Το 60% των αγροτών δεν μπορεί να απολαμβάνει τα δικαιώματα του κλάδου του, εξαιτίας νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων.

Ο Σύλλογος καλεί τους αγρότες σε κινητοποιήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν μια σειρά αιτημάτων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρει:

“Με την νομοθετική ρύθμιση αυτή βγάζει έξω από τα δικαιώματα των αγροτών το 60% περίπου των αγροτών και δεν θεωρούνται αγρότες με ό,τι αυτό προκύπτει. Βγαίνουν έξω μικροί και μεσαίοι αγρότες - αγροτεργάτης (σιμισακά) συνταξιούχοι αγρότες που δεν έχουν γεωργικά εισοδήματα πάνω από 50% των γενικών εισοδημάτων.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες των αγροτών ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ και τοπικά ΟΑΣΝΗ τώρα κάνουν την πάπια αφού στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ζητούσαν ξεκαθάρισμα του επαγγέλματος των αγροτών, θέλανε να ξεκαθαρίσει το επάγγελμα από τους μεγαλογιατρούς και τους μεγαλοδικηγόρους, όμως, βγαίνουν έξω οι συνταξιούχοι αγρότες και όσοι αναγκάζονται από την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. να κάνουν και ένα μεροκάματο.

Χαρακτηριστικά στην περιοχή του δήμου Αστερουσίων αγρότες με βάση τις καταστάσεις του υπουργείου θεωρούνται 687 σε δύναμη 2940 περίπου, που φαίνονται στο παράρτημα της Ένωσης Ηρακλείου στην περιοχή. Αναλυτικά:

Πραιτώρια 27, Χάρακας 74, Δωράκι 2, Παρανύμφοι 49, Μεσοχωριό 95, Πλακιώτισσα 3 Κεφαλάδος 2, Λιγόρτυνος 101, Εθιά 3, Ροτάσι 45, Αχεντριάς 50, Πρινιάς 4, Πύργος 103, Τεφέλι 57, Χαράκι 70.

Ο διαχωρισμός αυτός εξυπηρετεί τους εμποροβιομηχάνους-μεγαλοαγρότες ΑΕ που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή και επιταχύνει τον ξεριζωμό των μικρομεσαίων αγροτών και την παραπέρα εγκατάλειψη των καλλιεργειών.