελέτης του νέου κτιρίου να είναι έτοιμα τον προσεχή Φεβρουάριο (2010). Χαίρομαι ιδιαίτερα που η τωρινή διοίκηση του Πανεπιστημίου πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν παρθεί πριν πολλά χρόνια. Ελπίζω ότι σύντομα θα δρομολογηθεί και η μεσοπρόθεσμη λύση, που θα στεγάσει το τμήμα και τους φοιτητές του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου κτιρίου.

Με βάση και την εμπειρία μου στις ΗΠΑ, πιστεύω ότι για να μπορέσει ένα Πανεπιστημιακό τμήμα να προοδεύσει και να αναπτυχθεί θα πρέπει και να διοικείται στη βάση συγκεκριμένων ακαδημαικών στόχων και σαφών ορίων, αρχών, και αξιών. Στόχος μου είναι ο εκσυγχρονισμός του τμήματος με βάση το διεθνές γίγνεσθαι και τα Ελληνικά δεδομένα και ιδιαιτερότητες. Πιστεύω ότι οι φιλόδοξοι ακαδημαικοί στόχοι που έχομε θέσει μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την προσήλωση στους θεσμούς και στις ακαδημαικές αξίες, χωρίς παρεκκλίσεις.

Και επειδή η προσωπική μου έρευνα μου επικεντρώνεται στη μελέτη και βελτιστοποίηση των ιδιοτήτων νανοδομών μέσα σε αφάνταστα μικρά χρονικά διαστήματα, πιστεύω στη νανο-διαχείρηση της καθημερινότητας του τμήματος μέ βελτιστοποίηση του διαθέσιμου χρόνου», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΤΥ.Επίτιμος διδάκτορας

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος θα αναγορευτεί ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ, Gerald Fuller, στις 25 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα στο Φοιτητικό Κέντρο στις Βούτες.

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, ο Καθηγητής Fuller έχει διακριθεί για την πρωτοπόρα διδασκαλία και αφοσίωση του στους φοιτητές, το δημιουργικό του πνεύμα που άνοιξε νέες κατευθύνσεις στο επιστημονικό πεδίο της ρεολογίας (της επιστήμης της ροής και παραμόρφωσης των υλικών), και τη συμμετοχή του στα κοινά. Έχει τιμηθεί με τις υψηλότερες διακρίσεις στο επιστημονικό πεδίο του.